Hindoeïsme & feestvieren

Hindoeïsme is een van de oudste levende godsdiensten ter wereld. De godsdienst speelt een belangrijke rol in het leven van de Indier omdat het te maken heeft met de manier waarop je leeft, je eet en tegen de wereld aankijkt., Het hindoeïsme is geen streng geloof, maar het is meer een manier van leven dan een aantal vaste geloofspunten. Het kan op verschillende manieren worden vorm gegeven. Sommige Hindoes bidden iedere dag, anderen bijna nooit. Bidden en de tempel bezoeken zijn niet verplicht. Maar alle Hindoes delen wel een aantal geloofspunten. Hindoes geloven dat bij iemands dood zijn ziel voortleeft en herboren wordt in een ander lichaam van een mens of dier. De kwaliteit van je volgende leven hangt af van de manier waarop je je in dit leven gedraagt. Als je goed leeft, word je herboren in een hogere vorm van leven. Als je slecht hebt geleefd, word je herboren in een lagere levensvorm. Deze keten van daad en gevolg wordt karma genoemd.

Hindoes bidden niet zoals de christenen tot God, in plaats daarvan vereren zij honderden goden. De belangrijkste drie hindoe-goden zijn Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester). Vishnu en Shiva zijn zeer geliefd bij de Indiers, veel tempels zijn aan hen toegewijd.

Het hindoeisme kent vele feesten, sommige landelijk, andere worden alleen in een bepaald dorp gevierd. De vieringen kunnen bestaan uit het houden van puja, het eten van speciaal voedsel, zingen, dansen en het bezoeken van familie en bekenden. We belichten drie van de belangrijkste hindoe-feesten:

Holi
Holi wordt gevierd aan het einde van de winter om de lente in te luiden. Het is een zeer kleurijk feest. Op de avond voor Holi worden brandstapels gebouwd om poppen van de heks Holika te verbranden. De legende vertelt dat Holika haar neef probeerde te doden omdat die Vishnu vereerde, maar zelf gedood werd. Holi wordt gevierd door oude kleding aan te trekken en elkaar te overgieten met gekleurd water en poeder. 's Avonds wordt een bezoek gebracht aan familie en worden lekkernijen geschonken. Het feest duurt twee dagen.

Divali
Divali is het lichtjesfeest en geeft het begin van het hindoe-nieuwjaar aan. Tempels, huizen en winkels zijn versierd met kleine lichtjes die bedoeld zijn als wegwijzers voor de held Rama naar Ayodhya na zijn overwinning op Ravana. Ook wordt in dorpen en steden veel vuurwerk afgestoken. Divali is ook gewijd aan Lakshmi, de godin van rijkdom. Het feest duurt vijf dagen.

Dussehra
Tijdens het Dussehra-feest worden toneelstukken opgevoerd over het leven van Rama, en worden grote poppen van Ravana verbrand. Op andere plaatsen heet het feest Durga Puja, en wordt de overwinning van Durga op de stiergeest Mahishasura ermee gevierd. Het feest duurt in totaal wel tien dagen.

Evelien Booms

Evelien Booms

Reisspecialist Sri Lanka, India en Maleisë

"Het is iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen. Om vervolgens op basis van deze ervaring een unieke reis voor één van onze reizigers te mogen organiseren maakt het natuurlijk helemaal af!"