Bijzondere reis over de Sunda eilanden Bali, Flores, Komodo & Lombok. Ontdek bijzondere culturen en de vriendelijke bevolking!

Hoogtepunten van de Sunda eilanden Bali, Flores, Komodo & Lombok

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek de kratermeren van de Kelimutu Vulkaan
 • Boottocht langs de eilandjes voor de kust van Riung
 • 3-daagse boottocht in het Komodo National Park
 • Verblijf aan de voet van de Rinjani vulkaan
 • Wandelen door prachtige natuurgebieden
 • Relaxen aan het strand van Kuta

Route

Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 1

Aankomst in Denpasar, welkom op Bali! Hier wordt u opgehaald door uw chauffeur naar uw hotel in Jimbaran, een gemoedelijk vissersdorp aan de zuidwestkust van Bali, op het schiereiland Bukit. Er zijn mooie stranden en er heerst een heerlijk relaxte sfeer! U overnacht in Puri Bambu.

Dag 2

Na het ontbijt volgt de transfer naar het vliegveld van Denpasar voor de naar Maumere op het eiland Flores. Flores is een van Indonesiës meest ongerepte eilanden. Het eiland biedt een ongekende variatie aan traditionele cultuur, architectuur en natuurschoon. Daarnaast vindt u er prachtige stille stranden en snorkel- en duikparadijsjes. Het is mogelijk om direct vanaf het strand voor uw hotel te snorkelen. Geniet 's middags dan ook van de prachtige onderwaterwereld! U verblijft in Sea World Club.
Ontbijt inbegrepen

Dag 3

Een gehele dag ter vrije besteding in Maumere. U kunt er prachtig snorkelen en langs het strand wandelen. Halverwege de middag is het leuk om een circa één uur durende traditionele dansvoorstelling in Watublapi bij te wonen. Daarna is het mogelijk om een bezoek te brengen aan één van de zes kindertehuizen die opgezet zijn door "Mama Belgie". U zult een warm welkom ervaren en u heeft genoeg tijd om met de kinderen door te brengen. Overnachting in Sea World Club.
Ontbijt inbegrepen

Dag 4

Vandaag maakt u een prachtige tocht door de bergen naar Moni. Onderweg brengt u een bezoek aan Sikka, een plaatsje aan de zuidkust waar de invloed van het Portugese Katholicisme nog duidelijk zichtbaar is. Tevens is Sikka nog steeds een van Flores' meeste belangrijke weefcentra. Ook maakt u onderweg een koffiestop aan een prachtig wit strand, genaamd Paga. Vervolgens rijdt u verder naar Moni, waar u aan het eind van de middag aankomt. Moni is het startpunt voor een bezoek aan de Kelimutu vulkaan. U verblijft in Kelimutu Eco Lodge. Een onlangs geopende eco lodge, gelegen aan de voet van de Kelimutu vulkaan. Vanaf uw kamer heeft u mooie uitzichten over de rijstvelden en in de verte de vulkaan.
Ontbijt inbegrepen

Dag 5

Vandaag brengt u een bezoek aan de kratermeren van de Kelimutu vulkaan. U vertrekt voor dag en dauw, dan heeft u een grote kans om een prachtige zonsopgang te aanschouwen! Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer drie kwartier lopen naar het uitzichtspunt vanwaar u de drie meren kunt zien. Neem wat warms mee, want het kan koud zijn! Vanaf dit panoramapunt wacht u op de zonsopkomst die adembenemend mooi kan zijn. U ziet duidelijk de verschillende kleuren van de meren; zwart, turkoois en donker bruin. Niemand kan verklaren waarom de meren steeds weer van kleur veranderen. De lokale bevolking gelooft dat de zielen van de overledenen in deze meren rusten; in het zwarte meer de oude mensen, in het turkoois meer de jongeren en in het donker bruine meer… de slechteriken. Vervolgens bezoekt u Jopu, waar vrouwen de befaamde ikat-sarongs maken. Ikat is een zeer arbeidsintensieve weefmethode en het is interessant om het hele proces te zien. Ook kunt u hier een van de traditionele huizen bezichtigen. Daarna volgt een prachtige rit door de diepe vallei naar Riung, aan de Noordkust van het eiland. U zult verstelt staan van de variëteit aan landschappen die Flores te bieden heeft! Onderweg kunt u genieten van een mooie wandeling en een picknicklunch op het strand (niet inbegrepen). Aan het eind van de middag komt u aan in Riung, een klein en vriendelijk vissersplaatsje, waar maar weinig toeristen komen. U overnacht in Delmar Café.
Ontbijt inbegrepen

Dag 6

Vandaag maakt u een prachtige boottocht naar enkele eilanden van het nationale park, dat voor de kust van Riung ligt. Er liggen 17 exotische eilanden, die bekend zijn om koralen, vissen en duizenden vliegende honden. U kunt de vliegende honden van heel dichtbij zien! Daarna legt u aan bij een van de eilandjes om te snorkelen. De onderwaterwereld is hier werkelijk prachtig. De kok gaat mee om een heerlijke visbarbecue voor u te maken voor de lunch. Een geweldige dag! Overnachting in Delmar Café.
Ontbijt & BBQ lunch inbegrepen

Dag 7

U vertrekt vandaag naar Bajawa. Onderweg stopt u nog even om een laatste blik te werpen op de eilanden voor de kust van Riung. Rond lunchtijd komt u aan bij Soa, een natuurlijke warmwaterbron. Het water van deze rivier wordt verwarmd door een vulkaan in de omgeving. Heerlijk om weer eens een warm bad te kunnen nemen! Aan het einde van de middag arriveert u in Bajawa, gelegen op 1200 meter hoogte, omringd door vulkanen. Neem iets warms mee, want de nachten kunnen fris zijn. In de omgeving van Bajawa leeft men nog zeer traditioneel, voorouderverering speelt een belangrijke rol. U overnacht in Bajawa Roo Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 8

Na het ontbijt maakt u een wandeling naar het traditionele dorpje Bena van de Ngada stam. Daarna volgt een fraaie rit naar de volgende bestemming; Ruteng. U rijdt door een groen, bergachtig gebied met vele kruidnagelbomen. In Aimere maakt u een stop bij een jeneverstokerij. Men maakt hier arak van het sap van de lontarpalm. U stopt vervolgens bij het Rana Mese meer waar u naar de prachtige vogelgeluiden kunt luisteren. Na een lokale lunch vervolgt u uw weg naar Ruteng. Hier kunt u een bezoek brengen aan Kampung Puu waar nog een traditioneel Manggarai huis staat. Ook is er een grote kathedraal te vinden. U overnacht in Spring Hill Bungalow.
Ontbijt inbegrepen

Dag 9

Na het ontbijt maakt u onder leiding van een lokale gids een wandeling door de mooie rijstterrassen en langs traditionele dorpjes. In de loop van de ochtend rijdt u door het Manggaraigebied, een van de meest vruchtbare gedeeltes van Flores waar veel rijst wordt verbouwd, richting Labuan Bajo. Er zijn nog een aantal ronde rijstvelden die volgens eeuwenoude tradities zijn ingedeeld. Als u er van boven af op kijkt, lijken de velden net een reusachtig spinnenweb. 's Middags komt u aan in Labuan Bajo, gelegen op het meest westelijke punt van Flores. Het stadje, wat vroeger een klein vissersdorpje was, is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan het Komodo National Park. Er heerst een prettige en relaxte atmosfeer en u bent hier op de juiste plek voor adembenemende zonsondergangen. Er is een leuke lokale markt in de buurt en u kunt een bezoek brengen aan de spiegelgrotten 'batu cermin' op 15 minuten rijden van het hotel. Tegen het eind van de middag kunt u genieten van de prachtige zonsondergang over de baai! U overblijft in Golo Hill Top.
Ontbijt inbegrepen

Dag 10

Vandaag stapt u aan boord van uw privéboot die de komende dagen uw thuis zal zijn. Geniet van een unieke tweedaagse boottocht in het Komodo National Park door één van de mooiste gebieden van Indonesië! Het anker wordt regelmatig gevierd om te snorkelen bij de mooiste koraalriffen. Onder leiding van een lokale gids maakt u een prachtige wandeling over het eiland Komodo. Hier leeft de drie meter lange Komodovaraan, een prehistorisch monster waarvan de westerse wereld het bestaan tot 1911 niet kende! Tot een paar jaar geleden waren er zogenaamde 'feedings" waarbij de varanen werden gevoed. Hoewel dat een spectaculair gezicht was had dat tot gevolg dat de varanen niet meer hoefden te jagen. Daarom is men ermee opgehouden. De varanen blijven echter wel steeds naar deze plek terugkomen en u heeft dus vrijwel 100% kans om Komodovaranen te zien. Tijdens de wandeling over het droge eiland kunt u zeker hun sporen zien. 's Avonds meert u aan in de buurt van een klein eilandje en bereidt uw kok een heerlijke verse maaltijd! U overnacht op de Privéboot Ayla Cabin (AC).
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

NB. De route van de boottocht is afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming en kan in overleg met u worden aangepast.

Dag 11

Heerlijk wakker worden op uw privéboot met een kopje koffie en een vers bereid ontbijt! U maakt daarna een mooie ochtendwandeling en geniet van de prachtige vergezichten en het ruige landschap van Rinca. Dit onherbergzame eilandje wordt nauwelijks bezocht door toeristen en de varaan leeft hier in een meer natuurlijke omgeving dan op Komodo. Daarna vervolgt de vaartocht zich en heeft u vast nog even de tijd om te snorkelen. Na een heerlijke lunch vaart u terug naar Labuan Bajo, waarna de transfer naar uw hotel volgt. U verblijft in Golo Hill Top.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Digitale Reisgids Indonesie

Wilt u meer informatie over rondreizen door Indonesië? Vraag dan onze digitale reisgids aan boordevol inspiratie!

Dag 12

Na het ontbijt volgt de transfer naar de luchthaven van Labuan Bajo voor de vlucht naar Praya, op het mooie en nog vrij traditionele eiland Lombok. U reist per auto verder naar Tetebatu. Tetebatu is een klein dorp aan de voet van de heilige Rinjani vulkaan. Op de weelderig groene rijstvelden en junglehellingen, worden de kruiden en specerijen die we als vanzelfsprekend beschouwen in onze westerse keukens overvloedig verbouwd. Het uitzicht op de top van de Rinjani en de omringende rijst- en tabaksvelden is geweldig! U verblijft in Flush Harmony.
Ontbijt inbegrepen

Dag 13

Na het ontbijt staat een prachtige wandeling op het programma, dit keer naar het dorpje Lendang Nangka. De wandeling voert langs rijstvelden en plantages. Onderweg wordt u hartelijk begroet door de lokale bewoners. Daarna bezoekt u het weefdorp Pringgasela. U kunt hier op uw gemak tussen de huizen door wandelen en zien hoe de songkets op nog traditionele wijze geweven worden. In een Kebun (oftewel tuinhuis) kunt u genieten van een vers bereidde lunch! 's Middags brengt u een bezoek aan Masbagik, één van de weinige dorpen waar men nog op traditionele wijze keramiek maakt. Ook brengt u een bezoek aan het dorp Loyok waar, voornamelijk vrouwen, allerhande producten vervaardigen van bamboe. Aan het eind van de middag keert u terug naar Tetebatu. Overnachting in Flush Harmony.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 14

's Ochtends staat er een unieke ervaring op het programma; wandelen en koken tussen de rijstvelden van Tetebatu. Voorafgaand verzamelt u samen met uw lokale gids de benodigde ingrediënten op de markt zoals groenten, kruiden en specerijen die dagelijks worden gebruikt in de Indonesische keuken. Tijdens de kookcursus leert u de fijne kneepjes van de Indonesische keuken en gaat u aan de slag met een typische 'Sasak-maaltijd'. U maakt onder andere tumis (pittige gebakken groenten), tahu isu (gevulde tofu), semur (stoofpot), ikan bakar (gegrilde vis) en urap urap (kruidige kokos salade). Uiteraard kunt u aan het einde van de kookles genieten van de zelf bereidde lunch! Hierna vervolgt u de reis naar Labuan Pandan. U verblijft in Pondok Siola.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 15

In de morgen bezoekt u een prachtig koraaleilandje vlak voor de kust van Labuan Pandan. U kunt hier snorkelen en genieten van de mooie omgeving. Het is een heerlijke relaxte tocht! Er gaat een lunchbox mee aan boord. Daarna reist u verder naar het Noorden van het eiland naar het plaatsje Senaru, waar u een goed uitzicht heeft op de imposante Rinjani vulkaan. U overnacht in Rinjani Lodge.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 16

Na een vroeg ontbijt maakt u onder leiding van een vrouwelijke gids een makkelijke en interessante wandeling. Een bijzonder project onder leiding van de Nieuw-Zeelandse regering heeft lokale vrouwen opgeleid tot gids. De wandeling voert langs prachtige vergezichten, via oude voetpaden door schaduwrijke bamboebossen naar een open landschap van rijstterrassen. Onderweg bezoekt u traditionele dorpjes en leert u meer over de kleurrijke manier van het leven van de Sasak bevolking. Daarna rijdt u naar Kuta, gelegen aan de zuidkust van het eiland. U vindt hier mooie rustige stranden en een prachtig groen achterland. U overnacht in Jivana Resort.
Ontbijt inbegrepen

Verblijf op Gili Gede

Ook leuk! Verblijf op Gili Gede

Verblijf op Gili Gede, een tropisch paradijsje voor de zuidwest kust van Lombok. Vanaf de haven van Kores stapt u op de boot naar dit exotische eilandje. Gili Gede is nog vrij onbekend, maar is net als de populairdere Gili eilanden in het noorden een prachtig koraaleilandje met hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee.

Een leuk verblijf op Gili Gede is Hula Hoop Bungalow.

Dag 17 & 18

Twee dagen ter vrije besteding in Kuta. Geniet van zon, zee en strand! Overnachtingen in Jivana Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 19

In de loop van de dag volgt de transfer naar de luchthaven van Lombok Praya, vanwaar uw terugvlucht vertrekt.
Ontbijt inbegrepen

Reissom: vanaf € 2.510,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. De reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van vluchten en hotels.

Inbegrepen:

 • Vlucht Denpasar – Maumere met Wings Air, incl. 20kg bagage
 • Vlucht Labuan Bajo – Praya met Wings Air, incl. 20kg bagage
 • Overnachtingen in sfeervolle eenvoudige & middenklasse accommodaties
 • Lunches en diners waar genoemd
 • Non-stop transfers per airconditioned auto op dag 1, 2, 10, 11, 12 & 19 (chauffeur spreekt meestal gebrekkig/geen Engels, m.u.v. de transfers op Bali (Engelssprekende chauffeur))
 • Transfers per airconditioned auto met chauffeur & Engelssprekende gids op Flores op dag 4 t/m 9
 • Transfers per airconditioned auto met eenvoudig Engelssprekende chauffeur op Lombok op dag 12 t/m 16
 • Stadstours en excursies zoals beschreven in het programma (incl. entreegelden)
 • Begeleiding van Engelssprekende lokale gids tijdens onderstaande excursies
 • Boottocht eilandjes voor de kust van Riung (incl. barbequelunch)
 • Wandeling Kelimutu, Bena, Ruteng
 • 2D/1N Boottocht Komodo National Park met een privé A/C boot
 • Wandeling in Pringgasela en naar Lendang Nangka
 • Kookworkshop in Tetebatu
 • Boottocht naar eilandje voor de kust van Labuan Pandan
 • Wandeling bij Senaru
 • Snorkeluitrusting tijdens boottochten in Riung, Komodo NP en Labuan Pandan
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreide reisinformatie


Niet inbegrepen:

 • Intercontinentale vluchten
 • Eventuele vroege check in & late check out
 • Overige maaltijden
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Administratiekosten (€ 25,00 / 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. bijdrage aan Trees for All (€ 30,00 per persoon)
 • Evt. inentingen en reis- en/of annuleringsverzekering

Ook naar Indonesië?

Wij organiseren individuele reizen op maat voor ieder budget!

Kim Zwinkels

Kim Zwinkels

Specialist Indonesië & Sri Lanka

Kim was na haar eerste bezoek aan Sri Lanka en de Malediven meteen verkocht! Maar Indonesië is haar favoriet. Na diverse studiereizen is zij verliefd geworden op dit land. Met heel veel plezier organiseert Kim steeds weer een unieke reis, volledig afgestemd op uw wensen en ideeën.