We gaan een voor ons nieuwe bestemming ontdekken; Laos! Ook nu reizen we met ons gezin; samen met onze dochtertjes Elza van 4 jaar en Kiki van 10 maanden. Het beloofd een avontuurlijke reis te worden met veel groen, water(vallen), leuke plaatsen, fijne accommodaties en heel veel moois om te zien. En we zijn benieuwd naar de vriendelijke Laotianen, hun keuken en geschiedenis.

Na een prettige vlucht met Thai Airways (vanaf Brussel en via Bangkok), landen we op de luchthaven van Luang Prabang. Vliegen boven Noord Laos is geweldig, over de groene bergen en uitzicht op dorpjes en rivieren. De reis starten in Luang Prabang is zeker aan te raden, het is een sfeervolle stad, redelijk rustig, prachtig gelegen en voldoende mogelijkheden om je er te vermaken.

We verkennen de stad per fiets, met de tuk tuk en te voet; zien mooie culturele sites (zoals Royal Palace), vinden leuke cafés, restaurantjes en winkeltjes, beklimmen de berg Phousi en steken de rivier over via de unieke bamboe voetbrug en de oude brug met de constante stroom aan brommers en fietsers. Aan het eind van de middag zijn we welkom bij een familie thuis, die een korte maar bijzondere ceremonie willen uitvoeren voor ons. De reis kan in ieder geval veilig beginnen! In de avond bezoeken we de night market. We bekijken de lokale lekkernijen en de kleurrijke handwerken en snuisterijen, proeven van heerlijke kokos poffertjes en genieten van de vriendelijkheid van de mensen.

Luang Prabang
Royal Palace
Bamboo Bridge
Uitzicht vanaf Phousi Hill
Blessing ceremonie
Night Market

Vanuit Luang Prabang maken we ook leuke uitstappen. We brengen een bezoek aan het Ock Pop Tok Living Craft Centre. Bij dit centrum wordt er voorzien van werkgelegenheid voor de vrouwen uit de omgeving. Er is een grote weverij, restaurant en winkel en je kunt er workshops volgen. Ook wordt er informatie gegeven over hoe ze de draden kleuren op traditionele manier. Het centrum ligt op een prachtige plek aan de rivier en is omgeven door een mooie tuin. Vervolgens rijden we verder en komen aan bij de Buffalo Dairy. Deze boerderij en buffel-melkerij is opgericht om op een duurzame manier de welvaart, het welzijn van de dieren, de voeding en de gezondheid van de lokale bevolking (met name kinderen) op het platteland te verbeteren. We krijgen een leerzame rondleiding over het terrein en zien varkens, konijnen, kippen en buffels. Buiten lopen de buffels die net een jong hebben gekregen, de kalveren en de oude buffels met pensioen zijn. Deze buffels mogen we wassen en eten gegeven. Ook proberen we een buffel te melken, maar dat is nog best lastig! Tot slot eten we hier heerlijk ijs, taartjes, kaasplankje en koffie. Dan rijden we naar de Kuang Si Falls. Voor het eerst zien we wat meer toeristen, maar dat is ook niet voor niets – de watervallen zijn werkelijk schitterend! De waterval heeft verschillende levels en grote en kleine bassins, met overal bruggen en loopplanken. In een paar van de bassins kun je zwemmen, en ook wij besluiten dat te doen, in het heerlijke frisse turquoise water.

De volgende dag worden we door Mrs Noy meegenomen naar de markt om inkopen te doen voor de lunch. Samen varen we naar haar dorp waar ze ons leert hoe je heerlijke soep, kruidige curry en sticky rice maakt. Ondertussen vermaken Elza en Kiki zich samen met de kindjes van Mrs Noy en hun speelgoed. Na de lunch varen we nog een stukje verder voor een bezoek aan de bekende Pac Ou grotten. In de grotten zien we honderden Boeddha beelden, in allerlei formaten. 's Avonds brengen we in Luang Prabang nog een bezoek aan de tempel Wat Pa Phai. Hier vindt regelmatig de avondmeditatie plaats waar je mag deelnemen. Er liggen boeken waar de teksten staan uitgeschreven zodat je ook daadwerkelijk kunt mee chanten.

Living Arts Centre
Buffalo Dairy
Kuang Si Waterval
Met Mrs. Noy naar de markt
Zelfgemaakte lunch!

Op naar de volgende bestemming, we rijden met de auto met chauffeur naar Vang Vieng. Het eerste deel van de rit is prachtig, slingerend door de heuvels en bergen langs dorpjes, velden en terrassen vol rijst, rivieren en heel veel groen. Na twee uur rijden komen we bij een uitzichtpunt en rustplaats, maar er valt weinig te zien vanwege de mist. Na nog eens twee uur rijden komen we aan in het plaatsje aan de Nam Song River en te midden van prachtig kalkstenen rotsformaties. Het is de omgeving van Vang Vieng die er voor zorgde dat het een geliefde plek werd voor toeristen om er te verblijven, met name backpackers. Te midden van het prachtige decor kun je hier onder andere kajakken, abseilen, grotten verkennen, tuben en quad rijden. Helaas liep het jaren geleden uit de hand, en werd er door de regering ingegrepen. Tegenwoordig is het een gemoedelijk plaatsje, met nog een paar gezellige terrasjes aan de rivier en genoeg te beleven in de natuur. Wij verkennen samen met de gids de kleurrijke markt, verkennen een grot, nemen een kijkje bij het tuben en mogen gaan lunchen bij een familie. De rijstoogst is gedaan, en dat moet worden gevierd met rijstwijn!

We rijden de bergen uit, richting de hoofdstad Vientiane, een rit van ongeveer 3½ uur. Het laatste deel van de route is vlak, maar nog steeds blijft het overal ontzettend groen. Vientiane is in onze ogen een wat vreemde stad, zeker als hoofdstad. Het is er lang niet zo druk als in andere hoofdsteden in Azië en er is een mengelmoes aan bouwstijlen, van modern en strak tot Laotiaans en Frans en van bouwput en bouwval tot sfeervol en aantrekkelijk. Het is een compacte stad die je gemakkelijk in een of twee dagen kunt zien. De culturele sites zijn zeker een bezoek waard, zoals de Wat Sisaket en de gouden stupa Pha That Luang. Ook nemen we een kijkje bij de Patuxai, en nemen de trappen omhoog om de stad van bovenaf te bekijken. Wat de meeste indruk op ons maakt is de tentoonstelling van de stichting COPE, over de 'secret war'. Tijdens deze oorlog werd Laos het meest gebombardeerde land ter wereld. COPE is een bijzondere non-profit organisatie die is opgericht ten behoeve van de rehabilitatie van mensen die gewond zijn geraakt en raken door deze bommen.

Uitzicht bij Vieng Tara Villa
De markt van Vang Vieng
Tuben door een grot
Pha That Luang
Wat Sisaket

Bekijk ook onze voorbeeld rondreizen Laos.

Lao Airlines vliegt ons, stipt op tijd (wat een uitzondering blijkt te zijn volgens de gids), naar Pakse in het zuiden. In een uurtje rijden we naar onze accommodatie bij het Bolaven Plateau, over een nieuwe brede vierbaansweg – blijkbaar vond de grote koffieproducent een investering nodig. Onderweg stoppen we om bij een smid te kijken, die super scherpe messen produceert, en zien we stalletjes met bergen meloenen. Onze accommodatie ligt prachtig, zeker het nieuwe zwembad! In de middag bezoeken we een aantal watervallen. De mooiste vinden wij Tad Yuang. Eerst kijk je van bovenaf en via een glibberend pad en trappen kun je naar beneden, voor een uitzicht op het kletterende water te midden van jungle.

De volgende dag wacht een nieuw avontuur. De gids heeft een jeep geregeld met een dak (vanwege de zon) en mondkapjes (voor het stof). De vriendelijke chauffeur rijdt ons via een hobbelig pad met soms diepe kuilen en door riviertjes, het plateau op. Het is een vlakte waar de omstandigheden perfect zijn om koffie te verbouwen. Onderweg stoppen we bij (weer een mooie) waterval. Het doel van de tocht is het bezoek aan de plantage van Mystic Mountain Coffee. Hier worden we door de gepassioneerde eigenaar Mr. Khamsone ontvangen. We genieten van een heerlijke lunch en leren alles over de productie van koffie. De duurzame onderneming heeft ook een homestay en verzorgd wandelingen en trekkingen op het plateau. Mocht je langer de tijd hebben, dan is dat zeker een aanrader want de omgeving is prachtig en de mensen ontzettend gastvrij!

Tad Yuang waterval
Tad Fane waterval
Jeep naar Bolaven Plateau
Tad Moun - Happy Falls
Mystic Mountain coffee

In 1½ uur rijden we naar Champassak, een rustig plaatsje aan de Mekong. Hier bezoeken we uiteraard de Vat Phou, de 'bergtempel'. Volgens kenners ligt hier de oorsprong van de Khmerbeschaving die later in Angkor tot ongekende bloei zou komen. Het is warm, dus we beklimmen rustig de vele (ongelijke) trappen, langs de frangipanibomen. We bekijken de gedeeltelijk overgroeide restanten van het mooie tempelcomplex en genieten van het uitzicht.

De laatste bestemming van onze reis door Laos is het gebied van de '4000 Islands'. We varen eerst met de longtailboot naar de andere kant van de Mekong. Hier wacht de auto met chauffeur ons op, voor de rit verder naar het zuiden. Onderweg zien we vlak land met stukken bos, rijstvelden, bomen, koeien & buffels, dorpen, plantages met papaya en ander fruit en wat heuvels in de verte. Na ongeveer 2 uur rijden komen we aan in Nakasang, een van de havenplaatjes. Vanaf de zandbank stappen we in de longtailboot en varen we in een half uurtje naar Don Khone. Het is een heerlijke tocht langs eilandjes, vissers en huisjes. De boot zet ons af bij de accommodatie, gelegen naast de Old Bridge die het eiland verbind met Don Det.

Vat Phou
Vat Phou
Sunset BBQ met verse vis
Sunset BBQ - heel gezellig!
Li Phi waterval
Schommelen bij de Khone Phapheng waterval
Bedankt, Laos!

We genieten van de boottochten, spotten een Irrawaddy dolfijn, eten heerlijke verse vis van de bbq met de voeten in het zand en zien nog veel meer prachtige watervallen! Door al het groen & water, het eilandgevoel, de relaxte sfeer, diverse leuke accommodaties en restaurantjes en prachtige dingen om te zien en te doen – kun je hier de reis op een ontspannen manier afsluiten. Laos mag dan misschien geen strand hebben, maar Don Khone is een perfect alternatief!

Een reis naar Laos wordt vaak gecombineerd met Thailand, Cambodja of Vietnam. Maar Laos kan, met zijn lieve bevolking, de combinatie van cultuur & natuur, de rust en de leuke dingen die je kunt doen, ook zeker een bestemming op zich zijn!

Ben je benieuwd naar tips over het reizen met (jonge) kinderen of op zoek naar een mooie reis naar Laos op maat? Neem dan gerust contact met mij op.

Marleen Cok

Marleen Cok

Reisspecialist Myanmar, Cambodja, Laos en Vietnam

"Wat reizen zo fijn maakt zijn de ontmoetingen: een kopje koffie bij een boer op een kleine plantage, oog in oog met een moeder Orang Oetang en haar baby, op pad met een gezellige gids en slapen in een homestay, uitbundig begroet worden tijdens een fietstocht, even stoppen bij een schooltje, helpen met thee plukken of tot aan de knieën in de modder bij de rijstsawa's. Deze herinneringen zullen mij altijd bijblijven!"