Met onze online reisgids over Bhutan willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

Bhutan is een koninkrijk in de Himalaya wat ligt ingeklemd tussen India en China. Bhutan is het land waar het Bruto Nationaal Geluk is uitgevonden. De welvaart van het land wordt niet gemeten aan de hand van het inkomen, maar aan de hand van hoe gelukkig de inwoners zijn. Reden genoeg om het unieke Bhutan te gaan ontdekken!

Bhutan heeft heel wat verrassingen in petto. Allereerst zal de natuur u versteld doen staan! Door de geografische ligging groeit er een grote verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen in Bhutan en kunt u tijdens wandelingen genieten van groene weilanden, weelderige valleien, kristalheldere meren en natuurlijk de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya.

Een groot deel van Bhutan bestaat uit nationale parken en natuurreservaten, waarvan een derde beschermd natuurgebied is. Een aantal van de belangrijkste zijn het Royal Manas Nationaal Park, Jigme Singye Wangchuk National Park (ook wel bekend als de zwarte bergen) en het Jigme Dorji National Park. Bhutan is het land van tijgers, olifanten, gouden langurs en meer dan 620 vogelsoorten. Bovendien is de Himalaya het domein van de sneeuwluipaard.

Op cultureel gebied is er veel te beleven in Bhutan. Het boeddhisme ligt aan de basis van het dagelijkse leven en is in het gehele land terug te vinden in vorm van gebedsvlaggetjes, gebedsmolens en kloosters. Hoogtepunten zijn dan ook een bezoek aan één van de vele kloosters of de Dzongs (forten). De mystieke sfeer heeft op ons een grote indruk gemaakt. In de steden Thimpu en Paro kunt u kennismaken met de kunstvormen van Bhutan, zoals het beschilderen van Thangka's (religieuze schilderingen op stof), weven, papier maken en hout bewerken.

Probeer wanneer mogelijk uw rondreis Bhutan zo te plannen dat u één van de kleurrijke festivals bij kunt wonen.

Highlights van Bhutan

 1. Wandelen door de Paro Vallei in de prachtige natuur
 2. Trekking naar het bijzondere Taktshang klooster (Tijger's Nest)
 3. De kleine hoofdstad Thimpu
 4. Een kleurrijk festival met veel dans, prachtige kostuums en religieuze ceremonies
 5. Bezoek aan de Punakha Dzong
 6. Vogels spotten in de Phobjikha Vallei
 7. Het onbekende plaatsje Trashigang in het oosten
 • hoofdstad Thimpu
 • taal Dzongkha
 • valuta Ngultrum
 • inwoners 753.947 duizend

Beste reistijd voor Bhutan

Bhutan is van september tot en met mei goed te bereizen. September en oktober zijn qua reistijd de beste maanden voor een rondreis door Bhutan. De temperatuur is goed, tussen de 18 en 24 graden en een bijkomend voordeel is dat er in deze maanden veel festivals plaatsvinden. Een nadeel daarvan is dat het erg druk is in Bhutan en hotels vol kunnen zitten. Op tijd boeken dus!

Van december tot en met februari is ook een hele mooie tijd om door Bhutan te reizen omdat de bergen dan bedekt zijn met sneeuw. Afhankelijk van op welke hoogte u zich bevindt kan het wel koud zijn, soms zelf onder de nul graden. Maar het regent zeer weinig in deze maanden. U dient er wel rekening mee te houden dat passen in het oosten van het land gesloten kunnen zijn. In de maanden maart tot en met mei zijn de temperaturen ook heel aangenaam, zo tussen de 18 en 26 graden, en de lucht is helderblauw. Ook in deze periode vinden enkele festivals plaats. Juni en juli raden wij af door de hevige moessonregens. Maar de maand augustus is wel het overwegen waard. Qua weer is het misschien wat onzeker, maar er zijn weinig bezoekers in het land.


Tijdsverschil met Bhutan

Tijdens onze zomertijd is het in Bhutan zes uur later. Tijdens onze wintertijd is dit verschil vijf uur.


Religie in Bhutan

Drukpa Kagyupa, een stroming binnen het Mahayana boeddhisme, is de officiële religie van Bhutan. Ongeveer 90 procent van van de bevolking hangt deze religie aan. De overige 10 procent hangt het hindoeïsme aan. Bhutan heeft een geestelijk leider, de Je Khempo. Hij is de enige persoon die naast de koning een oranje-gele hoofddoek mag dragen.

"Het festival in Punakha was voor ons echt wel het hoogtepunt! We zijn drie dagen elke ochtend naar het festival geweest. Het is echt een feest voor de eigen bevolking en helemaal niet toeristisch. De mensen komen met hun mooiste kleren aan feestvieren!" Hans en Trudy Baars

Zweven over Gangtey Valley

Zweven over Gangtey Valley

De Gangtey Goenpa Lodge heeft een primeur.. zij organiseren als eerste in Bhutan ballonvaarten. De lodge ligt op ongeveer zes uur rijden van Paro, op een steenworp afstand van het 17e-eeuwse Gangtey klooster. Tijdens de ballonvaart zweeft u over Gangtey Valley, over dennenbossen, kleine dorpjes, oude Dzongs (forten) en langs de rand van het Nationaal Park Black Mountain.

Meer informatie over de ballonvaart en de lodge leest u op ons weblog Namasté op reis

Documenten voor Bhutan

Voor een reis naar Bhutan is een geldig paspoort vereist wat nog minimaal 6 maanden geldig is op de datum van vertrek uit India of Nepal. Tevens is een visum vereist.

Het visum voor Bhutan krijgt u bij aankomst aan de grens of op de luchthaven van Paro op vertoon van een uitnodigingsbrief uit Bhutan. Deze uitnodigingsbrief ontvangt u, na boeking van uw reis, van Namasté Reizen. De kosten van het visum, de benodigde permits en de uitnodigingsbrief zijn inbegrepen in de reissom.

Wij adviseren u uiteraard graag over het aanvragen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.


Vaccinaties voor Bhutan

Voor een reis door Bhutan worden diverse vaccinaties aanbevolen. Ook is voor enkele gebieden een malaria-profylaxe nodig. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Tiger's Nest
Gebedsmolen
Bijzondere ramen
Gebedsmolen
Inkopen doen
Festival
Dorp in vallei
Op de markt

Voorpret voor uw reis naar Bhutan

Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Een film kijken of lezen over de bestemming horen daarbij. Een aantal tips:

 • E-book The road to Kmaji van Mark Swinbank
 • Boek A Field Guide to Happiness van Linda Leaming - ISBN 9781401945091
 • Reisgids Lonely Planet Bhutan - ISBN 9781742201337
 • Fotoboek Bhutan, Parel van de Himalaya van Matthieu Ricard - ISBN 9789020979749
 • Film Taking The Middle Path to Happiness
 • Restaurant Himalayan in Den Haag serveert naast Nepalese en Indiase gerechten ook gerechten uit Bhutan
 • Krijg een indruk van de mooie natuur in Bhutan! In de BBC Earth documentaire 'Het Verloren Land van de tijger' (EAN 9789461620200) komt een internationaal team van experts samen om de tijger te redden. Zij krijgen exclusief toegang tot de jungle en bergen van Bhutan om het uitsterven van dit prachtige dier te voorkomen.
 • Lees hier reiservaringen en tips van andere reizigers

Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket incl. leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Nieuwsgierig geworden naar het land van de donderdraak?

Wij organiseren individuele reizen op maat naar Bhutan, veelal gecombineerd met India of Nepal.

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Specialist India

Margaret houdt zich als eigenaar van Namasté Reizen vooral bezig met de creatieve kant; het bedenken van nieuwe reizen, het onderhouden van de website, de meet&greet's.. maar zij vind het ook leuk af en toe een reis te organiseren. Het liefst naar India, want India staat aan de wieg van Namasté Reizen. Hier is haar liefde voor Azië ontstaan.