Met onze online reisgids over Laos willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

Laos is de sleeping beauty van Zuid-Oost Azië. Door een isolatie van tientallen jaren staat het toerisme in Laos, in vergelijking met omliggende landen, nog steeds in de kinderschoenen. De Laotianen hechten veel waarde aan een traditionele manier van leven en daarom is het leven er - zelfs in de hoofdstad Vientiane – heel relaxed en niet gehaast. Door de gastvrijheid van de lokale bevolking voel je je direct welkom in Laos en wordt u uitgenodigd u onder te dompelen in de cultuur en natuur van het land.

De Laotianen zijn enkele van de vriendelijkste mensen in Zuidoost-Azië. Laos heeft een rijke cultuur en geschiedenis en tijdens een rondreis door het land zult u merken dat de natuur altijd dichtbij is. U kunt er overnachten in de top van een boom, de nacht doorbrengen in een zwevende tent of eco lodge. Ook zijn er diverse trekkings mogelijk en kunt u tijdens een cruise over de Mekong River het natuurschoon van Laos ervaren.

Niet te missen hoogtepunten zijn de prachtige tempels van Luang Prabang , de Bolaven Plateau en - enigszins verrassend voor een land wat lange tijd was ingesloten - de 4000 slaperige eilanden van Si Phan Don, die worden omgeven door de machtige Mekong rivier die door het zuiden van Laos stroomt. Een mysterieus stukje Laos is de Vlakte der Kruiken in het noordoosten. Mysterieus omdat niemand weet hoe en waarom deze duizenden kruiken hier terecht zijn gekomen.

Een rondreis door Laos is goed te combineren met een rondreis door buurlanden Vietnam, Thailand en Cambodja of een strandvakantie in Thailand.

Een aantal hoogtepunten van Laos

 1. Markt, tempels en gezellige straten van Luang Prabang
 2. Wandelen, fietsen en varen door kleine dorpjes in Noord-Laos
 3. Vang Vieng, omgeven door kalkstenen rotsen en de Nam Song rivier langs het stadje stroomt
 4. De hoofdstad Vientiane: een oase van rust vergeleken met andere steden in Azië
 5. Phonsavan; mysterieuze vlaktes met stenen kruiken
 6. De 4000 Islands in het zuiden van Laos
 7. Een cruise over de Mekong River
 • hoofdstad Vientiane
 • taal Laotiaans/Lao
 • valuta Kip
 • inwoners 6,77 miljoen

Beste reistijd voor Laos

De beste periode voor een reis naar Laos is van november tot en met maart/april. In deze periode is het droog en ligt de temperatuur rond de 28 graden celsius. Van april tot en met oktober komt de moesson het land verblijden met regen waarvan in de maanden juni tot en met oktober de meeste regen valt. Toch kan ook dit een goede periode zijn voor een reis naar Laos. Het komt zelden voor dat het een hele dag regent en het land is in deze maanden prachtig groen. In de zomermaanden is het warm, houdt er echter wel rekening mee dat de temperatuur vanwege de verschillende hoogten flink kan schommelen.

Tijdsverschil met Laos

Tijdens onze zomertijd is het in Laos 5 uur later en tijdens onze wintertijd is het 6 uur later dan bij ons in Nederland.

Religie in Laos

60% van de bevolking is boeddhistisch en daarmee is het de belangrijkste religieuze stroming in Laos. Het grootste deel van deze boeddhisten is aanhanger van het theravada-boeddhisme. Dit past goed bij de vreedzame en bescheiden aard van de Laotianen en richt het denken op een toekomstige wereld en op het bereiken van Nibbana (sanskriet voor Nirwana), het einde van de kringloop der wedergeboorten. Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven van de Loatianen een belangrijke plaats in. Dit wordt duidelijk tijdens religieuze feestdagen en festivals, meestal met volle maan. Arm of rijk, iedereen schenkt bedelmonniken een schep rijst, men gaat regelmatig naar de wat en iedereen heeft in huis een altaar voor boeddha. Van iedere man wordt verwacht dat hij een deel van zijn leven monnik wordt. Vaak kiest een man ervoor dit te doen nadat hij zijn studie heeft afgerond en voordat hij gaat werken. Sommige monniken blijven voor altijd in het klooster, wat families op het platteland aanzien geeft en gelukt brengt.

Verder hangt zo'n 38% van de bevolking verschillende animistische natuurreligies aan. Dit zijn vaak de kleinere volken in de berggebieden en in het laagland. Volgens animisten is alle materie 'bezield' en huizen er geesten in ieder mens, dier en voorwerp. Vele honderden geesten wonen in bossen, rivieren en heuvels. Hoewel de verering van geesten in Laos verboden is, speelt het een belangrijke rol in het leven van deze gelovigen.

Tevens zijn er in Laos ongeveer 30.000 katholieken en 25.000 protestanten. De overige 1,5% van de bevolking hangt een andere godsdienst aan, zoals de islam, of heeft geen geloof.

Uitgelicht element

The Gibbon Experience

The Gibbon Experience is opgezet om het woud van het Bokeo Nature Reserve te beschermen. U overnacht in een boomhut in het regenwoud. De enige manier om bij de boomhut te komen is door middel van een aantal pittige wandelingen en ziplines. U zipt zo uw boomhut binnen! Met een beetje geluk komt u oog in oog te staan met de met uitsterven bedreigde gibbon aap. Een experience voor echte avonturiers.

Lees meer over deze experience op ons weblog Namaste op reis.

Documenten voor Laos

Voor uw reis naar Laos dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort, die bij terugkomst van uw reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Voor Laos heeft u een visum nodig. Dit is direct verkrijgbaar bij de grensposten in Vientiane International Airport, Luang Prabang International Airport, Nong Khai (Thailand) en Huay Xai. Het visum is 30 dagen geldig en de kosten bedragen ongeveer USD 35. U heeft ook een pasfoto nodig. Neem het bedrag contant mee want er zijn niet altijd pin automaten aanwezig.

Wij adviseren u uiteraard graag over het aanvragen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten

Vaccinaties voor Laos

Voor een reis door Laos worden diverse vaccinaties aanbevolen. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Muang Sing in de bergen
De Akha stam
Boottocht over de Mekong
Rijstvelden
Vlakte der kruiken
Kinderen
Patuxai Vientiane
Buddha's

''De cultuur en natuur in Laos is zo schitterend, dat dit een enorme indruk op ons heeft gemaakt. Vooral de boottochten en het gebruik van lokale vervoersmiddelen waren een hele ervaring. Wij komen zeker terug!'' Gerard en Ginny

Voorpret voor uw reis naar Laos

Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Een film kijken, Laotiaans eten of lezen over de bestemming horen daarbij. Een aantal tips:

 1. Reisgids Trotter Laos - ISBN 9789020972412
 2. Reisgids Laos en Cambodja - ISBN 9789000301478
 3. Kookboek en blog Food from Northern Laos
 4. Restaurants Mekhong Thai in Delft of Lucy Chang in Antwerpen
 5. Lees hier reiservaringen en tips van andere reizigers

Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket inclusief leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Kunt u niet wachten om Laos te gaan ontdekken?

Tijdens onze individuele reizen kunt u genieten van cultuur en natuur. Of combineer een reis door Laos met Cambodja en/of Vietnam. Ook de mooie stranden van Thailand zijn niet ver weg.

Marleen Cok

Marleen Cok

Specialist Myanmar, Cambodja, Laos, Sri Lanka  & Vietnam

"Tijdens haar studie maakte Marleen haar eerste verre reis naar Bali, Indonesië, waar zij direct verliefd werd op de cultuur. Azië blijft voor haar het meest bijzondere continent om te ontdekken en zij bewaart aan al haar reizen herinneringen die haar voor altijd bij zullen blijven."