Met onze online reisgids over Maleisië willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

Het is niet verwonderlijk dat Maleisië een geliefde vakantiebestemming is. De natuur is er prachtig en veelzijdig, de stranden zijn tropisch, er zijn vele hoogtepunten te vinden en het land kent een rijke historie. Daarnaast is dit diverse land ook nog veilig en goed georganiseerd, wat het geschikt maakt voor iedereen.

Maleisië bestaat uit twee delen: Het hoofdeiland West-Maleisië in het westen en Maleisisch Borneo in het oosten. West-Maleisië is een schiereiland grenzend aan Thailand en Singapore waarop meer dan 85% van de bevolking woont. Voor een goede balans tussen cultuur, natuur en strand bent u hier helemaal op de juiste plek. Maleisisch Borneo is, zoals de naam al aangeeft, het Maleisische deel van Borneo. Dit is het 'ruigere' deel van de twee, met prachtige en unieke flora en fauna.

Wat voor soort vakantie u ook wilt maken, in Maleisië is heel veel mogelijk. U kunt bijvoorbeeld het oudste oerwoud van de wereld intrekken en de vele dier- en plantsoorten ontdekken of cultuur snuiven in de authentieke steden en winkelen in de moderne winkelcentra. Ook kunt u bergen beklimmen en wandelen door thee- en fruitvelden, of lekker ontspannen op de schitterende stranden die het land rijk is.

Een aantal hoogtepunten van Maleisië

 1. Wandelen door de thee- en fruitvelden van Cameron Highlands
 2. De Taman Negara, een schitterend regenwoud en tevens oudste jungle ter wereld
 3. Kuala Lumpur, een enorme mooie stad met veel bezienswaardigheden
 4. Malakka, een historisch gezellig stadje
 5. De Mount Kinabalu beklimmen voor een geweldig uitzicht
 6. Verschillende wilde dieren spotten tijdens een riviercruise over de Kinabatangan rivier
 • hoofdstad Kuala Lumpur
 • taal Bahasa Malaysia
 • valuta Ringgit
 • inwoners 29,7 miljoen

Beste reistijd voor Maleisië

Maleisië heeft een warm en vochtig klimaat. Het gehele jaar door is het tussen de 27 en 34 graden en er valt bijna dagelijks een korte, hevige regenbui. De beste reistijd per regio is als volgt:

Westkust van het schiereiland - november t/m maart
Oostkust van het schiereiland - april t/m september
Maleisisch Borneo - april t/m september

De regentijd heeft het meeste effect op de oostkust van het schiereiland, waar het weer erg onstuimig kan zijn in deze periode. De westkust van het schiereiland en Maleisisch Borneo kunnen het gehele jaar bezocht worden, doordat de regentijden niet veel zullen verschillen met de drogere periodes.

Er is in geen enkel deel van Maleisië sprake van een echt droog seizoen en dit heeft als voordeel dat het land eigenlijk het hele jaar door groen is.

Tijdsverschil met Maleisië

Tijdens onze zomertijd is het in Maleisië 6 uur later en tijdens onze wintertijd is het 7 uur later.

Religie in Maleisië

Maleisië is een ware mix van nationaliteiten, waardoor er veel geloofsovertuigingen aanwezig zijn. De nationale religie is de islam, die in de 15e eeuw werd ingevoerd door Indische handelaren, alhoewel het ook grondwettelijk is vastgelegd dat iedereen zijn eigen godsdienst mag belijden. Vandaar dat bijna alle belangrijke religies ter wereld hier vertegenwoordigd zijn. Naast de Islam zijn ook het boeddhisme, het hindoeïsme, de Sikhs en het Christendom aanwezig. Ook is het islamitische geloof in Maleisïe over het algemeen minder orthodox als bijvoorbeeld in Arabië. Vrouwen ziet u deelnemen aan allerlei aspecten van de maatschappij, van het familieleven tot in de politiek. Vrouwelijke reizigers wordt aangeraden om in minder toeristische gebieden de schouders en knieën bedekt te houden om belediging van het geloof te voorkomen. Topless zonnebaden is in Maleisië verboden!

Iets leuks

Op zoek naar orang oetans & neusapen

De liefhebber van wildlife is in Maleisië aan het goede adres. Het aanbod aan natuurparken op Borneo is enorm en de biodiversiteit is groot. Twee favorieten zijn de orang oetan & neusaap. Een goede plek om deze apensoorten in het wild te spotten is de omgeving van de Kinabatangan rivier. De orang oetan van dichtbij zien? Bezoek dan zeker Semmengoh of Sepilok.


Documenten voor Maleisië

Voor uw reis naar Maleisië dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort, die op de geboekte vertrekdatum vanuit Maleisië nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Wanneer u korter dan drie maanden in Maleisië verblijft, heeft u geen visum nodig.

Wij adviseren u uiteraard graag over het aanvragen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.


Vaccinaties voor Maleisië

Voor een reis door Maleisië worden diverse vaccinaties aanbevolen. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Lekker eten
Bootje varen
Borneo
Borneo 2
Maleisië is een uitstekende duikbestemming
Sipadan Beach
Banana pancake

''De reis door Maleisië was geweldig! De geluiden en het natuurschoon van de jungle, het bezoeken van de panoramische theeplantages, de verscheidenheid aan culturen en naturen... Wij hadden langer willen blijven!'' Marcel & Ingeborg

Voorpret voor uw reis naar Maleisië

Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Een film kijken, Maleisisch eten of lezen over de bestemming horen daarbij. Een aantal tips:

 1. Reisgids Trotter Maleisië - ISBN 9789020963779
 2. Reisgids Capitool Maleisië en Singapore - ISBN 9789047518174
 3. Roman 'De Zijdehandelaar' van Tash Aw - ISBN 9789045851112
 4. Film Entrapment
 5. Restaurants Kampong Kitta in Rotterdam en Nyonya in Amsterdam. Van reizigers ontvingen wij een tip over Restaurant Kuala Lumpur in Antwerpen.
 6. Lees hier reiservaringen en tips van andere reizigers

Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket incl. leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Evelien Booms

Evelien Booms

Specialist Sri Lanka , Vietnam, India, Nepal & Bhutan

Evelien is onze reisspecialist voor Sri Lanka, India, Vietnam & Maleisië. Zij vindt het iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen en op basis van haar ervaringen een unieke reis voor u te mogen organiseren.