Sri Lanka, een geweldig avontuur

Begin februari is de jaarlijkse Female Leaderschip Journey weer geweest. Deze reis is een initiatief van Microkrediet voor Moeders en LAB voor Leiders. De organisatie van de reis wordt al sinds 2012 mogelijk gemaakt door Namasté reizen. Tijdens de Female Leaderschip Journey is het de combinatie van de ontmoeting met vrouwen die via een microkrediet hun eigen bedrijfje starten en de intensieve persoonlijke leiderschapstraining, die ervoor zorgt dat de deelneemsters een unieke ervaring opdoen.

Onze lokale partner NESED

Met een groep van 14 vrouwen is dit jaar onze partner NESED in Sri Lanka bezocht. NESED is een lokale ngo in het arme Trincomalee district waarmee we alweer 3 jaar samenwerken. Voor onze ontmoeting met de vrouwen kregen we een korte presentatie van NESED. We zijn onder de indruk van de werkwijze van NESED die zo prachtig aansluit bij onze filosofie. NESED werkt met een zelf ontworpen structuur waarbij er in 4 kwadranten wordt gewerkt. De kern is dat het pas zin heeft om met financiële middelen zoals microkredieten bij te staan op het moment dat de vrouwen zich in groepen hebben gestructureerd, in groepen samenkomen en één doel voor ogen hebben waar ze naar toe willen.

De kracht van de ontmoeting

De ontmoeting met de vrouwen maakte zo mogelijk nog meer indruk. Er was voldoende tijd om met de vrouwen te praten, om in kleine groepjes te horen wat het microkrediet heeft betekend in hun leven. De kredieten zijn op verschillende manieren gebruikt: de ene vrouw heeft een weefgetouw gekocht, de andere vrouw is een winkeltje gestart en weer een andere vrouw heeft palmbladeren gekocht om manden te vlechten. Met een volgende lening wil ze graag een naaimachine kopen om voering in de mandjes te kunnen maken. Daarmee kan ze de manden voor een betere prijs verkopen en een nieuwe afzetmarkt aanboren. Spontaan is door alle deelneemsters van de reis toegezegd dit bedrag voor een naaimachine terug in Nederland via een crowdfundingsactie te regelen.

Female Leadership Journey Sri Lanka 2018

Ragini, een bijzondere vrouw

Ook ontmoetten we Ragini die met de hand handdoeken waste voor hotels in de buurt. Met haar lening kocht ze een tweedehands wasmachine. Ruim binnen een jaar had ze haar lening terugbetaald. En nu, na drie jaar, heeft ze drie wasmachines en twee personeelsleden. En haar man heeft een tuktuk gekocht om langs hotels te gaan om vieze was op te halen en schoon terug te brengen. Wat was het indrukwekkend, deze ontmoeting met vrouwelijk leiderschap op microniveau. Ook al verschilt de manier waarop we leven als dag en nacht, wat waren er veel overeenkomsten. We hebben samen heerlijk gelachen en geluncht.

Elke dag werken aan jezelf

Onze dagen in Sri Lanka startten (op tijd) met yoga, mindfulness en meditatie. Gevolgd door een intensieve leiderschapstraining door Anita Tamming en Birgit Jans van Lab voor Leiders. Luisteren naar je lichaam, balans tussen werk en privé, weten waar je voor staat, weten wat je wil bereiken. Ondanks het drukke reisprogramma was er genoeg ruimte voor iedereen om daarmee aan de slag te gaan.

Sri Lanka is prachtig

Daarnaast hebben we natuurlijk ook genoten van Sri Lanka. Van de prachtige groene jungle waar we tientallen olifanten spotten. Van de beklimming van de enorme leeuwenrots van Sigiryia. En van de prachtige oude tempel bij Anuradhapura. Srilankanen zijn bewust van de schoonheid van hun land. En zijn daar zuinig op. Om het plastic gebruik terug te dringen kregen we van onze gids linnen tasjes.

Female Leadership Journey Sri Lanka 2018

Volgend jaar zeker weer!

We organiseren de Female Leaderschip Journey sinds 2012 en nog steeds heeft de reis haar kracht. Volgend jaar komt er rond de eerste week van februari zeker weer een nieuwe reis, naar een ander land, naar een andere partner. Ben je enthousiast geworden en lijkt het je wel wat om volgend jaar mee te gaan met deze reis? Of wil je meer informatie? Neem gerust contact op met Heidi Termorshuizen.

Heidi  Termorshuizen

Microkrediet voor Moeders

Microkrediet voor Moeders is een stichting die vrouwen in Azië kleine leningen geeft waarmee ze investeringen kunnen doen die hun inkomen blijvend vergroten. Ze lenen het geld voor de hengel in plaats van dat ze de vis weggeven. Op die manier geven ze hen de kans om de kwaliteit van hun leven en dat van hun kinderen te verbeteren.