Boottocht Komodo National Park

Een unieke ervaring is 2-daagse boottocht door het Komodo National Park; een prachtig gebied met honderden eilandjes, indrukwekkende landschappen, een rijke onderwaterwereld en natuurlijk de komodovaraan! Je vertrekt vanuit Labuan Bajo op het eiland Flores. Tijdens de boottocht bezoek je verschillende eilanden en wordt het anker regelmatig gevierd om te snorkelen op de mooiste plekjes. Bij aanvang van de boottocht bespreek je met de gids welke eilanden je kunt bezoeken en wat de route zal zijn (dit is ook afhankelijk van plaatselijke omstandigheden, zoals de stroming en het weer). De bekendste eilanden in het National Park zijn Komodo, Rinca en Padar. 

Komodovaraan op Komodo Island

Op de eerste dag zet je koers richting deze eilanden. Onderweg maak je onder andere een stop bij het kleine eilandje Kelor. Hier vind je een fijn strandje met helder water om te snorkelen en een mooi uitzichtpunt. Bij het eiland Kalong kun je, net nadat de zon is ondergegaan, duizenden vleermuizen zien uitvliegen om op zoek te gaan naar voedsel. ’s Avonds meer je aan in de buurt van een klein eilandje en bereidt de kok een heerlijke verse maaltijd! Je overnacht op de boot (met of zonder cabines).

De volgende dag sta je vroeg op voor een bezoek aan Padar Island. Dit eiland staat bekend om het unieke landschap en de spectaculaire uitzichten. Je kunt hier een hike maken (ca. 30 minuten omhoog, ca. 850 traptreden) naar een uitkijkpunt vanwaar je uitzicht hebt op de 3 baaien van het eiland. Onbeschrijfelijk mooi!

Na de afdaling is het tijd voor het ontbijt en vaar je verder naar Komodo of Rinca. Op deze eilanden leeft de prehistorische Komodovaraan (Komodo Dragon). Het zijn de grootste hagedissen ter wereld en kunnen wel 3 meter lang worden. Je maakt samen met een ranger een wandeling om op zoek te gaan naar deze bijzondere dieren. Komodo is het grootste eiland van het Komodo National Park (ca. 390 km2) en hier leven ook de meeste varanen (ca. 1500). Het landschap bestaat vooral uit tropische bossen en savanne-achtige gebieden. Op het kleinere eiland Rinca (ca. 198 km2) leven iets minder varanen (ca. 1000) en is het landschap wat ruiger, droger en heuvelachtiger.

Als de tijd het toelaat breng je nog een bezoek aan Pink Beach voor een frisse duik. Het witte zand gemengd met hele kleine stukjes rood koraal zorgen voor de licht roze kleur van het strand. De combinatie van het roze zand met het heldere water en op de achtergrond groene heuvels en een blauwe lucht zorgen voor een prachtig plaatje. Na een frisse duik is het tijd om weer terug te varen naar Labuan Bajo.

De beste tijd om het Komodo National Park te bezoeken is van april t/m eind oktober.

Deze boottocht vind je ook terug in onze voorbeeldreis Lesser Sunda Islands.

Padar Island, Komodo N.P. Padar Island
Alle artikelen