Met onze online reisgids over Sri Lanka willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld waar je zo'n verscheidenheid aan landschappen kunt ervaren: witte zandstranden, weelderige regenwouden, met thee bedekte heuvels en de tempels rond het meer van Kandy zijn slechts enkele van de redenen waarom Sri Lanka bekend staat als de "parel van de Indische Oceaan ".

Al sinds de start van Namasté Reizen in 1997 organiseren wij reizen naar Sri Lanka. In totaal hebben we in die tijd veertien studiereizen gemaakt en altijd met groot plezier. Want de afstanden zijn niet zo lang, de hotels meer dan comfortabel, de mensen zeer vriendelijk, de natuur adembenemend en de stranden om van te dromen. Kim en Evelien herinneren zich nog die nacht in een boomhut in het Rafter's Retreat. Margaret vond - als theeliefhebster - haar verblijf in een oude theeplanters bungalow onvergetelijk en kreeg geen genoeg van het uitzicht vanaf de Leeuwenrots. Marleen trok haar wandelschoenen aan om door de Knuckles Valley en tot aan de top van de Adam's Peak te trekken en Edwin ging tijdens een safari op zoek naar wildlife en kwam tussen een grote kudde olifanten te staan. En dit is nog maar en greep uit onze ervaringen.

Sri Lanka heeft ons hart alvast gestolen!

Highlights van Sri Lanka

 1. Het nog weinig bezochte Wilpattu National Park
 2. Witte stranden, walvissen en dolfijnen aan de oostkust bij Trinco
 3. Koningssteden Anuradhapura, Sigiriya en Polonnaruwa
 4. De tempel van de tand in Kandy
 5. Logeren tussen de theeplantages in en rondom Nuwara Eliya
 6. Olifanten in het Yala NP en Udawalawe NP
 7. VOC stad Galle met haar historie en leuke winkels
 8. Zon, zee en strand aan de zuidkust
 • hoofdstad Colombo
 • taal Tamil en Singalees
 • valuta Rupee
 • inwoners 20,48 miljoen

Beste reistijd voor Sri Lanka

De beste reisperiode voor de west- en zuidkust en het binnenland is tussen december en april. De beste reisperiode voor de oostkust is tussen april en september. In de maanden april, mei, juni en oktober en november valt er in het zuid-westen de meeste regen. Maar dit betekent dat er aan het einde van de dag een flinke bui valt en het land prachtig groen is! In juli en augustus is de meeste regen van de zuidwest moesson voorbij en is het ook aan de (zuid)westkust vaak heel behoorlijk weer.


Tijdsverschil met Sri Lanka

In onze wintertijd is het in Sri Lanka 4,5 uur later, in onze zomertijd is dit 3,5 uur.


Religie in Sri Lanka

Het boeddhisme heeft in Sri Lanka de meeste aanhangers, ongeveer 69 procent van de bevolking in Sri Lanka is boeddhist. Dit zijn vooral de Singalezen. 15 procent is hindoe en dit zijn vooral de Tamils. Daarnaast is 6 procent van de bevolking christen en 7 procent moslim.

Boeddhisten geloven dat zij hun karma verhogen door het doen van goede werken, zoals het geven van aalmoezen aan monniken en donaties aan tempels. Iedere volle maan wordt door boeddhisten gevierd, maar het belangrijkste boeddhistisch feest in Sri Lanka is de Perahera in Kandy. Dit feest vindt jaarlijks in augustus plaats, duurt tien dagen en de laatste avond valt samen met volle maan. De Tempel van de tand in Kandy is de belangrijkste boeddhistische tempel van het land.

Hindoes beleven hun geloof door dagelijks te bidden en brengen daarbij offers aan hun goden. En dit zijn er veel! Dit bidden is verplicht en wordt 'puja' genoemd. Deze 'puja's ' vinden plaats bij zonsop- en zonsondergang. Hindoeïstische tempels zijn door het gehele land veel te vinden en hindoes bezoeken vooral bij nieuwe maand de tempel. Er wonen vooral veel hindoes in het Noorden en Oosten van Sri Lanka. Een belangrijke hindoetempel is de Tiru Koneswaram Temple in Trincomalee aan de oostkust.

Olifanten en 'purple faced monkeys'

Olifanten en 'purple faced monkeys'

Sri Lanka heeft meerdere nationale parken. Het Yala National Park is één van de bekendere parken om olifanten te spotten, maar ook het Wilpattu en Udawalawe National Park zijn hier heel geschikt voor. Bundala is dè plek voor vogelliefhebbers en in Sinharaja kunt u de purple faced monkeys bewonderen. Reisspecialist Marleen bezocht een aantal van deze parken en doet verslag. Met tips voor een wildlife reis naar Sri Lanka.

Lees verder op ons weblog Namasté op reis

Documenten voor Sri Lanka

Voor een reis naar Sri Lanka dient u in bezit te zijn van een geldig paspoort wat bij vertrek uit Sri Lanka en de Malediven nog minimaal zes maanden geldig dient te zijn. Tevens is voor Sri Lanka een visum vereist.

Het visum kunt u al voor vertrek online aanvragen via de website van de Srilankaanse overheid. De kosten bedragen op dit moment 30,00 USD per persoon.

Wij adviseren u uiteraard graag over het aanvragen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.


Vaccinaties voor Sri Lanka

Voor een reis door Sri Lanka en de Malediven worden diverse vaccinaties aanbevolen. Ook is voor enkele gebieden een malaria-profylaxe nodig. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Malediven

De Malediven

Wilt u uw rondreis door Sri Lanka verlengen met een aantal dagen Malediven dan hoeft u alleen maar te kiezen tussen één van de bijna 1200 tropische eilandjes... U kunt opgelucht ademhalen want niet op alle eilanden mogen toeristen komen. Toch blijft de keuze moeilijk, want kiest u voor een homestay tussen de locals of een luxe resort? Behalve een prijsverschil zijn er andere verschillen. Het ene eiland is meer geschikt voor een huwelijksreis, het andere voor een familievakantie. Wij helpen u graag de juiste keuze te maken.

"Wat een fantastische reis hebben wij achter de rug, we waanden ons echt in het paradijs! Bovendien was het erg attent om een kaartje van jullie te vinden in de brievenbus toen we thuiskwamen. Het zijn juist die kleine details die reizen met jullie organisatie zo bijzonder maakt." Cindy & Nicky

Seafood
Wilpattu National Park
Olifantenweeshuis
Leeuwenrots in Sigiriya
Dambulla
Treinreis door de bergen
Theepluksters in Nuwara Eliya
Teatrails
Omgeving Dickwella
Eindeloos lange stranden

Voorpret voor uw reis naar Sri Lanka

Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Lezen over de bestemming of alvast voorproeven in een restaurant horen daarbij. Een aantal tips:

Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket incl. leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Sri Lanka ontdekken?

Wij organiseren reizen op maat door Sri Lanka, eventueel met verlenging op de Malediven.

Evelien Booms

Evelien Booms

Specialist Sri Lanka , Vietnam, India, Nepal & Bhutan

Evelien is onze reisspecialist voor Sri Lanka, India, Vietnam & Maleisië. Zij vindt het iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen en op basis van haar ervaringen een unieke reis voor u te mogen organiseren.