Met onze online reisgids over Indonesië willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

Met zijn meer dan 17.000 tropische eilandjes, groene rijstvelden en een culturele rijkdom waar je u tegen zegt is Indonesië een land om keer op keer naar terug te keren.

Indonesië is het grootste eilandenrijk ter wereld en staat bij veel Nederlandse toeristen op het verlanglijstje. Voor de geschiedenis, het vulkanische landschap, de rijstvelden, de stranden, de lieve mensen, het eten.. Omdat er zoveel eilanden zijn zal er een keuze gemaakt moeten worden. Wordt het Java met zijn vulkanen, tempelcomplex de Borobudur en het trendy Yogyakarta? Of het nog ongerepte Sumatra met zijn mangrove bossen, tropische jungle en wildlife. Bali is het bekendste eiland van Indonesië en is populair vanwege de rijstterrassen, het artistieke Ubud en de stranden. Maar waarom niet een stukje verder reizen, naar het veel rustigere Lombok. Ook hier vindt u een prachtige natuur en mooie stranden. En Indonesië heeft wel 50 nationale parken, zoals het Komodo National Park op het gelijknamige eiland Komodo. Hier woont de Komodovaraan. Tijdens een rondreis kunnen gelukkig meerdere eilanden worden gecombineerd, zodat het maximale uit uw reis kan worden gehaald.

Indonesië.. u kunt er vulkanen beklimmen, fietsen, raften, wandelen, op zoek gaan naar wildlife, varen, leren koken, tempels bezoeken, duiken en snorkelen of gewoon lekker aan een zwembad in één van die mooie resorts blijven liggen. Niets moet, alles kan!

Hoogtepunten van Indonesië

 1. De Borobudur en Prambanan tempel op Java
 2. De vulkanen Ijen en Bromo op Java
 3. Bijzondere cultuur van Torajaland op Sulawesi
 4. Logeren tussen de rijstvelden in Ubud op Bali
 5. Orang Oetans & olifanten op Sumatra
 6. De Komodovaraan op het eiland Komodo
 7. Duiken en snorkelen op Bunaken
 • hoofdstad Jakarta
 • taal Indonesisch
 • valuta Roepia
 • inwoners 261 miljoen

Beste reistijd voor Indonesië

Qua klimaat is Indonesië het gehele jaar door te bezoeken, voor wat betreft de regentijd varieert dit per eiland. Voor Java, Bali, de kleine Sunda Eilanden, Sulawesi en Papua zijn november tot en met maart de natste maanden. Van april tot en met oktober is het op deze eilanden over het algemeen droog. De Molukken hebben een omgekeerd seizoen, hier zijn april tot en met september de natste maanden en zijn oktober tot en met maart juist droog. Kalimantan heeft het hele jaar door een nat klimaat. Ook Sumatra heeft het hele jaar door een vrij nat klimaat. De drogere maanden in Sumatra zijn januari tot en met juli, waarbij het met name in mei meer regent dan in de andere maanden. Maar de regentijd heeft ook zijn voordelen; het is minder druk en het land is prachtig groen!


Tijdsverschil met Indonesië

Het tijdsverschil tussen Nederland en Indonesië varieert van zes tot acht uur. In de zomertijd gaat daar een uur vanaf en is het tijdsverschil vijf uur. Omdat Indonesië zoveel eilanden bevat, kent het land drie tijdzones. Tot het westelijke Java en Sumatra is het verschil zes uur, tot Bali en Sulawesi zeven uur en tot de oostelijke Molukken acht uur.


Religie in Indonesië

De belangrijkste religies in Indonesië zijn de Islam, het Christendom, het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Ook zijn er een aantal kleinere religies bij bepaalde stammen en zijn er sommige gemeenschappen op bijvoorbeeld Java, Bali of Sumatra die speciale religieuze overtuigingen hebben. Zo'n 90% van de inwoners van Indonesië zijn moslim. Er wordt aangenomen dat de Islam zich in de 12e eeuw vanaf Sumatra verspreidde over de hele Indonesische archipel. Er zijn twee vormen van Christendom in Indonesië, de Protestantse en Katholieke. Tijdens de overname van Soeharto in 1965, werd iedereen gedwongen om een religie aan te nemen. Je werd voor communist aangezien en vermoord als je dit niet deed. Op de Molukken en Kalimantan zijn een aantal christelijke enclaves. Ook het eiland Flores is overwegend christelijk. Het boeddhisme heeft niet veel volgelingen meer in Indonesië, maar voor de komst van de Islam was het op zowel Sumatra als Java de voornaamste godsdienst. Een mooi voorbeeld hiervan is de Borobudur tempel. Op Bali houden de meesten zich aan het hindoeïstische geloof, maar dit is niet te vergelijken met het Hindoeïsme in India. Op Bali is er altijd wel ergens een tempelfeest of religieuze ceremonie. Het hoogtepunt van het jaar vormt het grote tempelfeest, de 'odalan', dat in elk dorp ter herinnering aan de stichting van de tempel wordt gevierd.

Papoea

Niet voor watjes; Papoea

Reisspecialist Edwin durfde het aan, een reis naar West-Papoea. Het eiland ligt in het zuidwesten van de Stille Oceaan ten noorden van Australië. Een eiland met nog onaangetaste regenwouden, primitieve volksstammen, grote rivieren en ongerepte koraalriffen. Een reis naar West-Papoea is een reis naar een compleet andere wereld, je gaat hier echt terug in de tijd. Wilt u meer weten over een reis naar West-Papoea? Stuur een mailtje naar edwinqualm@namaste-reizen.nl

Documenten voor Indonesië

Voor uw reis naar Indonesië dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat bij vertrek uit Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is.

Sinds mei 2016 is er een visumvrijstelling voor Nederlanders en Belgen, u ontvangt bij aankomst een gratis inreisstempel in uw paspoort. Dit geldt voor aankomst op en vertrek vanaf alle internationale luchthavens in Indonesië. De vrijstelling is alleen geldig voor een toeristisch bezoek van maximaal 30 dagen. Dit gratis 'visum' is niet meer te verlengen.

U kunt er voor kiezen een visa-on-arrival (VOA) aan te schaffen. Dit visum kan wél worden verlengd. De kosten bedragen 35 USD voor een visum tot maximaal 30 dagen. U dient de kosten contant te voldoen in USD of euro's. Maar in beide gevallen wordt alleen papiergeld geaccepteerd.

Indien u langer dan 30 dagen in Indonesië wenst te verblijven dient u uw visum voor vertrek te regelen bij de Indonesische ambassade in Den Haag of Brussel.

Meer informatie vindt u op Visa for Indonesia

Wij adviseren u uiteraard graag over het aanvragen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.


Vaccinaties voor Indonesië

Voor een reis door Indonesië worden diverse vaccinaties aanbevolen. Ook is voor enkele gebieden een malaria-profylaxe nodig. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Borobudur
Bromo vulkaan
Rijstvelden op Java
Markt in Ubud op Bali
Tempeloffer Bali
Happy kids!
Zon, zee en strand
Spa en Wellness

"Wat is Indonesië mooi! De rust op Sumatra, de drukte op Java, de natuur op het toeristische Bali en dan relaxen op Gili.. PRACHTIG!!" Rick en Sanne

Voorpret voor uw reis naar Indonesië

Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Een film kijken of lezen over de bestemming horen daarbij. Een aantal tips:

 1. DVD Van Dis in Indonesië; acht afleveringen waarin Adriaan van Dis op zoek naar zijn eigen verleden, en de sporen die Nederland in Indonesië heeft achtergelaten - bestellen via de de webwinkel van de VPRO.
 2. Reisgids Trotter Bali-Lombok-Java - ISBN 9020973134
 3. Reisgids Dominicus Indonesië - ISBN 9789025756093
 4. Roman 'Geen gewoon Indisch meisje' van Marion Bloem - ISBN 9029589841
 5. Film Eat, Pray, Love - bekijk hier de trailer
 6. Museum Volkenkunde in Leiden heeft prachtige krissen, exclusief textiel en originele tempelbeelden uit Indonesië
 7. Restaurant Tandjong Priok in Arum staat bekend om haar authentieke Indonesische keuken.
 8. Lees hier reiservaringen en tips van andere reizigers

Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket incl. leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Altijd al een reis naar Indonesië willen maken?

Wij organiseren individuele reizen op maat voor ieder budget!

Kim Zwinkels

Kim Zwinkels

Specialist Indonesië & Sri Lanka

Kim was na haar eerste bezoek aan Sri Lanka en de Malediven meteen verkocht! Maar Indonesië is haar favoriet. Na diverse studiereizen is zij verliefd geworden op dit land. Met heel veel plezier organiseert Kim steeds weer een unieke reis, volledig afgestemd op uw wensen en ideeën.