Met onze online reisgids over Nepal willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

Nepal ligt als het ware ingeklemd tussen India en Tibet en wordt soms gecombineerd met één van deze bestemmingen. Uiteraard kunt u ook alleen Nepal bezoeken.

Onze reizen door Nepal beginnen bijna altijd in Kathmandu, de hoofdstad van het land. Een stad waar we ons altijd prima vermaken en graag terugkomen. De stad ligt in de Kathmandu Vallei en hier is veel moois te zien; hindoe tempels, stoepa's en kloosters. Er is ook een grote keuze aan restaurants waar we graag de Nepalese keuken uitproberen. Maar na een aantal dagen cultuur is de natuur een welkome afwisseling. Nepal bestaat grotendeels uit bergen waar diverse wandelingen en avontuurlijke trekkings gemaakt kunnen worden. Van een paar uur tot enkele weken! In de lagere delen van het land kunt u op safari, zoals in het Chitwan National Park en het Bardia National Park.

Activiteiten die wij in Nepal ondernamen en onvergetelijk vonden: een fietstocht vanuit de bergen naar Bhaktapur, raften over de Trisuli River en een helikoptervlucht over de Himalaya.

De highlights van Nepal

 1. Kathmandu, een zeer levendige stad
 2. De steden Patan en Bhaktapur in de Kathmandu vallei
 3. De boeddhistische kloosters, versierd met gekleurde gebedsvlaggen
 4. Het indrukwekkende Himalaya gebergte
 5. Ideaal voor een prachtige trekking
 6. Een nationaal park zoals Bardia of Chitwan voor het spotten van neushoorns en olifanten
 7. Raften op de Trisuli rivier
 • hoofdstad Kathmandu
 • taal Nepalees
 • valuta Nepalese Roepie
 • inwoners 28 miljoen

Beste reistijd voor Nepal

Afhankelijk van waar u bent kan de temperatuur in Nepal erg verschillen. Van subtropisch op de vlaktes tot koud in de hoger gelegen gebieden. De beste reistijd om Nepal te bezoeken is het voorjaar (van midden februari tot en met mei) en het najaar (van oktober tot en met december). Tijdens het voorjaar is de temperatuur aangenaam en is de lucht helder waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de bergen. In het voorjaar zijn de heuvels bedekt met talloze bloemen. In het najaar kunnen de nachten koud zijn. Tijdens de moessonperiode (van juni tot oktober) regent het regelmatig. Ook in deze periode is Nepal goed te bezoeken, maar een trekking is niet mogelijk. Het is erg bewolkt en de paden zijn glibberig.


Tijdsverschil met Nepal

Tijdens onze zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later en tijdens onze wintertijd is dit verschil 4 uur en 45 minuten.


Religie in Nepal

81% van de Nepalazen is Hindoe. In de hoger gelegen delen van het land en aan de Tibetaanse grens wonen boeddhisten die ongeveer 11% van de bevolking uitmaken. Daarnaast wonen er moslims, ongeveer 4%, in het laagland. De religie in Nepal is eigenlijk een mix tussen het hindoeïsme en boeddhisme. Een groot deel van de festivals wordt in Nepal gevierd door zowel hindoes als boeddhisten. Aanhangers van beide religies bezoeken vaak dezelfde tempels en pagode's. Beide groepen leven vreedzaam naast elkaar.

Lekker eten in Kathmandu

Lekker eten in Kathmandu

Voor vrijwel alle Nepalgangers is hoofdstad Kathmandu het begin- en eindpunt van de trip. Als je eenmaal gewend bent aan de drukte en de verkeerschaos, dan is Kathmandu een heerlijke stad om een aantal dagen te vertoeven en de cultuur op te snuiven. Met name na een trektocht door niet-toeristische bergoorden is Kathmandu een culinair Walhalla.

Lees hier verder voor een aantal restauranttips in Kathmandu.

Documenten voor Nepal

Voor het reizen door Nepal dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort wat bij vertrek uit Nepal nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens is een visum vereist.

Het visum is bij aankomst in Nepal te verkrijgen. Dit kan zowel op de luchthaven van Kathmandu als bij de grensovergangen indien u "overland" Nepal binnenkomt. Denk eraan twee pasfoto's mee te nemen! U kunt ter plaatse een aanvraagformulier invullen en het visum kan in dollars of euro's (contant) worden betaald. Ook kunt u vooraf in Nederland of België een visum regelen.

Wij adviseren u uiteraard graag over het verkrijgen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.


Vaccinaties voor Nepal

Voor een reis door Nepal worden diverse vaccinaties aanbevolen. Ook is voor enkele gebieden een malaria-profylaxe nodig. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Tibetaanse vlaggen in de Himalaya
Eindeloos veel rijstterrassen
Spiritueel Nepal
Stupa versierd met Tibetaanse vlaggen
Chitwan National Park
Winkelen op Durbar Square Market
Bandipur
Leer Nepalees koken
Phewa Lake in Pokhara

"We hebben met ons hele gezin genoten van de voor ons juiste formule van reizen. Chapeau voor de organisatie!" Familie Trentels

Nepal na de aardbeving

Nepal na de aardbeving

"Na de aardbeving in april van 2015 heb ik geen idee wat ik in Nepal zal aantreffen. De berichten uit de media en van onze contactpersonen ter plaatse verschillen nogal van elkaar. Mijn verwachting is dat de waarheid wel ergens in het midden zal liggen".

In september 2015 bezocht Margaret Nepal. Lees hier haar reisverslag.

Voorpret voor uw reis naar Nepal

Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Lezen of een film kijken over de bestemming horen daarbij. Of misschien wilt u de Nepalese keuken alvast uitproberen? Een aantal tips:

 1. Boek Gek op Nepal - ISBN 9789402211603
 2. Reisgids Trotter Nepal - ISBN 9789401406598
 3. Fotoboek Children of the universe
 4. Film The Only Son
 5. Restaurant Surya in Amsterdam en Restaurant Little Nepal in Rijswijk
 6. Lees hier reiservaringen en tips van andere reizigers

Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket inclusief leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Wilt u ook op reis door Nepal?

Bekijk hier de voorbeeldreizen!

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Specialist India

Margaret houdt zich als eigenaar van Namasté Reizen vooral bezig met de creatieve kant; het bedenken van nieuwe reizen, het onderhouden van de website, de meet&greet's.. maar zij vind het ook leuk af en toe een reis te organiseren. Het liefst naar India, want India staat aan de wieg van Namasté Reizen. Hier is haar liefde voor Azië ontstaan.