Indrukwekkende rondreis langs de hoogtepunten van het ongerepte eiland Sulawesi. Een perfecte mix van cultuur, natuur, avontuur & strand.

Hoogtepunten van Ontdek Sulawesi

Hoogtepunten van deze reis

 • Varen over het Tempe Meer
 • Ontmoet de bijzondere Toraja & Minahasa
 • Beklim de Mahawu Vulkaan
 • Op zoek naar het spookdiertje
 • Jungletocht door het Tangkoko N.P.
 • Relaxen op het tropische eiland Bunaken

Route 1

Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 1

Aankomst in Makassar, welkom op Sulawesi! Hier wordt u opgehaald door uw chauffeur en in korte tijd naar uw hotel in het centrum van de stad gebracht. Makassar is de levendige hoofdstad van Zuid-Sulawesi. Vanwege de centrale ligging fungeert de stad al jaren als toegangspoort tot de oostelijk gelegen eilanden. Als de tijd het toelaat kunt u een bezoek brengen aan de levendige haven Paotere, waar u traditionele Buginese zeilschepen kunt bewonderen. Ook kunt u een kijkje nemen bij fort Rotterdam (Benteng Ujung Padang). Dit is een van de best bewaarde voorbeelden van Nederlandse architectuur in Indonesië. U verblijft in Aston Makasar Hotel.

Dag 2

Na het ontbijt staat er een dagtocht naar de omgeving van Maros op het programma. Het park staat bekend om het prachtige karstgebergte en verschillende grotten. Vanaf het plaatsje Rammang Rammang maakt u een mooie tocht per gemotoriseerde kano over een smalle rivier naar het verborgen dorpje 'Kampung Berua'. Het zelfvoorzienende dorpje is in 2014 ontdekt door een journalist en telt slechts een aantal (traditionele) huizen. Samen met de gids maakt u een mooie wandeling langs de rijstvelden, visvijvers en steile rotswanden. Uw gids zal u van alles vertellen over het reilen en zeilen in het dorp en de traditionele gebruiken. Eventueel kunt u een kijkje nemen in een van de druipsteengrotten. In de loop van de middag volgt de transfer terug naar Makassar. Als de tijd het toelaat kunt u (eventueel samen met uw gids) een bezoek brengen aan de highlights van de stad. Overnachting in Aston Makassar Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 3

Na het ontbijt verlaat u Makassar en rijdt u naar het vissersdorpje Bira, een fijne bestemming voor een heerlijk strandverblijf. Vroeger lag hier een belangrijke scheepswerf waar Buginese schoeners werden gebouwd. Tegenwoordig zijn er minder dan honderd scheepsbouwers over van de 300 die er ooit waren. De route gaat via de kust, waar verschillende soorten palmbomen groeien, zoals de kokos- en de lontar palm. In het droge seizoen ziet u de lokale bevolking zee zout en -wier verzamelen en verwerken. U maakt onderweg verschillende stops om even de benen te strekken. Uw accommodatie ligt aan Pantai Bara, net buiten het centrum van Bira. Het is het mooiste stukje strand van Bira dat zich uitstekend leent voor mooie strandwandelingen. Overnachting in Bara Beach Bungalows. Dit is een mooi kleinschalig resort met slechts een klein aantal bungalows. Het is prachtig gelegen op een kleine klif, direct aan het witte zandstrand van Bara Beach.
Ontbijt inbegrepen

Studiereis Sulawesi

Studiereisverslag Sulawesi

Na mijn eerste kennismaking met Indonesië vorig jaar in Java & Bali, mag ik mijn reiskennis dit jaar uitbreiden met een studiereis naar Sulawesi! Sulawesi is een nog relatief onontdekte bestemming met intrigerende stammen, ongerepte natuur, mooie duiklocaties, verlaten stranden, bijzondere dieren en uiteraard betoverende vulkanen. Oftewel Indonesië buiten de gebaande paden!

Lees verder op ons weblog

Dag 4

Een gehele dag ter vrije besteding in Bira. Geniet van zon, zee en strand! Voor de kust ziet u verschillende kleine tropische eilandjes liggen. In de wateren rond deze eilandjes leven kleurrijke vissen. U kunt met een bootje naar een van deze visserseilandjes varen en een kijkje nemen in deze mooie onderwaterwereld. U kunt ook met een gids een wandeling maken door een klein dorpje om een indruk te krijgen van het dagelijkse leven op het eilandje. De vrouwen weven hier prachtig gekleurde doeken. Ook in de omgeving van Bira kunt u leuke korte wandelingen maken. Overnachting in Bara Beach Bungalows.
Ontbijt inbegrepen

Dag 5

Na het ontbijt laat u de mooie witte zandstranden achter u en rijdt u richting het noorden. Voordat u Bira verlaat neemt u een kijkje op de scheepswerf bij Tanah Beru, waar de traditionele houten boten worden gemaakt. In de middag arriveert u in Sengkang, een klein stadje nabij het Tempe meer met een vrijwel 100% Bulginese bevolking. De bevolking leeft voor het merendeel nog in hun traditionele paalwoningen. Sengkang is de hoofdstad van het district Wajo, een van de meest invloedrijke staten van de 16e eeuw. Tegenwoordig is Sengkang, mede door de centrale ligging, het belangrijkste handelscentrum van Zuid-Sulawesi. Iedere dag komen vele handelaren hier hun koopwaar aanbieden. U verblijft in Sermani Hotel Sengkang.
Ontbijt inbegrepen

Dag 6

In de ochtend steekt u de straat over naar een kleine steiger waar u in een kleurrijke, gemotoriseerde kano stapt. Via de rivier de Walenae vaart u naar het Tempe meer. Op dit prachtige meer vindt u vele vogels, bijzondere waterplanten en vissers die druk bezig zijn met het binnenhalen van hun vangst. Deze vissers wonen hier in drijvende dorpjes aan de rand van het meer. Het is mogelijk om even een bezoekje te brengen aan een van de drijvende huizen en thee te drinken met de bewoners. U wordt hartelijk ontvangen. Vervolgens vaart u weer terug naar Sengkang, waar u wordt opgewacht door uw chauffeur om uw reis te vervolgen. Voordat u Sengkang verlaat neemt een kijkje in het weefproces van zijde en batik. U ziet bijvoorbeeld hoe men de cocondraden van de zijderups verwerkt tot prachtig felgekleurde zijde. Alles in handwerk tot aan het weefproces toe. Dan vervolgt u de rit richting noorden, naar het plaatsje Rantepao, waar u laat in de middag aankomt. Rantepao is het hart van Toraja land, een bestemming die voor de culuurliefhebbers niet mag worden overgeslagen. Het bergachtige Toraja district is het woongebied van verschillende etnische groepen die samengebracht zijn onder de noemer Toraja (Toraja betekent 'volk van de bergen' of 'volk uit het westen'). De Toraja noemen hun traditionele religie Aluk to Dolo (riten van de mensen van vroeger) en leven strikt volgens het patroon dat door de voorouders en goden is bepaald. Hieronder vallen onder andere de indrukwekkende rituelen die gepaard gaan met het begraven van overledenen. Ook de prachtig bewerkte huizen met de opvallende daken, de zogenaamde tongkonan, zijn gebouwd volgens beginselen van de Aluk to Dolo. Hoewel vele Toraja christelijk zijn geworden leven de oude tradities nog sterk voort. Overnachtingen in Luta Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 7

Vandaag verkent u samen met een gids verschillende Toraja dorpjes in de omgeving van Rantepao. U begint met het Toraja dorpje Ke'teKesu. Hier krijgt u een goed beeld van het verleden en het heden van Toraja. Het dorpje bevindt zich in een prachtig berglandschap gedomineerd door rijstterrassen en bamboebossen. U ziet hier verschillende manieren waarop de Toraja hun doden begraven: in hangende graven zoals vroeger werd gedaan en in uitgehouwen rotsgraven die bewaakt worden door houten poppen, Tau tau. Ook een bezoek aan baby graven in dikke boomstammen en een bezoek aan enorm rijk bewerkte traditionele huizen met bijbehorende rijstschuren staan op het programma. Er bestaat een kans dat u getuige kunt zijn van een traditionele Toraja begrafenisceremonie of een ceremonie rond het in gebruik nemen van een nieuwe tongkonan. In overleg met de gids kunt u mogelijk het programma zo aanpassen dat u hier getuige van kunt zijn. Wellicht is het ook mogelijk de wekelijkse veemarkt in Bolu mee te maken, deze markt vindt elke dinsdag en zaterdag plaats. Het is een drukbezochte markt waar o.a. varkens, kippen en natuurlijk de heilige buffels op een kenmerkende wijze worden verhandeld. Overnachting in Luta Resort.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Digitale Reisgids Indonesie

Wilt u meer informatie over rondreizen door Indonesië? Vraag dan onze digitale reisgids aan boordevol inspiratie!

Dag 8

Tijd om uw wandelschoenen aan te trekken. U rijdt na het ontbijt richting Batutumonga, een gebied hoog in de bergen van Sesean, bekend om zijn spectaculaire rotsterrassen. Het uitzicht is adembenemend en het klimaat aangenaam koel. Vanaf hier maakt u onder begeleiding van uw gids een mooie wandeling van ca. 2-3 uur langs rijstvelden, indrukwekkende rotsformaties, en kleine dorpjes. Na de lunch in een lokaal restaurantje vervolgt u de wandeling naar de dorpjes Lo'komata en Bori' voor nog meer bijzondere rotsgraven. Onderweg naar het hotel wordt er een stop gemaakt bij een traditioneel houtsnij- en weefdorp. De rest van de dag is ter vrije besteding in Rantepao. Overnachting in Luta Resort.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 9

Tijd om het bijzondere Torajaland achter u te laten. 's Ochtends heeft u een vroege transfer naar de luchthaven van Palopo voor de vlucht (via Makassar) naar Manado (10.55 – 11.45 en 12.25 – 14.05 uur). Bij aankomst in de hoofdstad van Noord Sulawesi wordt u ontvangen door uw chauffeur en rijdt u naar Tomohon, gelegen in de Minahasa Highlands. Tomohon is een mooie plaats die gelegen is tussen de vulkanen Lokon en Mahawu. De plaats wordt ook wel 'bloemenstad' genoemd, omdat er vele bloemsoorten worden gekweekt. Maar daarnaast worden er ook verschillende groente- en fruitsoorten geteeld. U verblijft in Mountain View Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 10

Vroeg op voor een mooie tocht naar de Mahawu vulkaan. U rijdt naar de voet van de vulkaan en start een korte klim naar de kraterrand. Eenmaal boven heeft u, bij helder weer, mooi uitzicht over het Bunaken eiland, de Manado Tua eilanden, de baai van Manado én de Lokon en Soputan vulkaan. Op de bodem van de krater ziet u het kleine kratermeer. U kunt de zwaveldampen die uit het dampende meer ontsnappen ruiken. Via hetzelfde pad loopt u weer terug naar beneden. Vervolgens rijdt u naar de beruchte markt van Tomohon. Naast bloemen, groente en fruit is hier ook vlees te koop van verschillende opmerkelijke diersoorten. Zo kunt u hier bijvoorbeeld terecht voor slangen, ratten, vleermuizen en honden. Voor de lunch rijdt u door naar het enorme kratermeer Tondano Lake. Aan de rand van het meer wordt u een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Nadat u bent uitgegeten rijdt u verder naar Lake Linow, een bijzonder meer dat afhankelijk van de vulkanische activiteit en door het hoge zwavelgehalte in het water verandert van kleur. Zo kan het meer o.a. groen, turquiose of geel kleuren. Tot slot neemt u een kijkje bij het aardewerkdorpje Pulutan. Overnachting in Mountain View Resort.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 11

Na het ontbijt rijdt u naar het Tasikoki Wildlife Rescue and Education Centre. Hier worden dieren opgevangen die zijn gered uit de illegale dierenhandel. De dieren zijn afkomstig uit verschillende delen van Indonesië. In het centrum zijn vrijwilligers werkzaam van over de hele wereld. U krijgt een rondleiding van een van de vrijwilligers door het centrum langs de verschillende diersoorten. De vrijwilliger kan u bijzondere verhalen vertellen over eigen ervaringen met het redden van dieren. Een lunch in het Tasikoki Wildlife Centre is inclusief. Hierna reist u verder naar uw accommodatie in Tangkoko, op vijf minuten rijden van het Tangkoko National Park. Wanneer het begint te schemeren, wordt u opgehaald door een lokale ranger voor een interessante tocht door de jungle. U zult op zoek gaan naar de tarsier, ook wel spookdiertje genoemd. Het spookdiertje is de kleinste primaat ter wereld. Wanneer helemaal donker is, begint het diertje aan zijn zoektocht naar voedsel. De kans dat u het diertje zult zien is redelijk groot, omdat de ranger goed weet waar hij de diertjes kan vinden. Bij terugkomst in uw accommodatie wordt er een lekker avondmaal geserveerd. U verblijft in Tangkoko Hill Cottage. Dit een is een kleinschalige accommodatie met 11 eenvoudige ingerichte huisjes. Alle huisjes hebben een overdekte veranda met een zitje en kijken uit op de tuin,
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Azie tips van onze reizigers

Azië tips van Namasté reizigers

Inspiratie nodig? Bezoek onze pagina met reiservaringen en tips van andere reizigers. Hier vindt u tips over dat ene goede lokale restaurantje, een mooie wandelroute, een boottocht die u zeker niet mag missen of een bijzondere accommodatie. Een pagina van reizigers voor reizigers! En heeft u zelf een goede tip dan kunt u deze hier delen.

Bekijk hier alle Azië reiservaringen en tips

Dag 12

Voor dag en dauw op voor de volgende jungletocht door het Tangkoko National Park. U gaat op zoek naar het andere wild dat in het park. In het park leeft een verscheidenheid aan dieren, waaronder de zwarte makaak, de kouskous en de neushoornvogel. In de ochtend is de kans groot dat u grote groepen zwarte makaken tegenkomt. Makaken zijn namelijk al vroeg uit de veren en beginnen dan aan hun zoektocht naar voedsel langs de kustlijn van Tangkoko. Na een paar uur is het tijd om terug te keren naar uw accommodatie en te genieten van een vers bereid ontbijt. Na het ontbijt volgt de transfer naar de haven. Hier stapt u over op een speedboot naar Bunaken Island, voor de kust van Manado. Het eiland heeft in het zuidelijkste punt een havendorpje met een aantal warungs (kleine eettentjes), een kerk en wat simpele barretjes. Het grootste deel van het eiland is omringd door mangrovebossen, hetgeen een mooi en bijzonder gezicht heeft bij laagtij. U verblijft in Two Fish Divers Bunaken. Dit is een fijne plek met een relaxte sfeer. Het resort beschikt over ruime bungalows, een zwembad en een gezellige bar.
Ontbijt & diner inbegrepen

Dag 13 & 14

Twee gehele dagen ter vrije besteding op Bunaken Island. Geniet van zon, zee & strand! Bunaken maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park dat bestaat uit de eilandjes Bunaken, Manado Tua, Mantehagen, Siladen en Nain. Dit is een beschermd onderwatergebied dat bekend staat bij duikers en biologen om de grote diversiteit aan vis, waterdieren en koraal. Een duik- of snorkeltocht naar dit gebied is zeker een aanrader! Overnachtingen in Two Fish Divers Bunaken.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 15

De laatste dag van uw rondreis door Sulawesi is aangebroken. Na het ontbijt wordt u opgehaald voor de speedboot terug naar de haven op het vaste land. Aansluitend volgt de transfer naar de luchthaven van Manado. Vanaf hier vertrekt uw terugvlucht.
Ontbijt inbegrepen

Reissom: vanaf € 1.815,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. De reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van vluchten en hotels.

Inbegrepen:

 • Vlucht Palopo – Manado met Wings Air & Lion Air (overstap in Makassar)
 • Overnachtingen in sfeervolle eenvoudige & middenklasse accommodaties
 • Lunches en diners waar genoemd
 • Transfers per airconditioned auto met chauffeur (chauffeur spreekt gebrekkig/geen Engels)
 • Boottransfers van en naar Bunaken
 • Stadstours en excursies zoals beschreven in het programma
 • Begeleiding van Engelssprekende gids tijdens ondergenoemde excursies (incl. entreegelden en donaties)
 • Dagtocht naar Maros
 • Boottocht over het Tempe Meer en bezoek aan zijdeweverij
 • Bezoek aan de hoogtepunten van Torajaland (2 dagen)
 • Dagtour naar de Minahasa Highlands
 • Wandelingen in Tangkoko National park (incl. permit)
 • Donaties voor Sengkang, Maros & Tasikoki
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreide reisinformatie


Niet inbegrepen:

 • Intercontinentale vluchten
 • Eventuele vroege check in & late check out
 • Overige maaltijden
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Administratiekosten (€ 25,00 / 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. bijdrage aan Trees for All (€ 30,00 per persoon)
 • Evt. inentingen en reis- en/of annuleringsverzekering

Ook naar Indonesië?

Bovenstaande reis kan natuurlijk zo geboekt worden, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Kim Zwinkels

Kim Zwinkels

Specialist Indonesië & Sri Lanka

Kim was na haar eerste bezoek aan Sri Lanka en de Malediven meteen verkocht! Maar Indonesië is haar favoriet. Na diverse studiereizen is zij verliefd geworden op dit land. Met heel veel plezier organiseert Kim steeds weer een unieke reis, volledig afgestemd op uw wensen en ideeën.