Laos is een land zonder echt directe hoogtepunten, er is geen lange muur, geen groot tempelcomplex of een bruisende metropool. Wellicht dat het reizen door dit land daarom juist zo rustgevend en fascinerend is. Het gebrek aan massatoerisme is juist voor velen een verademing. Tevens zorgt het er voor dat het land nog redelijk authentiek is en blijft. Al jaren is Laos daarom een van mijn favoriete bestemmingen en ik ga er dan ook graag heen.

Ik heb dit jaar onder andere een bijzondere reis door Noord-Laos gemaakt. Een reis met drie mooie bestemmingen, Luang Nam Tha, Muang La en Nong Khiaw. Deze plaatsen worden verbonden door wegen die dwars door het laagebergte kronkelen en dorpjes door kruisen. De vele nederzettingen direct langs de weg zijn ontstaan door een gestimuleerde migratie uit de bergen door de overheid. Dit met het oog op meer controle van met name de opium handel. Er zijn in Noord-Laos veel verschillende minderheden, gekomen vanuit Vietnam, Myanmar en China. Een aantal van deze etnische groepen zijn de Hmong, Akha, Khmu, Tai en de Lanten met ieder zijn eigen levenswijze. Dit is veelal ook wel terug te zien in de dorpen zelf. De laatste jaren ontstaan er echter langzaam aan gemengde huwelijken en daarmee vervaagd de grens. Dit is echter nog steeds meer uitzondering dan regel.

img_2163a-1450177710.jpg'
img_2175-1450177845.jpg'
img_2223-1450177854.jpg'
img_2224-1450177865.jpg'

Tijdens een reis door dit gebied leer je al snel de groepen te herkennen. De Hmong leven bijvoorbeeld met name in het hoogland, rond de 1000-2000 meter boven zeeniveau. Deze groep leeft met name van de handel, bijvoorbeeld in opium. De Hmong dragen kleurrijke klederdracht. De Akha leeft ook in het hoogland. De nederzettingen zijn vaak te herkennen aan de toegangspoorten, aan het begin van het dorp. Het is een nog vrij primitief volk dat met name gelooft in spiritualiteit en geesten. Het zijn harde werkers en leven met name van landbouw. De Lanten is een van de kleinste etnische groepen. Zij zijn te herkennen aan de indigo kleding die ze dragen. Oorspronkelijk uit China geimmigreerd leven zij van katoenhandel en het maken van bamboe papier.

Een reis door dit deel van Laos geeft een kijkje in de geschiedenis van de regio. Een enorme diversiteit aan culturen die is ontstaan door conflicten in de omliggende landen. Reizen kan zowel per auto, deels per fiets maar het meest ideale is om een trekking te maken van 1 of meerdere dagen.

Lees ook mijn weblog over het Muang La Resort.

Edwin Qualm

Edwin Qualm

Gastblogger

"Ik heb al een behoorlijk aantal bestemmingen in Azie gezien en toch raak ik steeds weer onder de indruk van de cultuur en de natuur. Ieder land is uniek, in Azië zegt men dan ook vaak "same same, but different". De mensen zijn altijd vriendelijk en hebben een grote glimlach op het gezicht."