Ontmoeting in China Town

In één middag China beleven en voelen. Onmogelijk? Niet als je op pad gaat met Namasté Reizen :). Een 'offline' ontmoeting met haar reizigers door middel van een lezing, wandeling of workshop, dat is het Meet&Greet programma dat Namasté eens in de zoveel tijd aanbiedt aan haar vaste klanten. Zaterdag 29 augustus jl. was dit een wandeling door Chinatown in Antwerpen, onder leiding van gids Philippe. En ik mocht mee.

De ontmoeting start aan twee grote ronde tafels in Chinees restaurant The Best in de Van Wesenbekestraat, het hart van de Chinese wijk. Samen met zestien Aziëliefhebbers praten we over het ontdekken van andere culturen, onbekende tradities, nieuwe ontmoetingen, doorbreken van vooroordelen en verwachtingspatronen, eten we dim sum en drinken we jasmijnthee. Terwijl we nog snoepen van de gestoomde en gefrituurde hapjes, arriveert gids Ping Fai Philippe NG. Hij stelt zich voor en vertelt daarbij iets over het tot stand komen van Chinese (familie)namen. Dan gaan we op pad.

wandeling-china-town-1a-1441814305.jpg'
wandeling-china-town-3a-1441814354.jpg'
wandeling-china-town-2-1441814370.jpg'
wandeling-china-town-6a-1441815184.jpg'
wandeling-china-town-5a-1441815201.jpg'

Sun Wah

Wat we op dat moment nog niet weten is dat stevige schoenen niet nodig zijn voor deze wandeling door Chinatown. Philippe beperkt zich tot de Van Wesenbekestraat, net ten noorden van het Centraal Station. De wijk ontstond in de jaren zeventig en oorspronkelijk waren de winkels en eethuizen gericht op Chinese klanten. Met name sinds de komst van de Sun Wah supermarkt in 1976 ontdekten ook andere bewoners dit stukje Antwerpen. Inmiddels is Chinatown tot ver buiten de stadsgrenzen bekend en wordt het gebied druk bezocht.

Gebedshuis, bakker en acupuncturist

Philippe neemt ons mee naar de boeddhistische tempel Fo Guang Shan, een acupuncturist en een Chinese bakker. Waarom staat de middelste Boeddha op een verhoging? Waarom lezen Chinezen van boven naar beneden? Philippe stelt vragen maar is vooral een enthousiast, trots en zorgvuldig verteller. Over het boeddhisme, het Chinese schrift, de energetische geneeskunde waarbij wordt geprobeerd het evenwicht tussen yin en yan te herstellen, Chinese gebruiken en gewoontes. Hij laat ons proeven van de traditionele 'maankoek', laat ons ruiken aan de durian, wijst ons op details in de Chinese toegangspoort en het verschil tussen de twee marmeren leeuwen en laat ons nadenken over cultuurverschillen.

Monkey King & een hart van mandarijntjes

Tot slot maken we een rondreis langs groenten, fruit, vis, kruiden en thee in een enorme Chinese supermarkt en nemen we afscheid van onze reisgenoten. 'Dank je wel voor de heerlijke middag. We hebben genoten en veel geleerd!' Een aantal Namasté-reizigers loopt mee met Philippe en blijft eten in Monkey King, het restaurant van onze gids. In een groepje van zes lopen we mee naar de Lange Dijkstraat waar Philippe ons verwelkomt in 'zijn keuken', een sfeervol en modern Chinees eethuis. Als we vragen naar het opvallende portret aan de muur, vertelt Philippe in het kort het levensverhaal van zijn moeder.

Een prachtige dag. Dank je wel Margaret en Philippe!


Foto's: Harry Zuiderent en Marleen Bos. Een hart van mandarijntjes is een boek over het levensverhaal van de moeder van Philippe. Het is te bestellen via bol.com

Ook een MEET&GREET beleven?

Marleen Bos

Marleen Bos

Gastblogger

Marleen was in de beginjaren van Namasté Reizen één van de reisspecialisten. Tegenwoordig heeft zij haar eigen schrijfburo Schrijfwerk Marleen Bos