Nu de feestdagen naderen hoop ik u een plezier te doen met een kerstmenu in Aziatische stijl, weer eens iets anders dan kalkoen en spruitjes :) Er zijn flink wat ingrediënten nodig, maar het zijn zeker geen moeilijke gerechten, ze zijn niet duur en de bouillon en de curry kunnen van te voren worden gemaakt. Ik haalde mijn inspiratie uit Jamie's Magazine.

Voorgerecht - Aziatische noedelsoep

Ingrediënten: 2 eieren, 2 l kippenbouillon, 2 el sojasaus, stukje gember van 3 cm in plakjes, 2 tenen knoflook heel en ongepeld, 2 hete Thaise chilipepers met gaatjes erin geprikt, 2 stuks steranijs, 6 kruidnagels, 100 g snijbonen, peultjes of sperziebonen evt. in stukjes, 1 wortel in dunne staafjes, 200 g gekookte grote garnalen in de lengte doormidden gesneden, 250 g rijstnoedels gekookt en uitgelekt en in koud water bewaard, 6 radijsjes in dunne plakjes, 4 lente-uitjes in ringetjes, 2 el geroosterd sesamzaad, chiliolie voor erbij (optioneel)

  • Kook de eieren half zacht. Laat ze schrikken pel ze en houd ze apart.
  • Giet de bouillon in een grote pan en voeg de sojasaus, gember, knoflook, chilipepers, steranijs en kruidnagels toe. Breng zachtjes aan de kook, draai het vuur uit en laat 20 min. trekken.
  • Kook de peultjes/bonen en wortel in 2 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken en dompel ze onder in koud water.
  • Zeef de bouillon boven een pan. Zet de pan op middelhoog vuur, voeg de garnalen toe en warm ze mee.
  • Laat de rijstnoedels uitlekken en verdeel ze over 4 kommen, gevolgd door de bonen, wortel en garnalen. Schep de kokendhete bouillon erover en voeg tot slot de radijsjes, lente-uitjes, een half ei per persoon, het sesamzaad en evt. wat chiliolie toe.

Hoofdgerecht - Indiase groentecurry met rijst

Ingrediënten: Voor de curry.. ½ bloemkool, 2 el koudgeperste koolzaadolie of olijfolie, 1 volle tl zwart mosterdzaad, 1 volle tl fenegriekzaad, 1 volle tl kurkuma, 1 handje gedroogde curryblaadjes, 1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim, 2 tenen knoflook, 6 lente-uitjes, 1 verse rode Spaanse peper, 1 grote bos verse koriander, 2 rijpe tomaten, 1 blik van 400 g kokosmelk, 1 blik van 400 g kikkererwten, 1 blik ananasstukjes op sap, 1 citroen, 300 g snelkookzilvervlies of basmati rijst, 10 kruidnagels, ½ citroen. Voor erbij.... 4 ongebakken papadums, ½ bos verse munt, 3 el magere yoghurt, ½ citroen

  • Trek de bladeren van de bloemkool, snijd hem in stukjes van 2 cm, leg die in de grillpan en keer ze om als ze licht geschroeid zijn.
  • Doe 1 mok rijst en 2 mokken kokend water met de kruidnagels, de halve citroen en een snufje zout in de middelgrote pan met deksel.
  • Schep de olie in de braadpan en roer er vlug het mosterd- en fenegriekzaad, de kurkuma en curryblaadjes door. Pulseer de geschilde gemberwortel, de gepelde tenen knoflook, de schoongemaakte lente-uitjes, de Spaanse peper en de steeltjes van het bosje koriander in de keukenmachine en roer ze door de rijst in de braadpan.
  • Hak de tomaten in grove stukjes en doe die erbij. Giet de kokosmelk in de pan en doe er de uitgelekte kikkererwten en de stukjes ananas (inclusief sap) bij. Roer er de gegrilde bloemkool door, leg de deksel op de pan, draai het vuur hoog en laat de boel aan de kook komen.
  • Leg de papadums een minuut of twee in de magnetron (800W).
  • Trek de bovenste helft van het bosje munt en stamp die in een vijzel tot een pasta. Roer er de yoghurt en een flinke kneep citroensap door en voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Knijp de rest van het sap uit de citroen boven de curry en breng hem op smaak. Strooi er de losgetrokken blaadjes koriander over en serveer hem met de rijst en de papadums.

Nagerecht - Thaise sticky rijst met mango

Ingrediënten: 400 g sushi rijst of Thaise sticky rijst (een nachtje geweekt in de koelkast met water), 1 blikje kokosmelk (400 ml), 100 g bruine suiker, 2 grote rijpe mango's (geschild, ontpit en in parten gesneden).

  • Spoel de rijst af en giet af onder de kraan. Herhaal dit net zo lang tot het water niet meer wit kleurt. Doe de rijst in een pan, giet er koud water bij en zet het deksel op de pan. Breng het water aan de kook en zet lager zodat de rijst al het vocht langzaam heeft geabsobeerd. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
  • Doe in een andere pan de kokosmelk, 1/4 theelepel zout en de suiker en zet op middelhoog vuur. Breng het vervolgens aan de kook en haal van het vuur. Voeg de helft van de rijst toe en laat het erin weken tot de rijst zacht is (ongeveer 2 minuten). Doe de rest van de rijst in een andere kom en zet beide in de koelkast.
  • Spatel de kokosmelk door de rijst en serveer met verse mango.


Sluit het menu af met een Japanse groene thee en Chinese Fortune cookies! Eet smakelijk en fijne feestdagen!


PS Eén van mijn favoriete restaurants in Delft is Hills & Mills. 80 gerechten uit de Indiase keuken van de Chef Papa Kazmi zijn verzameld in een kookboek. Wij geven als kerstcadeautje 3 boeken weg. Wilt u hier kans op maken stuur dan voor 31 december een mailtje naar info@namaste-reizen.nl

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Eigenaar

"Na een rondreis door India was ik op slag verliefd op dit kleurrijke land. Ik kon niet wachten om weer terug te keren en om anderen kennis te laten maken met deze explosie aan indrukken. Namasté Reizen werd geboren en groeide uit tot een reisorganisatie met als specialisatie Azië. Bijna achttien jaar later is dat nog steeds wat ik het liefste doe; op reis gaan naar India en mijn ervaringen delen"