In Laos wordt uw rondreis mede georganiseerd door Ait. Een Nederlander die hier al enkele jaren woont en Laos op zijn duimpje kent. Ik vroeg hem naar zijn favoriete plekken en activiteiten in Vientiane. Vientiane is de hoofdstad van Laos, een oase van rust vergeleken met andere hoofdsteden in Azië.

Ait, welk restaurant zou je onze reizigers aanraden?

In Vientiane is mijn favoriet 'Makphet Restaurant'. Niet alleen maken ze hier heerlijk Laotiaanse gerechten met een creatieve twist, maar het is ook een trainingsrestaurant waar kansarme jongeren van verschillende etnische groepen training krijgen in de keuken en in de bediening. Deze jongeren zijn vaak nog verlegen door beperkte ervaring, maar je voelt hoe trots en zeer gemotiveerd ze zijn door hun nieuwe kansen. Friends International, de organisatie die dit steunt, heeft een vergelijkbaar restaurant in Luang Prabang, namelijk 'Khaiphaen Restaurant'.

Wat moeten onze reizigers in ieder geval gezien hebben voordat ze Vientiane weer verlaten?

Het COPE Visitor Center geeft een confronterend, maar goed overzicht over het pijnlijke verleden van Laos. De rest van je tijd in Laos zal een feestje zijn, maar de geschiedenis en de gevolgen van de Vietnam Oorlog die Laos nog altijd voelt, mogen niet vergeten worden. Verder zijn er een paar interessante highlights zoals bijvoorbeeld 'Patuxai' (De Arc De Triomphe van Laos), maar ik raad zeker aan om ook het dagelijkse leven te ontdekken. Bezoek tijdens zonsondergang de Mekong oever. Dan komen vele locals hier na hun werk om te relaxen en sportklasjes, zoals Aerobics, te volgen. Erg leuk om te zien. Bezoek naderhand een avondmarkt om de exotische gerechtjes te bekijken, en te proberen als je durft!

hoogtepunten-van-laos-klein-1486389865.jpg'

Wat is jouw favoriete activiteit in Vientiane of omgeving?

Vientiane is een fijne stad om met de fiets te verkennen. Vientiane staat bekend als 'Het grootste dorp van Azië'. Afstanden zijn beperkt en ondanks dat er veel auto's bij zijn gekomen de laatste jaren, krijg je als fietser respect in het verkeer. Ook om te mountainbiken is Vientiane ideaal, je bent binnen 10 minuten de stad uit en op mooie mountainbike paden.

Op welke plek kunnen onze reizigers het beste in contact komen met de locals van Vientiane?

Rond zonsondergang, bij de Mekong is dus een heel goede plek. Daarnaast houden Laotianen van gezelligheid dus restaurants en biergardens zijn ook goede plekken. Veel locals zijn wel geïnteresseerd om westerse mensen te ontmoeten, maar meestal verlegen om jou aan te spreken. Leer een paar Laotiaanse woorden zoals Sabaidee (Hallo) en Khop Chai (Dank je wel). Ook al zullen jullie waarschijnlijk in het Engels spreken, je laat zien dat je geïnteresseerd bent in Laos. Het meest belangrijke; Glimlach, stel je open op en een verlegen/afwachtend persoon zal vaak een grote glimlach krijgen!


Laos is de sleeping beauty van Zuid-Oost Azië. Door een isolatie van tientallen jaren staat het toerisme in Laos, in vergelijking met omliggende landen, nog steeds in de kinderschoenen. De Laotianen hechten veel waarde aan een traditionele manier van leven en daarom is het leven er heel relaxed en niet gehaast. Zie ook de voorbeeld rondreizen naar Laos.

Edwin Qualm

Edwin Qualm

Gastblogger

"Ik heb al een behoorlijk aantal bestemmingen in Azie gezien en toch raak ik steeds weer onder de indruk van de cultuur en de natuur. Ieder land is uniek, in Azië zegt men dan ook vaak "same same, but different". De mensen zijn altijd vriendelijk en hebben een grote glimlach op het gezicht."