Reizen organiseren die behalve mooi ook verantwoord zijn voor de cultuur, natuur, het milieu en de lokale bevolking, ofwel duurzaam zijn. Daar doen we ons best voor!

Namasté Reizen - partner TravellifeHet is van groot belang om bewust te zijn van de impact die je reis heeft op de bestemming. Zo kunnen we ons best doen om geen negatieve effecten teweeg te brengen. En daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de positieve effecten zoveel mogelijk te vergroten. Ook in onze interne bedrijfsvoering is ons doel om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Met name in onze branche, vinden we dit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Namasté Reizen maakt veelal gebruik van duurzame, kleinschalige accommodaties in de sfeer van het land. Hierdoor worden de lokale cultuur & natuur zo min mogelijk belast en profiteert de lokale gemeenschap van onze reizen. In de contracten met onze lokale partners in Azië hebben we diverse passages opgenomen inzake voorwaarden voor accommodaties welke betrekking hebben op kinderarbeid, kinderprostitutie, duurzaamheid, milieu en meer. Ook inzake het aanbod van excursies via onze partners zijn er vergelijkbare voorwaarden opgenomen. In onze excursies proberen we tevens zoveel mogelijk de lokale bevolking te betrekken. Denk hierbij aan een kookworkshop met een lokale familie of een stadswandeling met een lokale student. We werken samen met lokale partners, chauffeurs & gidsen. We stimuleren het bezoek aan lokale restaurants en winkels (en zo de lokale economie), door bij het informatiepakket een uitgebreide lijst adressen mee te geven. We bieden ten slotte geen all-inclusive reizen aan, behalve op de Malediven.

Bekijk voorbeelden van duurzame accommodaties, tours, restaurants en winkels.

Microkrediet voor Moeders

Namasté Reizen heeft een langdurige samenwerking met Microkrediet voor Moeders. Dit is een stichting die vrouwen in Azië kleine leningen geeft waarmee ze investeringen kunnen doen die hun inkomen blijvend vergroten. Het geld wordt geleend voor de hengel in plaats van dat de vis wordt weggegeven. Zo wordt deze vrouwen de kans geboden om de kwaliteit van hun leven en dat van hun kinderen blijvend te verbeteren. Vanaf 1 juli 2013 doneert Namasté Reizen een deel van haar winst aan Microkrediet voor Moeders die op haar beurt van dit geld leningen verstrekt aan vrouwen in Azië. Op deze manier hoopt Namasté Reizen jaarlijks ongeveer 50 vrouwen te kunnen helpen bij het starten van een eigen bedrijfje. Sinds 2012 is Namasté Reizen tevens de sponsor en organisator van de Female Leadership Journey. Zo'n tien tot twintig vrouwelijke professionals nemen hier jaarlijks aan deel om hun persoonlijke leiderschapsstijl verder te ontwikkelen en om de vrouwen van een lokaal project te bezoeken die met behulp van microkrediet hun eigen onderneming hebben gestart. Dit laatste biedt een unieke gelegenheid om meer te leren van het leiderschap van deze vrouwen met een meerdaags verblijf in hun privé- en werkomgeving. Daarnaast wordt er uiteraard ook aandacht besteed aan de cultuur en natuur van het land dat wordt bezocht. Meer informatie vind je op: www.microkredietvoormoeders.nl.

Ecpat

Wij steunen actief de ANVR en ECPAT in de bestrijding van kinderprostitutie in vakantielanden. ECPAT werkt wereldwijd in het tegengaan van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen. De basis hiervoor is het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties, waarin staat dat alle kinderen recht hebben op bescherming tegen iedere vorm van handel, seksueel misbruik en uitbuiting.Wij nodigen je uit met ons alert te zijn en seksueel misbruik van kinderen te melden. www.meldkindersekstoerisme.nl

Op het kantoor van Namasté Reizen

 • Papier. Ons doel is om steeds minder papier te gebruiken en de digitalisering in onze werkwijze stap voor stap door te voeren. Hetgeen we wel voor eigen gebruik afdrukken wordt dubbelzijdig, met ten minste twee pagina's per pagina & in de inktbesparingsmodus afgedrukt. Eigen gebruik is nagenoeg enkel nog voor de archiefmappen. Verder heeft het papier dat we gebruiken een milieukenmerk. Ten slotte werken we niet met brochures. Al onze informatie & voorbeeldreizen staan online op onze website. De offerte aanvragen gaan via de website en de offertes worden verstuurd per mail.
 • Afval. We scheiden ons afval in papier, glas, GFT, plastic & rest.
 • Interne gebruiksartikelen. Hierin maken we tevens zoveel mogelijk milieubewuste keuzes. Zo gebruiken we onbedrukt toiletpapier met het FSC keurmerk. En drinken we enkel gecertificeerde koffie & thee. We gebruiken verder geen wegwerpservies, maar enkel aardewerk.
 • Energiebesparingsbeleid. Ons doel is om zoveel mogelijk energie te besparen om hiermee het milieu zo min mogelijk te belasten. Daarom hebben we intern afspraken gemaakt wat betreft verwarming, verlichting, waterverbruik & elektrische apparaten. We gebruiken groene stroom van Eneco. Het merendeel van het personeel reist per openbaar vervoer naar kantoor.

Wat kun je als reiziger zelf doen

 • Ondersteun de lokale gemeenschap! Dit kun je doen door te kiezen voor lokale restaurants en winkeltjes. Na boeking ontvang je van ons in het informatiepakket de door onszelf samengestelde 'mini city guides' met de leukste lokale adresjes qua eten & drinken, winkelen en relaxen.
 • Houd rekening met & respecteer de lokale cultuur. Zaken die soms voor ons heel vanzelfsprekend zijn, zijn dat voor sommige Aziatische landen en culturen niet zijn. In het informatiepakket wat je vooraf van ons ontvangt kun je je al wat inlezen over onder andere kleding- & eetgewoontes op de bestemming. Leer een aantal woorden/zinnen van de taal, hoe je iemand groet of hoe je 'dank je wel' zegt en vraag altijd toestemming voordat je van iemand een foto maakt. Respecteer de lokale cultuur en men zal jou ook met respect behandelen.

Trees for All

 • Minimaliseer jouw impact op de natuur. Zo kun je de CO2 uitstoot van jouw vlucht compenseren via ons, middels het programma van de stichting (met CBF keur) van Trees for All. De CO2 compensatie van jouw vlucht (gemiddelde kosten hiervoor bedragen € 30,- per retourvlucht Azië) gaat via herbebossingsprojecten in Bolivia en Oeganda. Deze projecten zijn gecertificeerd en garanderen de hoeveelheid vastgelegde CO2. Hiernaast kun je een aanvullende boomdonatie doen via dit programma. De projecten van Trees for All hebben een economische, ecologische en sociale meerwaarde voor de samenleving en dragen bij aan een gezonder klimaat. Uiteraard geven wij graag het goede voorbeeld door de CO2 uitstoot van onze studiereizen te compenseren.
 • Probeer wanneer mogelijk zoveel mogelijk hervulbare waterflessen te gebruiken. In steeds meer landen komen hier faciliteiten voor. Met onze lokale partners werken wij aan het ontwikkelen van deze flessen.
 • Ga dierenmisbruik tegen. Veel bestemmingen bieden de mogelijkheid om met exotische dieren in aanraking te komen, waarvan olifantenritten een voorbeeld zijn. Namasté Reizen biedt dergelijke activiteiten niet aan. De doorgaans zorgwekkende situatie waarin wilde dieren verkeren, komt de afgelopen jaren steeds meer onder de aandacht. Mocht je wildlife-attracties willen bezoeken tijdens de reis, wees dan zorgvuldig in de zoektocht. Twijfel je over het welzijn of de verzorging van de dieren, breng dan geen bezoek aan deze organisatie.
 • Geef geen geld aan bedelaars. Vaak zijn het jonge kinderen die niet naar school gaan en door hun ouders thuis worden gehouden om op deze manier geld te verdienen. Breng liever pennen of schriften naar een lokaal schooltje of kijk eens op de website van Pack For A Purpose. Deze organisatie ondersteunt wereldwijd diverse lokale projecten als schooltjes, weeshuizen, ziekenhuizen etc.
 • Koop geen illegale souvenirs welke gemaakt kunnen zijn van bedreigde dier- & plantsoorten, en steun zo deze illegale handel niet. Dit is tevens strafbaar. Let goed op, want soms worden dergelijke producten in reguliere winkels & markten aangeboden. Via deze link op de website van de belastingdienst vind je een overzicht. Daarbij kan de lokale bevolking juist gesteund worden door de aankoop van zelfgemaakte handwerken.