Naast de bekende trekkingen zoals het Annapurna circuit en uiteraard de Mt. Everest trek, is er nog een schitterend gebied om te ontdekken te voet. Het Lang Tang gebergte, gelegen tegen de Tibetaanse grens. Tijdens de grote aardbeving in 2015, is helaas een groot deel van de route en het dorp Lang Tang volledig verwoest. Zelf heb ik het gebied in 2011 bezocht, wat het ongeloof nog groter maakte. Maar gelukkig is de route nu weer goed begaanbaar.

Ik was zelf geen ervaren bergbeklimmer, maar toch durfde ik het aan om deze 8-daagse tocht te gaan maken. We begonnen op ca. 1400 meter hoogte, waar het nog behoorlijk groen was en relatief warm. Het mooie van deze trekking is dat je veelal begint tussen de oerbossen, maar toch al na de eerste dag de hoge toppen en gletsjers kunt zien om je heen. De hoogste toppen in dit gebied bereiken de 7000 meter hoogte! De wandeling gaat door de (bamboe)bossen, via loopbruggen over kloven en langs stromende rivieren.

De eerste dagen van de trekking zijn pittig, met gemiddeld een stijging van 1000 meter per dag. Echter veranderd het landschap continu en wordt steeds ruiger, dat geeft je extra kracht. We overnachten eenvoudig in theehuizen. Echter de gastvrije gezinnen en het haardvuur maken het bijzondere avonden, onder het genot van een goede kop koffie. Het eten was simpel, maar na een dag lopen smaakt het heerlijk!

Het dorp Thangsap
Ontmoet tibetaten
Lang tang
Gletsjer
Hoogste punt - Kyanjin Ri berg
Jakken
Op het dak van de wereld

Bekijk ook onze voorbeeld reizen Nepal

We bereiken de boomgrens en wanen ons steeds meer in een desolaat gebied. Onderweg komen we steeds meer kleine pagoda's en andere geloofsuitingen van de Tibetanen tegen. Na een paar dagen trekking bereiken we het hoogste punt van de tocht. Vanuit het hoogste overnachtingspunt, Kyanjin Gompa op 3900 meter, starten we het laatste stuk naar de top van de Kyanjin Ri. Met name de laatste 200 meter naar de bijna 4800 meter hoge top vielen mij zwaar. De ijle lucht zorgde voor een zware last op mijn benen. Uiteindelijk was de beloning het echter alles waar. Wat een schitterend uitzicht! De gletsjers van het Himalaya gebergte, de toppen van de Langtang Ri (7000 meter) en de Shisapangma (8000 meter), en de Ganjala Pas. Dit alles op slechts een paar kilometer afstand van de Tibetaanse grens.

In een paar dagen tijd dalen we weer af richting Syabrubesi, waar ook de trekking was begonnen. We nemen afscheid van onze porters, die ons uitstekend hebben begeleid en geholpen waar nodig. Na een paar uur rijden verblijven we voor het laatst in de bergen op wel een bijzondere locatie: The Farm House. Gelegen in Nuwakot, ligt dit prachtig gerestaureerde cottage. Overnachten in authentieke kamers en met mooi uitzicht over de vallei. 's Avonds bij het haardvuur en met een drankje praten we nog na over de belevingen van de dagen ervoor.

Geïnspireerd geraakt en wilt u een reis naar Nepal maken? Neem gerust contact met mij op of vraag vrijblijvend een offerte aan voor een reis Nepal.

Edwin Qualm

Edwin Qualm

Reisspecialist Myanmar, Laos, Cambodja & Filipijnen

"Ik heb al een behoorlijk aantal bestemmingen in Azie gezien en toch raak ik steeds weer onder de indruk van de cultuur en de natuur. Ieder land is uniek, in Azië zegt men dan ook vaak "same same, but different". De mensen zijn altijd vriendelijk en hebben een grote glimlach op het gezicht."