Bijzondere reis over de Sunda eilanden Bali, Flores, Komodo & Lombok. Ontdek bijzondere culturen en de vriendelijke bevolking!

Hoogtepunten van de Sunda eilanden Bali, Flores, Komodo & Lombok

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek de kratermeren van de Kelimutu Vulkaan
 • Boottocht langs de eilandjes voor de kust van Riung
 • 3-daagse boottocht in het Komodo National Park
 • Verblijf aan de voet van de Rinjani vulkaan
 • Wandelen door prachtige natuurgebieden
 • Relaxen aan het strand van Gili Gede

Dag 1

Vertrek van Amsterdam naar Denpasar.

Uw reis door Indonesië is begonnen! Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 2

Aankomst in Denpasar, welkom op Bali! Hier wordt u opgehaald door uw chauffeur naar uw hotel in Jimbaran, een gemoedelijk vissersdorp aan de zuidwestkust van Bali, op het schiereiland Bukit. Er zijn mooie stranden en er heerst een heerlijk relaxte sfeer! U overnacht in Puri Bambu.

Dag 3

Na het ontbijt volgt de transfer naar het vliegveld van Denpasar voor de vlucht (09.25 – 11.25 uur) naar Maumere op het eiland Flores. Flores is een van Indonesiës meest ongerepte eilanden. Het eiland biedt een ongekende variatie aan traditionele cultuur, architectuur en natuurschoon. Daarnaast vindt u er prachtige stille stranden en snorkel- en duikparadijsjes. Het is mogelijk om direct vanaf het strand voor uw hotel te snorkelen. Geniet 's middags dan ook van de prachtige onderwaterwereld! U verblijft in Sea World Club.
Ontbijt inbegrepen

Dag 4

Een gehele dag ter vrije besteding in Maumere. U kunt er prachtig snorkelen en langs het strand wandelen. Halverwege de middag is het leuk om een circa één uur durende traditionele dansvoorstelling in Watublapi bij te wonen. Daarna is het mogelijk om een bezoek te brengen aan één van de zes kindertehuizen die opgezet zijn door "Mama Belgie". U zult een warm welkom ervaren en u heeft genoeg tijd om met de kinderen door te brengen. Overnachting in Sea World Club.
Ontbijt inbegrepen

Dag 5

Vandaag maakt u een prachtige tocht door de bergen naar Moni. Onderweg brengt u een bezoek aan Sikka, een plaatsje aan de zuidkust waar de invloed van het Portugese Katholicisme nog duidelijk zichtbaar is. Tevens is Sikka nog steeds een van Flores' meeste belangrijke weefcentra. Ook maakt u onderweg een koffiestop aan een prachtig wit strand, genaamd Paga. Vervolgens rijdt u verder naar Moni, waar u aan het eind van de middag aankomt. Moni is het startpunt voor een bezoek aan de Kelimutu vulkaan. U verblijft in Kelimutu Eco Lodge. Een onlangs geopende eco lodge, gelegen aan de voet van de Kelimutu vulkaan. Vanaf uw kamer heeft u mooie uitzichten over de rijstvelden en in de verte de vulkaan.
Ontbijt inbegrepen

Dag 6

Vandaag brengt u een bezoek aan de kratermeren van de Kelimutu vulkaan. U vertrekt voor dag en dauw, dan heeft u de kans een prachtige zonsopgang te kunnen aanschouwen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer drie kwartier lopen naar het uitzichtspunt vanwaar u de drie meren kunt zien. Neem wat warms mee, want het kan koud zijn! Vanaf dit panoramapunt wacht u op de zonsopkomst die adembenemend mooi kan zijn. U ziet duidelijk de verschillende kleuren van de meren; zwart, turkoois en donker bruin. Niemand kan verklaren waarom de meren steeds weer van kleur veranderen. De lokale bevolking gelooft dat de zielen van de overledenen in deze meren rusten; in het zwarte meer de oude mensen, in het turkoois meer de jongeren en in het donker bruine meer… de slechteriken. Vervolgens bezoekt u Jopu, waar vrouwen de befaamde ikat-sarongs maken. Ikat is een zeer arbeidsintensieve weefmethode en het is interessant om het hele proces te zien. Ook kunt u hier een van de traditionele huizen bezichtigen. Daarna volgt een prachtige rit door de diepe vallei naar Riung, aan de Noordkust van het eiland. U zult verstelt staan van de varieteit aan landschappen die Flores te bieden heeft! Onderweg kunt u genieten van een mooie wandeling en een picknicklunch op het strand (niet inbegrepen). Aan het eind van de middag komt u aan in Riung, een klein en vriendelijk vissersplaatsje, waar maar weinig toeristen komen. U overnacht in Delmar Café.
Ontbijt inbegrepen

Dag 7

Vandaag maakt u een prachtige boottocht naar enkele eilanden van het nationale park, dat voor de kust van Riung ligt. Er liggen 17 exotische eilanden, die bekend zijn om koralen, vissen en duizenden vliegende honden. U kunt de vliegende honden van heel dichtbij zien! Daarna legt u aan bij een van de eilandjes om te snorkelen. De onderwaterwereld is hier werkelijk prachtig. De kok gaat mee om een heerlijke visbarbecue voor u te maken voor de lunch. Een geweldige dag! Overnachting in Delmar Café.
Ontbijt & BBQ lunch inbegrepen

Dag 8

U vertrekt vandaag naar Bajawa. Onderweg stopt u nog even om een laatste blik te werpen op de eilanden voor de kust van Riung. Rond lunchtijd komt u aan bij Soa, een natuurlijke warmwaterbron. Het water van deze rivier wordt verwarmd door een vulkaan in de omgeving. Heerlijk om weer eens een warm bad te kunnen nemen! Aan het einde van de middag komt u aan in Bajawa, gelegen op 1200 meter hoogte, omringt door vulkanen. Neem iets warms mee, want de nachten kunnen fris zijn. In de omgeving van Bajawa leeft men nog zeer traditioneel, voorouderverering speelt een belangrijke rol. U overnacht in Bajawa Roo Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 9

Na het ontbijt maakt u een wandeling naar het traditionele dorpje Bena van de Ngada stam. Daarna volgt een fraaie rit naar de volgende bestemming; Ruteng. U rijdt door een groen, bergachtig gebied met vele kruidnagelbomen. In Aimere maakt u een stop bij een jeneverstokerij. Men maakt hier arak van het sap van de lontarpalm. U stopt vervolgens bij het Rana Mese meer waar u naar de prachtige vogelgeluiden kunt luisteren. Na een lokale lunch vervolgt u uw weg naar Ruteng. Hier kunt u een bezoek brengen aan Kampung Puu waar nog een traditioneel Manggarai huis staat. Ook is er een grote kathedraal te vinden. U overnacht in Spring Hill Bungalow.
Ontbijt inbegrepen

Dag 10

Na het ontbijt maakt u onder leiding van een lokale gids een wandeling door de mooie rijstterrassen en langs traditionele dorpjes. In de loop van de ochtend rijdt u door het Manggaraigebied, een van de meest vruchtbare gedeeltes van Flores waar veel rijst wordt verbouwd, richting Labuan Bajo. Er zijn nog een aantal ronde rijstvelden die volgens eeuwenoude tradities zijn ingedeeld. Als u er van boven af op kijkt, lijken de velden net een reusachtig spinnenweb. 's Middags komt u aan in Labuan Bajo, waar een prettige en relaxte atmosfeer heerst. Er is een leuke lokale markt in de buurt en u kunt een bezoek brengen aan de spiegelgrotten 'batu cermin' op 15 minuten rijden van het hotel. Tegen het eind van de middag kunt u genieten van de prachtige zonsondergang over de baai! U overblijft in Golo Hill Top.
Ontbijt inbegrepen

Dag 11

Vandaag stapt u aan boord van uw privéboot die de komende dagen uw thuis zal zijn. Geniet van een unieke tweedaagse boottocht in het Komodo National Park door één van de mooiste gebieden van Indonesië! Het anker wordt regelmatig gevierd om te snorkelen bij de mooiste koraalriffen. Onder leiding van een lokale gids maakt u een prachtige wandeling over het eiland Komodo. Hier leeft de drie meter lange Komodovaraan, een prehistorisch monster waarvan de westerse wereld het bestaan tot 1911 niet kende! Tot een paar jaar geleden waren er zogenaamde 'feedings" waarbij de varanen werden gevoed. Hoewel dat een spectaculair gezicht was had dat tot gevolg dat de varanen niet meer hoefden te jagen. Daarom is men ermee opgehouden. De varanen blijven echter wel steeds naar deze plek terugkomen en u heeft dus vrijwel 100% kans om Komodovaranen te zien. Tijdens de wandeling over het droge eiland kunt u zeker hun sporen zien. 's Avonds meert u aan in de buurt van een klein eilandje en bereidt uw kok een heerlijke verse maaltijd! U overnacht op de Privéboot Ayla Cabin (AC).
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

NB. De route van de boottocht is afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming en kan in overleg met u worden aangepast.

Dag 12

Heerlijk wakker worden op uw privéboot met een kopje koffie en een vers bereid ontbijt! U maakt daarna een mooie ochtendwandeling en geniet van de prachtige vergezichten en het ruige landschap van Rinca. Dit onherbergzame eilandje wordt nauwelijks bezocht door toeristen en de varaan leeft hier in een meer natuurlijke omgeving dan op Komodo. Daarna vervolgt de vaartocht zich en heeft u vast nog even de tijd om te snorkelen. Na een heerlijke lunch vaart u terug naar Labuan Bajo, waarna de transfer naar uw hotel volgt. U verblijft in Golo Hill Top.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 13

Na het ontbijt volgt de transfer naar de luchthaven van Labuan Bajo voor de vlucht via Denpasar (07.20-08.55 en 11.20-12.10 uur) naar Praya, op het mooie en nog vrij traditionele eiland Lombok. U reist per auto verder naar Tetebatu. Tetebatu is een klein dorp aan de voet van de heilige Rinjani vulkaan. Op de weelderig groene rijstvelden en junglehellingen, worden de kruiden en specerijen die we als vanzelfsprekend beschouwen in onze westerse keukens overvloedig verbouwd. Het uitzicht op de top van de Rinjani en de omringende rijst- en tabaksvelden is geweldig! U verblijft in Tetebatu Mountain Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 14

Na het ontbijt staat een prachtige wandeling op het programma, dit keer naar het dorpje Lendang Nangka. De wandeling voert langs rijstvelden en plantages. Onderweg wordt u hartelijk begroet door de lokale bewoners. Daarna bezoekt u het weefdorp Pringgasela. U kunt hier op uw gemak tussen de huizen door wandelen en zien hoe de songkets op nog traditionele wijze geweven worden. In een Kebun (oftewel tuinhuis) kunt u genieten van een vers bereidde lunch! 's Middags brengt u een bezoek aan Masbagik, één van de weinige dorpen waar men nog op traditionele wijze keramiek maakt. Ook brengt u een bezoek aan het dorp Loyok waar, voornamelijk vrouwen, allerhande producten vervaardigen van bamboe. Aan het eind van de middag keert u terug naar Tetebatu. Overnachting in Tetebatu Mountain Resort.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 15

's Ochtends neemt u deel aan een traditionele kookcursus op het platteland van Tetebatu. De kookcursus vindt plaats in de keuken van Ibu Yayuk, zij woont hier met haar man en is een geweldige kok! U ontmoet Ibu Yayuk op de lokale markt, waar ze u kennis laat maken met de vele groenten, kruiden en specerijen die dagelijks worden gebruikt in de Indonesische keuken. Ibu Yayuk zal ook haar geheimen over de voordelen van bepaalde ingrediënten met u delen. Tijdens de kookcursus zult u een aantal lokale gerechten bereiden, zoals urap-urap sayuran (gemengde groenten met gesnipperde kokosnoot), perkedel jagung (zoete maiskoekjes) en kare ayam (Lombok chicken curry). Daarna kunt u genieten van de zelf bereidde lunch. Na de lunch neemt u afscheid van Ibu Yauyk en vervolgt u de reis naar Labuan Pandan. U verblijft in Pondok Siola.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 16

In de morgen bezoekt u een prachtig koraaleilandje vlak voor de kust van Labuan Pandan. U kunt hier snorkelen en genieten van de mooie omgeving. Het is een heerlijke relaxte tocht! Er gaat een lunchbox mee aan boord. Daarna reist u verder naar het Noorden van het eiland naar het plaatsje Senaru, waar u een goed uitzicht heeft op de imposante Rinjani vulkaan. U overnacht in Rinjani Mountain Garden.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 17

Na een vroeg ontbijt maakt u onder leiding van een vrouwelijke gids een makkelijke en interessante wandeling. Een bijzonder project onder leiding van de Nieuw-Zeelandse regering heeft lokale vrouwen opgeleid tot gids. De wandeling voert langs prachtige vergezichten, via oude voetpaden door schaduwrijke bamboebossen naar een open landschap van rijstterrassen. Onderweg bezoekt u traditionele dorpjes en leert u meer over de kleurrijke manier van het leven van de Sasak bevolking. Daarna rijdt u naar de haven van Kores, waar u op de boot stapt naar het exotische eilandje Gili Gede. Een tropisch paradijsje voor de zuidwest kust van Lombok. Gili Gede is nog vrij onbekend, maar is net als de populairdere Gili eilanden in het noorden een prachtig koraaleilandje met hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee. U overnacht in Hula Hoop Bungalow.
Ontbijt inbegrepen

Ook leuk! Verblijf in Kuta (i.p.v. van op Gili Gede), gelegen aan de zuidkust op het vaste land van Lombok. U vindt hier mooie rustige stranden en een prachtig groen achterland. U verblijft in Jivana Resort. De toeslag is op aanvraag.

Dag 18

Twee dagen ter vrije besteding op Gili Gede. Geniet van zon, zee, strand en de prachtige onderwaterwereld. Overnachtingen in Hula Hoop.
Ontbijt inbegrepen

Dag 20

In de loop van de dag volgt de transfer per boot en auto naar de luchthaven van Lombok Praya, waar u op de terugvlucht stapt naar Amsterdam.
Ontbijt inbegrepen

Dag 21

Aankomst in Amsterdam.

Reissom: vanaf € 3.050,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. De reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van vluchten en hotels.

Inbegrepen:

 • Retourvlucht Amsterdam – Denpasar / Lombok met Garuda Indonesia (overstap in Jakarta)
 • Vlucht Denpasar – Maumere met Garuda Indonesia
 • Vlucht Labuan Bajo – Lombok met Garuda Indonesia (overstap in Denpasar)
 • Overnachtingen in sfeervolle eenvoudige & middenklasse accommodaties
 • Lunches en diners waar genoemd
 • Transfers per airconditioned auto op dag 3, 11, 12, 13 & 20 (non-stop, chauffeur spreekt geen Engels)
 • Transfers per airconditioned auto met chauffeur & Engelssprekende gids op Flores op dag 5 t/m 10
 • Transfers per airconditioned auto met eenvoudig Engelssprekende chauffeur op Bali & Lombok op dag 2, 3, 13 t/m 17
 • Lokale boot Teluk Nare – Gili Gede – Teluk Nare
 • Stadstours en excursies zoals beschreven in het programma
 • Alle entreegelden
 • Begeleiding van Engelssprekende lokale gids tijdens onderstaande excursies
 • Boottocht eilandjes voor de kust van Riung (incl. barbequelunch)
 • Wandeling Kelimutu, Bena, Ruteng
 • 2D/1N Boottocht Komodo National Park met een privé A/C boot
 • Wandeling in Pringgasela en naar Lendang Nangka
 • Kookworkshop met Ibu Yayuk
 • Boottocht eilandje voor de kust van Labuan Pandan
 • Wandeling bij Senaru
 • Snorkeluitrusting tijdens boottochten in Riung, Komodo NP en Labuan Pandan
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging (Nederlandse staf)
 • Uitgebreide reisinformatie

Niet inbegrepen:

 • Vroege check-in en late check-out
 • Entreegelden
 • Overige maaltijden
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Administratiekosten (€ 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Evt. inentingen

Ook naar Indonesië?

Wij organiseren individuele reizen op maat voor ieder budget!

Kim Zwinkels

Kim Zwinkels

Specialist Sri Lanka , Thailand & Indonesië

Kim was na haar eerste bezoek aan Sri Lanka en de Malediven meteen verkocht! Maar Indonesië is haar favoriet. Na diverse studiereizen is zij verliefd geworden op dit land. Met heel veel plezier organiseert Kim steeds weer een unieke reis, volledig afgestemd op uw wensen en ideeën.