Na een aantal drukke maanden vol aanvragen en boekingen, is er inmiddels ook weer volop aandacht voor duurzaamheid. We zijn er trots op dat we 'Travelife Partner' zijn geworden, het duurzaamheidslabel voor reisorganisaties. Hiervoor hebben we de nodige veranderingen doorgevoerd. Op onze website (via de volgende link: https://www.namaste-reizen.nl/over/duurzaam-reizen) kunt u daar meer over lezen. Maar nu we dit label hebben behaald betekent het niet dat er geen werk meer aan de winkel is. Duurzaamheid is een onderdeel wat blijvende aandacht behoeft en waarin we ons willen blijven ontwikkelen.

Zo zijn we momenteel bezig met het uitlichten van accommodaties & excursies in ons aanbod die op een milieubewuste en/of sociaal maatschappelijke wijze, ofwel duurzaam, ondernemen. Hier zullen we een label aanhangen, zodat dit voor u als klant ook inzichtelijk wordt.

Twee weken geleden heb ik daarnaast een training bijgewoond onder leiding van Chris Thompson. Een inspirerende man met meer dan twee decennia ervaring op het gebied van duurzaamheid in de reisbranche. Hij is onder andere diep betrokken bij Travelife en de training sloot hierop aan. Het systeem van duurzaamheid in de praktijk dient een continuerend stappenplan te doorlopen van betrokkenheid, analyse, beleid, actie, implementatie, monitoring & evaluatie en ten slotte rapportage & communicatie.

Maar wat vooral indruk op mij maakte tijdens deze training was het grotere plaatje en daarbij ook de motivatie om ons hiervoor in te zetten. Chris Thompson drukte ons nog eens met onze neuzen op de feiten met dé drie grote globale kwesties van dit moment; klimaatverandering, vleesconsumptie & plastic. Ik zal er één van uitlichten, de laatste.

Hervulbare fles voor drinkwater in Cambodja

Zo is de aarde niet gemaakt om plastic af te breken, maar scheept het ons op met een 400 jaar lang durend probleem, ofwel 16 generaties. Plastic vervuilt onze steden, waterwegen en oceanen met alle gevolgen van dien. Het berokkent schade aan zeedieren en vogels. Zo heeft een kwart van de vissen plastic in hun ingewanden! Uiteindelijk komt het zo ook terecht in onze voedselketen. Daarnaast is de productie van plastic vervuilend en stoot plastic afval an sich ook broeikasgassen uit. Daarbij is de helft van alle plastic op de wereld afkomstig uit Azië…

Hoe klein de invloed ook is, we kunnen ons steentje hieraan, of beter gezegd, hiertegen bijdragen. Zo kunnen we (op onze reisbestemming) herbruikbare flessen gebruiken in plaats van plastic waterflesjes kopen voor eenmalig gebruik. Onze partner in Cambodja biedt bij aankomst al herbruikbare flessen aan om te gebruiken voor drinkwater, met ons logo, wel een leuk detail! En zo kunnen we bijvoorbeeld tijdens een mooie wandeling (een gedeelte ervan) plastic afval oprapen en verzamelen. Het zijn maar een aantal kleine voorbeelden.

Toen ik hem aan het einde van de training vroeg wat zijn gevoel is na al deze jaren in het veld, stemde hij toch positief. Er is blijvende vooruitgang aldus Chris, hoe langzaam dit proces ook gaat. Er zal naar zijn verwachting in ieder geval geen achteruitgang meer zijn. De conclusie is wederom, alle kleine beetjes helpen en maken samen een verschil!

Elsbeth Venema

Elsbeth Venema

Gastblogger

"Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met Azië en de fascinatie met dit continent is dan ook vroeg ontstaan. Uiteindelijk heeft zich dit vertaald in het behalen van mijn master in 'Contemporary Asian Studies'. Het is ontzettend leuk om middels advies, service en begeleiding samen met de reiziger een voor hem of haar onvergetelijke reis samen te stellen!"