Studiereis: Selamat Datang in Indonesië

Mijn hart maakte een klein sprongetje toen ik hoorde dat ik weer op studiereis mocht naar mijn tóch wel favoriete bestemming in Azië; Indonesië! Inmiddels de 7e reis die ik naar dit prachtige land mag maken en dit keer naar Lombok & Bali!

Het is alweer wat jaren geleden dat ik op deze eilanden was en Covid heeft ook hier zijn stempel gedrukt. Dus wat ben ik benieuwd en heb ik een zin om weer te gaan! Ik heb in de afgelopen jaren heel wat mooie familiereizen mogen organiseren, des te leuker is het dat ik dit avontuur met mijn eigen gezin (mijn man Marcel en onze jongens Mika (11 jaar) en Noé (7 jaar).

We landen op de luchthaven van Praya Lombok, in het zuiden van het eiland. Onze chauffeur Lalu staat ons met een grote glimlach op te wachten. Hij brengt ons in ca. een half uur naar ons hotel in Selong Belanak. De rit ernaar toe is al mooi! Door groene heuvels en langs bananen en palmbomen rijden we naar de nog vrij ongerepte zuidkust. Ik voel me meteen weer thuis! Selong Belanak ligt zo’n half uurtje rijden van het iets drukkere Kuta (niet te verwarren met Kuta Bali!). Een mooie rustige baai, met een breed wit strand en heldere zee, met op de achtergrond de groene heuvels. Het sfeertje is er relaxed, regelmatig loopt er een boer met zijn buffels over het strand. Ons hotel aan zee is een heerlijke plek om de reis te starten en bij te komen van de lange reis.

Na een goeie nacht staat er een activiteit op het programma die we al een tijdje op ons verlanglijstje hadden staan – een family surf clinic! We komen aan bij Bila Surfschool in het centrum van Selong Belanak voor een 2 uur durende privéles. Na een korte instructie op het strand stappen we alle vier met onze eigen instructeur de zee in. En waar Noé het eerst nog wat spannend vindt, staat hij samen met Mika als eerste op de surfplank om de eerste golven te trotseren! Wat een superleuke ervaring! Selong Belanak is zeer geschikt voor beginners, omdat de golven niet al te hoog zijn. Maar ook voor de ervaren surfers zijn er in de buurt goede spots te vinden!

Selong Belanak surfen

Even verderop, in Tetebatu maken we een mooie wandeling met een lokale gids. Dit gebied ten zuiden van de Rinjani vulkaan staat bekend als het groene hart van Lombok. We wandelen door eindeloze rijstterassen en langs kleine dorpjes. Onze gids vertelt ons uitgebreid over het productieproces van rijst. Onderweg zien we de mensen op het land aan het werk en na het uitwisselen van een glimlach mogen we een handje meehelpen.

Ook bezoeken we Pringgasela, van oudsher een dorp waar op traditionele wijze wordt geweven. We zien hier hoe de katoendraden worden gekleurd, hoe patronen worden gemaakt en hoe dit uiteindelijk tot een prachtige songket stof wordt geweven. Echt een kunst! Onze gids Erwin hult ons nog gauw even in een prachtige sarong, en we kopen als support en herinnering een mooie sjaal.

Erwin en Anna verwelkomen ons in hun kebun (oftewel tuinhuisje) voor een heerlijke traditionele Sasak lunch. Sasak zijn de oorspronkelijke bewoners van Lombok. Daarna leidt Erwin ons met trots rond door zijn tuin en het omliggende land en mogen de jongens zelf tomaten, pepers, banaantjes en zelfs een ananas plukken! Van palmbladeren heeft hij een mooie tas gevlochten, hier kunnen de jongens hun oogst in bewaren. De lucht begint te betrekken en even laten vallen de eerste regendruppels uit de lucht. Binnen een mum van tijd staan de straten blank en dansen en douchen de kindjes langs de weg in de – zoals wij het noemen – tropische bui!

Pringgasela in Lombok Erwin & Anna Pringgasela in Lombok met Erwin & Anna

Via de ruige noordoostkant van de Rinjanivulkaan vervolgen wij onze weg naar Senaru. Helaas hebben wij onderweg vanwege de laaghangende bewolking niet het prachtige uitzicht over de vulkaan bij Sembalun, maar dat maakt de rit niet minder mooi. Aangekomen in ons hotelletje in Senaru worden wij hartelijk ontvangen. Wat een uitzicht!

We maken in Senaru een wandeling met een vrouwelijke gids Gina. Een bijzonder project van de Nieuw Zeelandse regering heeft lokale vrouwen opgeleid tot gids. De wandeling voert door een traditioneel Sasak dorp en geeft ons een kijkje in het dagelijks leven van de oorspronkelijke bewoners van Lombok. De wandeling eindigt bij de prachtige Tiu Kelep waterval; een welkome verfrissing!

De volgende ochtend vertrekken we naar de haven, daar nemen we afscheid van onze lieve chauffeur Lalu en stappen we op de boot naar Gili Air. Een prachtig koraaleilandje met witte stranden, helderblauwe zee en een heerlijk relaxt sfeertje. Er is geen gemotoriseerd verkeer, verplaatsen doe je je hier te voet, met de fiets of met een cidomo, oftewel paard en wagen.

Vyaana Resort Gili Air

We verblijven in een heerlijk kleinschalig resort, mijn favoriet op het eiland! Er zijn slechts zeven smaakvol ingerichte houten huisjes, gelegen in een tropische tuin, grenzend aan het witte strand en de zee. Alles klopt er! Ontbijten doen we met onze voeten in het zand en douchen in onze buitendouche, onder de wuivende palmen en sterrenhemel! Voor ons huisje staan twee fietsen klaar. Het is leuk om via het onverharde pad het eiland rond te fietsen, maar vergeet ook zeker het binnenland niet! Daar wisselen lokaal leven, veel groen, knusse koffietentjes en kleine spa’s elkaar af. We kunnen het dan ook niet laten om onderweg onze fietsen te parkeren en te genieten van een korte massage, gevolgd door een fresh mango-coconut juice! Wij kunnen er weer tegenaan! ;-) De Gili’s staan ook bekend om de prachtige onderwaterwereld, en dat hebben we ervaren! Zowel vanaf het strand als vanaf de boot kun je heel goed snorkelen. Naast de vele kleurrijke visjes, spotten wij zelfs een aantal zeeschildpadden vlakbij!

Zee schildpad in Gili Trawangan Zeeschildpad bij Gili Air

Dan is het alweer tijd om Lombok en de Gili’s te verlaten. De snelboot brengt ons in zo’n 2 uur op het vasteland van Bali, in de haven van het oostelijk gelegen Padangbai. Daar staat onze chauffeur Gusti ons op te wachten voor de rit naar Sidemen. Sidemen is een klein plaatsje aan de voet van de Agung vulkaan, omgeven door rijstvelden. De Balinese sfeer is hier nog heel goed te proeven! Je kunt er prachtige wandelingen maken en authentieke dorpjes bezoeken, ook kun je er goed raften.

Wij brachten een bezoek aan Bali Countryside, een duurzaam project dat een je een kijkje biedt in het dagelijks leven op het platteland in Bali. Een hele leuke tour voor het hele gezin! Na een korte wandeling mochten we helpen bij het verwerken van rijst tot rijstebloem, waar we vervolgens zelf – op een hout gestookt vuurtje, heerlijke pandan-cakejes van maakten. Ook leerden we een canang sari, oftewel offertje te maken en kregen we een lesje lontar drawing, oftewel een gedroogd palmblad beschrijven. Onze gids was er duidelijk iets behendiger in dan wij ;-) Het resultaat was een mooi souvenirtje voor thuis, maar vooral een leerzame en onvergetelijke ervaring rijker!

Bali Countryside Sidemen

Onze volgende bestemming is Munduk, een klein dorpje gelegen in het noordelijke binnenland van Bali, ver weg van alle drukte in een koelere en prachtig groene regio. Je vindt er mooie watervallen en een aantal mooie kleurrijke tempels. Het hotel is mijn volgende favoriet! Elf houten cottages en een prachtige infinity pool, omgeven door rijstvelden en vulkanen. Handpicked with humanity in mind is hun slogan en dat zie je overal in terug! De huisjes zijn smaakvol ingericht met lokale producten, het eten dat geserveerd wordt kokt vers van het omliggende land en het personeel komt veelal uit de omliggende dorpen en wordt intern opgeleid. Je kunt er een aantal unieke tours doen, zoals een organic cooking class en een wandeling naar een verborgen tempeltje bij het meer.

Wij kiezen voor iets meer avontuur en gaan voor een buggytour! We beginnen bij het basecamp vlakbij Munduk op zo’n 1200 meter hoogte. Na een korte briefing en veiligheidscheck, vertrekken we met zijn vieren en maar liefst 2 gidsen en een mechanic. Het begin is best spannend, zelf rijden in een buggy, maar al gauw hebben we de smaak te pakken en rijden we over onverharde paden, door dichte jungle en langs kleine dorpjes en plantages. Van kruidnagel tot koffie en van hortensia’s tot andere kleurrijke bloemen. Onderweg stoppen we voor een heerlijke picknicklunch. Bij het zogenaamde parcours – dat overigens goed modderig is geworden door de flinke regenval vannacht – mogen zelfs de jongens zelf even rijden, wat een avontuur! Hoewel we gehuld zijn in poncho’s, met sjaal om ons hoofd en skibril op, zitten we compleet onder de modder. De stop bij de waterval is dan ook een welkome verfrissing! We nemen een duik en rijden daarna weer terug naar ons accommodatie, waar we nog heerlijk even bij het zwembad genieten!

Buggytour Munduk Bali Buggytour in Munduk

Op naar de laatste stop alweer! Via het gezellig drukke Ubud, rijden we naar Balangan op het schiereiland Bukit, blakbij Uluwatu. Hoewel de afstanden niet groot zijn, doen we er erg lang over, het verkeer in het zuiden is zo druk! In het donker komen we aan in ons hotel, gelegen op een klif, met uitzicht over Balangan Beach en de oceaan. Een heerlijke plek om nog een dagje te relaxen en alle indrukken van onze prachtige reis te verwerken!

Alle artikelen