De Taj Mahal… ik heb dit prachtige bouwwerk al meerdere keren mogen aanschouwen. En iedere keer wordt ik er weer door geraakt. Net als de overige 2 miljoen! bezoekers die de Taj Mahal jaarlijks komen bewonderen. Een bezoek aan de Taj wordt dan ook zelden overgeslagen tijdens onze rondreizen door India.

De Taj Mahal is een graftombe in de Noord-Indiase stad Agra gebouwd in de zeventiende eeuw in opdracht van Sjah Jahan, een grootmogol. Hij liet het monument bouwen uit liefde voor zijn echtgenote Mumtaz Mahal, die in het kraambed was gestorven. De Taj Mahal is gebouwd in mogulstijl; een combinatie van de hindoeïstische en boeddhistische architectuur. Het monument is helemaal van wit marmer en is versierd met ingelegde stenen. Tevens is het helemaal symmetrisch en dit beeld wordt versterkt door de tuin en de vijver die voor het gebouw ligt. Het is een van de bekendste gebouwen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je kunt de Taj Mahal het beste zo vroeg mogelijk bezoeken, tijdens de zonsopgang. Het gebouw krijgt dan een roodgouden kleur. Afhankelijk van de lichtval neemt het gebouw ook andere kleuren aan zoals goud of parelmoer. Nog een reden om de Taj Mahal zo vroeg mogelijk te bezoeken is dat het rond die tijd over het algemeen minder druk is.

Agra zelf is geen interessante stad. Behalve het Agra Fort is er niet veel bijzonders te zien. Daarom raad ik aan er niet langer dan 1 nacht te verblijven. Ook qua hotels is het niet veel soeps, de meeste hotels zijn sfeerloos of heel erg duur zoals het Oberoi Amarvilas. Zelf vind ik het ITC Mughal een prettig hotel. Het beste restaurant van Agra is Esphahan in het Oberoi Amar Vilas. Reserveren is noodzakelijk + 91 562 2231515. Liever iets minder duur eten? Ga dan naar Pinch of Spice, 1076/2, Fatehabad Road (tegenover het ITC Mughal). Mijn favoriet is de Butter Chicken. Tot slot nog een shopping tip voor Agra: Fab India! Voor leuke en betaalbare beautyproducten, kleding en woonaccessoires.

Interessante links:

Audiotour Taj Mahal

De Taj op de Werelderfgoedlijst

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Eigenaar

"Na een rondreis door India was ik op slag verliefd op dit kleurrijke land. Ik kon niet wachten om weer terug te keren en om anderen kennis te laten maken met deze explosie aan indrukken. Namasté Reizen werd geboren en groeide uit tot een reisorganisatie met als specialisatie Azië. Bijna achttien jaar later is dat nog steeds wat ik het liefste doe; op reis gaan naar India en mijn ervaringen delen"