Met onze online reisgids over Vietnam willen wij u informeren en inspireren. Behalve praktische informatie over vaccinaties, het klimaat en reisdocumenten delen we op deze pagina tips van onze reisspecialisten, leuke adresjes, filmpjes en foto's.

Van de eerste keer dat wij Vietnam bezochten tot de laatste keer is er veel veranderd in Vietnam. Het land heeft zich toeristisch ontwikkeld, maar heeft zijn authenciteit niet verloren. De lokale bevolking werkt hard voor een betere toekomst en is trots op haar land. En terecht, want Vietnam is een heerlijke bestemming.

Natuurliefhebbers kunnen verdwijnen in de bergen van Sapa buiten Hanoi, om te wandelen en bergstammen te bezoeken wiens levenswijze nog nauwelijks is beïnvloed door de buitenwereld. Fietsers zullen genieten van kilometers lange fietspaden door het prachtige landschap van de Mekong Delta en cultuurliefhebbers zullen erg blij worden van de franse koloniale gebouwen en tempels in steden als Hanoi, Hoi An en Hue. Hanoi heeft ook een aantal interessante musea.

De reiziger op zoek naar luxe kan verblijven in exclusieve hotels, dineren in toprestaurants en een maatpak laten maken in Hoi An. Maar ook met een kleiner budget valt er veel te genieten. Reis per trein, logeer in kleine guesthouses of homestays en haal uw eten op de markt.

De reis kan worden afgesloten aan een tropische kust met lange witte zandstranden waar basic en middenklasse resorts liggen verborgen, maar ook een aantal zeer luxe (spa) resorts.

Kortom, Vietnam is een land wat aan de wensen van iedere reiziger kan voldoen. Of u nu houdt van dagenlang wandelen door de natuur, de drukte van de stad, een boottocht, luieren aan het strand, fietsen, koken… in Vietnam kan het allemaal!

Hoogtepunten van Vietnam

 1. Het berggebied Sapa met haar kleurrijke bergstammen
 2. Hoofdstad Hanoi met veel koloniale gebouwen
 3. Een cruise per traditionele junk door Halong Bay
 4. Koningssteden Hué en Hoi An
 5. Snorkelen bij Cham Island
 6. Zon, zee & strand in de badplaats Nha Trang of Mui Ne
 7. Een ritje per fietsriksja in Ho Chi Minh City
 8. Varen of fietsen door de Mekong Delta
 • hoofdstad Hanoi
 • taal Vietnamees
 • valuta Dong
 • inwoners 89,7 miljoen

Voorpret


Een belangrijk onderdeel van uw reis is de voorpret. Een film kijken, Vietnamees eten of lezen over de bestemming horen daarbij. Een aantal tips:

Van ons ontvangt u een uitgebreid informatiepakket inclusief leuke adressen van lokale winkels en restaurants.

Old Quarter Hanoi
Sapa
Vrouw met kind in Sapa
Halong Bay
Fietsen in Hoi An
Zijden lampen in Hue
Wandelen door de rijstvelden
Ontspannen aan het strand
Mekong Delta
Drijvende markt

Beste reistijd


Over het algemeen zijn december tot en met april de beste maanden om een reis door Vietnam te maken. Echter is de beste tijd voor uw rondreis door Vietnam afhankelijk van de regio die u wilt bezoeken. Vietnam is namelijk te verdelen in drie verschillende klimaatzones: Noord-Vietnam, Centraal-Vietnam en Zuid-Vietnam.

Noord-Vietnam heeft een bergachtig landschap, waardoor de temperaturen hier iets lager liggen dan in de rest van het land. De maanden mei tot en met september zijn het warmst in Noord-Vietnam. Temperaturen kunnen hier oplopen tot 34 graden Celsius. Wél valt er in deze maanden de meeste regen, voornamelijk in juli en augustus. De beste reistijd voor Noord-Vietnam is november t/m maart. De temperatuur is dan aangenaam en er valt weinig neerslag.

Centraal-Vietnam is een stuk warmer: de temperaturen lopen hier in juli en augustus op tot wel 40 graden Celsius. In het najaar valt er in Centraal-Vietnam de meeste neerslag. De maanden januari t/m mei zijn de beste maanden om naar Centraal-Vietnam te reizen.

In Zuid-Vietnam zijn de temperatuurverschillen minder groot. De gemiddelde temperatuur ligt hier boven de 30 graden Celsius. Het regenseizoen duurt hier echter wel lang, namelijk van mei tot en met oktober. U kunt daarom het beste tussen december en mei naar Zuid-Vietnam reizen.


Tijdsverschil met Nederland


Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in Vietnam 5 uur later, en tijdens onze wintertijd is het daar zo'n 6 uur later.


Religie in Vietnam


Vietnam kent vele religies en een groot aantal Vietnamezen belijden een mix van deze religies. De voornaamste stromingen zijn het boeddhisme, taoïsme en confucianisme. Maar ook het katholicisme is vrij sterk aanwezig in de Vietnamese samenleving, vooral in de berggebieden. Naast de grote klassieke religies, zijn ook twee grote sektes sterk vertegenwoordigd in Vietnam. De eerste is Cao Dai. Die zou zo'n 2 miljoen volgelingen hebben, en is vooral in het zuiden populair. Hier bevindt zich ook een enorme Cao Dai tempel. Volgens het Cao Dai zijn alle religies verschillende manifestaties van één metareligie, namelijk Cao Dai. Een tweede sekte – met ongeveer anderhalf miljoen aanhangers – is Hoa Hao, dat gebaseerd is op het boeddhisme. Hoa Hao is sinds 1999 officieel erkend door de overheid, maar heeft ook enkele radicale afsplitsingen die door de overheid verboden zijn.

De mooiste stranden Vietnam

De mooiste stranden van Vietnam

Vietnam heeft een aantal mooie stranden, maar waar moet u zijn als u houdt van rust of juist van uitgaan? Wij hebben vijf van de mooiste strandbestemmingen in Vietnam op een rijtje gezet, zoals het eiland Phu Quoc (foto). Dit eiland heeft prachtige standen, wandelpaden door de jungle in het binnenland en u kunt hier fantastisch duiken en snorkelen. Geen zin in de boottocht of vliegreis naar het eiland?

Meer mogelijkheden vindt u op ons weblog Namasté op reis

Documenten Vietnam


Voor uw reis naar Vietnam dient u in het bezit te zijn van een paspoort, die bij vertrek vanuit Vietnam nog minimaal 6 maanden geldig is. Tevens is een visum nodig.

Dit visum is 30 dagen geldig en bij aankomst op de luchthaven verkrijgbaar. De kosten zijn US$ 25,00 per persoon voor een single entry visum en US$ 50,00 per persoon voor een multiple entry visum. Hiervoor is wel een visumautorisatie vereist. Na boeking van de reis vragen wij deze autorisatie voor u aan.

Wij adviseren u uiteraard graag over het aanvragen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Vaccinaties Vietnam


Voor een reis door Vietnam worden diverse vaccinaties aanbevolen. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts of de GGD Reisvaccinaties. Ook vindt u meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of op de website van Thuisvaccinatie. Bent u woonachtig in België dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

''Tijdens onze reis door Vietnam is niets ons tegengevallen! Alles was mooi, vooral de tocht op de Mekong Delta. Wat wij vooral uniek vonden, was het mee-eten en overnachten bij de lokale bevolking. Een geweldige ervaring!'' Marco en Kathleen

Droomt u van een reis naar Vietnam?

Wij organiseren individuele reizen op maat door Vietnam voor ieder budget!

Evelien Booms

Evelien Booms

Specialist Sri Lanka , Vietnam, India, Nepal & Bhutan

Evelien is onze reisspecialist voor Sri Lanka, India, Vietnam & Maleisië. Zij vindt het iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen en op basis van haar ervaringen een unieke reis voor u te mogen organiseren.