Onlangs werd ik gevraagd naar mijn meest geliefde plek op Sri Lanka. Daar kon ik maar moeilijk antwoord op geven, het land is zo divers dat ik overal graag kom. De omgeving van Sigiriya neem ik echter vrijwel altijd op in een reis. Cultuur, natuur en sfeervolle hotels, alles komt hier bij elkaar. Waar te verblijven en wat te doen, hieronder drie tips!

Overnacht in Kumbukgaha Villa

Een van de accommodaties waar ik een beetje verliefd op ben geworden tijdens mijn laatste studiereis is Kumbukgaha Villa. Kleurrijke ruime bungalows met een badkamer in de openlucht midden op het platteland tussen de rijstvelden. Geniet met een kopje thee of een glaasje wijn op je veranda en luister naar de geluiden uit de jungle, soms spot je er zelfs een olifant. Wil je even een frisse duik nemen na alle bezigheden van de dag kan dat ook want er is een zwembad. De keuken staat bekend om de heerlijke traditioneel Srilankaanse maaltijden, vers bereid met voornamelijk lokale producten. Voor de vriendelijke staff is niets teveel. Een private hideaway, en ook nog eens heel betaalbaar!

Beklim Pidurangala Rock

Lion's Rock is al heel lang de must see van Sigiriya, met grote bezoekersaantallen tot gevolg. Zelf beklim ik liever Pidurangala Rock, veel rustiger en avontuurlijker dan de Leeuwenrots. Onderaan de rots kun je een kleine tempel bezoeken, uiteraard op blote voeten. Daarna begin je aan de klim naar boven, een ruig pad met een natuurlijke trap van stenen leidt je omhoog. Op ongeveer drie kwart kom je bij een liggende boeddha uit, prachtig bewaard gebleven. Daarna begint het klimmen pas echt, klauterend over diverse rotsblokken kom je uiteindelijk bij de top. Het uitzicht is machtig, en de aanblik van Lion's Rock magnifiek. Zoek een rustig plekje op, de ruimte is groot genoeg dus dit is geen enkel probleem, en laat alle indrukken op je afkomen. Ik vind deze plek een absolute aanrader!

Olifanten in Minneriya National Park
Pidurangala Rock
Polonnaruwa

Maak een jeepsafari door het Minneriya National Park

En dan vooral in de zomermaanden tijdens de Elephant Gathering…! In het droge seizoen van juli tot en met september trekken alle olifanten uit de omgeving naar de vele watertjes in het Minneriya National Park. Je ziet kuddes van soms wel 300 wilde olifanten, zo'n bijzonder gezicht! Daarnaast is het ook een mooi park met bossen en uitgestrekte vlaktes. En naast olifanten spot je er ook kleiner wild en prachtige kleurrijke vogels. In tegenstelling tot het drukke Yala valt het aantal jeeps hier erg mee, wat ook de natuur ten goede komt.

De omgeving van Sigiriya biedt meer dan hierboven beschreven, een verblijf van drie dagen kun je makkelijk vullen. Huur een fiets en maak een tocht langs de ruines van Polonnaruwa, bezoek de rotstempel van Dambulla of trek het natuurgebied Ritigala in waar je enkele bijzondere boeddhistische bouwwerken vindt. Of trek er met wandelschoenen en een rugzak op uit, je spot de mooiste vogels. En vind je het leuk om te koken? Veel accommodaties organiseren leuke kookworkshops.

Hopelijk hebben wij u geïnspireerd om Sri Lanka zelf te gaan bezoeken. Vraag een voorstel aan of bekijk onze voorbeeld rondreizen Sri Lanka.

Evelien Booms

Evelien Booms

Reisspecialist Sri Lanka, India en Maleisë

"Het is iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen. Om vervolgens op basis van deze ervaring een unieke reis voor één van onze reizigers te mogen organiseren maakt het natuurlijk helemaal af!"