Laos in al zijn facetten! De hoogtepunten gecombineerd met bijzondere landelijke locaties. Verrassende rondreis waarbij geen plek wordt overgeslagen.

Hoogtepunten van Laos maar dan anders

Hoogtepunten van deze reis

 • Maak kennis met verschillende bergstammen
 • Watervallen, rivieren, karstgebergte en rijstvelden
 • 2-Daagse trekking, met overnachting bij lokale mensen thuis
 • Bezoek de indrukwekkende Kong Lor grot
 • Reis grotendeels over land en ontmoet de bijzonder vriendelijke inwoners
 • Een vers kopje koffie op de plantage, of bezoek fruitgaarden op het Bolaven plateau


Route

Tijdens uw reis wordt onderstaande route afgelegd.

Dag 1

Aankomst op de luchthaven van Chiang Rai. Hier wordt u ontvangen door de lokale gids, welkom in Thailand! Transfer per auto naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. De groene provincie Chiang Rai ligt ongeveer 150 km ten noorden van Chiang Mai, ingesloten tussen Laos en Myanmar in het hartje van de legendarische Gouden Driehoek. U logeert in Laluna Hotel & Resort.

Dag 2

Na het ontbijt reist u in ca. twee uur naar Chiang Khong. Hier stapt u op een lokale shuttle bus (30 Baht p.p.) de rivier de Mekong over - welkom in Laos! Hier wordt u opgewacht door de lokale gids & chauffeur. Vervolgens reist u in ongeveer drie uur verder naar Luang Nam Tha. Uiteraard is er onderweg weer voldoende gelegenheid om te stoppen voor een foto, inkopen te doen op een lokale markt of gewoon even de benen te strekken en de omgeving in u op te nemen. De weg is recent opgeknapt en comfortabel gemaakt. In deze grensstreek met China en Myanmar wonen verschillende bergstammen waar u desgewenst een kijkje kunt nemen. In elk geval is er gelegenheid om een dorp van de Khmu en Lu minderheden te bezoeken. Tevens wordt er een stop gemaakt bij de Kao Rao grot met zijn indrukwekkende kalksteenformaties. Luang Nam Tha iseen gemoedelijk stadje, idyllisch gelegen aan de rivier Nam Tha. U logeert in Zuela Guesthouse, een eenvoudig maar leuk guesthouse.
Ontbijt inbegrepen

Dag 3

U gaat vandaag met een lokale gids op pad per fiets in de omgeving van Luang Nam Tha. Het is een makkelijke tocht. De tour start in Luang Nam Tha zelf, met een bezoek aan het kleine maar interessante "Luang Namtha Ethnic museum". Vervolgens stapt u op de fiets en bezoekt u verschillende dorpjes met zowel Akha als Tai Lue minderheden. Alhoewel traditionele kleding niet veel meer wordt gedragen is vaak nog wel het verschil in cultuur terug te zien in de dorpen. Na de picnic lunch gaat de fietstocht verder door de rijvelden van de Namtha vallei in de richting van Ban Nam Dee waarbij een mooie waterval even kunt relaxen. Aansluitend volgt een korte klim naar de Phoumpok Stupa, van waar u een prachtig uitzicht heeft over de vallei. De tour eindigt op de markt van Luang Nam Tha. Overnachting in Zuela Guesthouse.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 4

Vandaag reist u door een prachtig groen landschap naar Nong Khiaw. Onderweg passeert u wederom veel nederzettingen van verschillende bevolkingsminderheden die hier leven. Het is mogelijk om bijvoorbeeld in een dorp van de Lanthen een tussenstop te maken. De 'dressed in blue people' zoals ze ook wel worden genoemd, komen van oorsprong uit Mongolië. Bij wijze van schoonheidsymbool scheren de vrouwen op jonge leeftijd hun wenkbrauwen af. Zowel de mannen als de vrouwen van deze stam kleden zich van top tot teen in indigo gekleurde kleding. Voor de lunch wordt er een stop gemaakt in de plaats Oudom Xai. Bij aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U logeert in het Nong Kiau Riverside Resort, een kleinschalig resort gelegen aan de rivier. Alle bungalows hebben een eigen balkon en badkamer.
Ontbijt inbegrepen

Dag 5

Per boot gaat u deze ochtend naar Muang Ngoi. In de ochtend maakt u een korte trekking naar Ban Houay Boor met de lokale gids die u begeleidt tijdens de homestay. Een twee uur durende wandeling brengt u in het eerste dorp, waar tevens de lunch wordt genuttigd. Na de lunch maakt u nog een korte wandeling naar de vele dorpjes van de kleurrijke Hmong bevolking. Deze stam kwam tijdens de jaren zeventig nogal in opspraak omdat zij tijdens de Vietnam oorlog aan Amerikaanse zijde vochten. Zij maken nu maar liefst tien procent uit van de Laotiaanse bevolking. In de avond is er onder andere een Baci ceremonie en wordt een diner voorbereidt. U logeert in het Ban Houaisene Village.
Ontbijt, lunch & diner inbegrepen

Dag 6

Na het ontbijt maakt u een trekking van ongeveer twee uur terug naar Muang Ngoi. Hier gaat de reis verder per auto met chauffeur naar Luang Prabang.. Onderweg gaat u aan wal om de Pac Ou grotten te bezichtigen. Dit heiligdom herbergt honderden boeddhabeelden en wordt al eeuwen vereerd. Tijdens Pi Mai, Laotiaans nieuwjaar, vinden indrukwekkende processies plaats waarbij elk beeld ritueel wordt gereinigd. Onderweg wordt er een stop gemaakt in een lokaal dorpje op de oevers van de Mekong rivier voor een lunch. In de middag komt u aan in de oude koningsstad Luang Prabang. Wie deze stad bezoekt is op slag verliefd! Unesco plaatste de stad in 1995 op de werelderfgoedlijst van belangrijkste cultuurgoederen ter wereld. Deze erkenning onderstreept het unieke karakter van Luang Prabang. De stad ligt direct aan de Mekong rivier en tussen de groene heuvels. De rest van de dag is ter vrije besteding om op eigen gelegenheid een eerste indruk te krijgen van de stad. Tegen zonsondergang is het de moeite waard om Phu Si te beklimmen, de heuvel die de stad domineert. De klim van 329 treden wordt beloond met uitzicht over de omgeving en de Kane rivier. U logeert in Villa Chitdara.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 7 & 8

Twee dagen ter vrije besteding. Luang Prabang heeft de bezoeker veel te bieden: een interessant museum, tientallen tempels en schitterende natuur. Breng in elk geval een bezoek aan het museum, gehuisvest in het voormalige paleis van de koning van Laos die kort na de revolutie in 1975 werd verbannen en van wie sindsdien niets meer is vernomen. Het paleis herbergt een uitzonderlijke collectie boeddha's, waaronder de wereldberoemde Pha Bang. Dit massief gouden beeld, het heiligste boeddhabeeld van Laos, weegt meer dan 50 kilo en is rond het begin van de jaartelling in Sri Lanka gemaakt. Van alle tempels in Luang Prabang is de kleine Wat Xieng Thong wellicht de mooiste. De muren zijn ingelegd met mozaïek, met nu eens niet het leven van Boeddha als onderwerp, maar dat van de gewone man. Bezoek 's avonds een authentieke dansshow bij het koninklijk paleis (slechts een aantal dagen per week te zien). Overnachting in Villa Chitdara.
Ontbijt inbegrepen

Dag 9

Vandaag rijd u per auto met privé chauffeur en gids naar Phonsavan. Onderweg worden er zeker nog enkele stops gemaakt. De provincie Xieng Khouang is een bergachtige provincie in het noordoosten van Laos. Tijdens de Vietnamoorlog in de jaren zestig is deze streek zwaar getroffen waarbij o.a. de oude hoofdstad Xieng Khouang volledig werd verwoest. Wat deze streek vooral interessant maakt, zijn de archeologische vondsten. De beroemde Vlakte der Kruiken ligt immers in dit gebied. Na een lange maar mooie rit van ca. zeven uur komt u aan in Phonsavan, de nieuwe hoofdstad van de provincie. De naam van deze stad betekent letterlijk: hemel op aarde, een naam die de Laotianen kennelijk hoop wilde geven na de bombardementen tijdens de Vietnamoorlog. Vanavond wordt u uitgenodigd voor een diner in een lokaal restaurant. U logeert in het Anoulak Ken Lao Hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 10

In de ochtend bezoekt u de Mines Action Group, verantwoordelijk voor het verwijderen en demonteren van landmijnen en andere projectielen. Hierna brengt u een bezoek aan een aantal van de honderden velden die bekend zijn geworden als de Vlakte der Kruiken. De herkomst en functie van de enorme zandstenen vazen, verspreid over grote grasvlaktes, is tot op heden nog steeds niet duidelijk. Vermoed wordt dat hun oorsprong teruggaat tot zo'n drie- tot vierduizend jaar geleden. Rondom Phonsavan zijn er drie sites bereikbaar waar u de kruiken kunt bezichtigen. Op de eerste, en tevens de mooiste, zijn exemplaren te vinden van meer dan duizend kilo! Bezoekt u Laos rond december, januari of februari, dan heeft u kans de velden met papaver in bloei te zien. Uit deze bloem wordt opium getrokken, een handel waar met name de Hmong bevolking, de meerderheid in dit gebied, zich mee bezig houdt. De middag is ter vrije besteding. Overnachting in Anoulak Khan Lao hotel.
Ontbijt inbegrepen

Dag 11

U rijd zuidwaarts richting Paksan, passerend kleine dorpjes. Het eerste deel van de route is bergachtig en komt u langs de overblijfselen van de oude stad van Muang Khoun. Via een nieuwe route naar het grootste natuurpark van Laos: het Khammouane natuurpark (1600 km2). Dit gebied is beroemd om zijn grotten en ondergrondse rivieren. Net als de natuur zijn de dorpjes nog ongerept en elke bezoeker zal onder de indruk raken van de schoonheid en puurheid van dit landelijke gebied. De foto's uit reisgidsen van ploegende waterbuffels tegen de achtergrond van prachtige rotswanden zijn hier gemaakt! Onderweg worden er onder andere een stop gemaakt bij de Prabaht Ponsan stupa en de bijzondere en interessante Ban Ton Na Mea Hmong markt. Wanneer u het park nadert zijn er mooie uitkijkpunten over de karst gebergten.In de loop van de middag arriveert u bij uw onderkomen van vandaag, een sfeervol guesthouse opgetrokken uit hout en bamboe, midden in een mooie vallei. De rest van de dag is ter vrije besteding. Neem bijvoorbeeld een verkoelende duik in de voor uw guesthouse stromende Nam Hinbounrivier, of maak een wandeling door de omgeving. U logeert in Spring River Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 12

Vandaag maakt u een avontuurlijke prauwentocht per boot door de beroemde Kong Lor grot. Deze grot, waar zeldzame vogels en insecten leven, is maar liefst acht kilometer lang. Na de expeditie door de grot waar het donker en koel is, volgt een korte wandeling langseen aantal drooghutjes voor tabak in de richting van Ban Pon Ngam, een afgelegen dorpje. Hier kunt u genieten van een picnic lunch.Hierna volgt de route terug door de grot en verder per boot stroomafwaarts door het fascinerende kalkstenen gebied. Aan het einde van de middag bent u terug in de lodge. Overnachting in Spring River Resort.
Ontbijt & lunch inbegrepen

Dag 13

U rijdt deze ochtend naar het plaatsje Thakek, de hoofstad van de provincie Khammouane. Takhek is gelegen aan de oevers van de Mekong rivier. De rivier vormt de grens tussen Thailand en Laos. Aan de andere kant van de rivier ligt de Thaise plaats Nakorn Phanek. Onderweg wordt er een stop gemaakt bi de Tham pa Fa, ook wel de Boeddha grot genoemd. Deze grot is pas in 2004 herontdekt en beschikt over 229 bronzen boeddha beeldjes. Na aankomst in het stadje, is de rest van de dag ter vrije besteding. Heerlijk om even langs de rivier te lopen en te genieten van de zonsondergang aan het einde van de dag. U logeert in Le Bouton D'Or.
Ontbijt inbegrepen

Dag 14

Na het ontbijt transfer naar Savannakhet, een pittoresk provinciestadje aan de oevers van de Mekong. Hier zijn nog duidelijk sporen terug te vinden uit de Franse tijd. Met name de koloniale wijk ademt de sfeer van een gemoedelijk Frans stadje met gezellige terrasjes en pleinen inclusief petanquespelers! U bezoekt tevens net buiten de stad de Soundra Salt Factory, waar u meer kunt leren over de zout productie methoden. Aankomst in de middag in Pakse. De rest van de dag is ter vrije besteding. U logeert in Residence Sisouk.
Ontbijt inbegrepen

Dag 15

In de ochtend gaat u door naar het Bolavenplateau. Het is een van de mooiste streken van Laos. De bevolking is werkzaam op de koffie- en bananenplantages of verdient de kost met weven en houtbewerken. Door de hoge ligging en de vulkanische afkomst van het plateau is de grond hier zeer vruchtbaar. Onderweg stopt u onder andere in het dorpje Houey Ten, hier maken ze met de hand de messen die locals gebruiken. U rijdt verder het plateau op en bezoekt onderweg onder andere een thee plantage en tevens de Tad Fane waterval. Aan het eind van de middag komt u aan bij uw logeer adres.U overnacht in stijl, namelijk te midden van koffie plantages en een mooie tuin vol met planten en fruit. U logeert in het Sinouk Coffee Resort.
Ontbijt inbegrepen

Dag 16

Na het ontbijt bezoekt u de lokale Tha Teng Market, een kleine en kleurrijke markt waar etenswaar verkocht wordt. De rit gaat verder en komt uit bij de dorpjes van de Ban Bong Neua (een Alak dorp) en Ban Kokphung (een Katu dorp) Een bijzonder weetje: de bewoners van het Katu dorp bewaren voor elk gezinslid een doodskist onder hun huizen. Wanneer iemand komt te overlijden blijven deze doodkisten dan ook onder de huizen liggen. Vervolgens reist u verder naar de Tadlo waterval. Deze tien meter hoge waterval is iets minder spectaculair dan de andere watervallen in Laos, maar de serene omgeving en het schilderachtige vergezicht maken het zeer de moeite waard. U verlaat het plateau en rijd in de richting van de Mekong Rivier naar het plaatsje Champassak. U bezoekt hier de wereldberoemde Wat Phou (de 'bergtempel') waar volgens kenners de oorsprong ligt van de Khmerbeschaving die later in Angkor (Cambodja) tot ongekende bloei zou komen. Het gedeeltelijk overgroeide Khmertempelcomplex dateert uit de zesde tot de achtste eeuw. Archeologen vermoeden dat de Wat Phou destijds het machts- en religieuze centrum was van een groot Khmerrijk. Vanaf de centrale tempel boven op een heuvel kijkt u uit over de Mekongrivier, de frangipanibomen die sierlijk langs de trappen van het complex groeien en een groot meer waar ieder jaar in februari tijdens het Wat Phou festival bootraces worden gehouden. Aan het einde van de middag komt u aan in uw verblijf. U logeert in Nakorn Inn Guesthouse .
Ontbijt inbegrepen

Dag 17

In de ochtend volgt de transfer over land en per boot vanaf Ban Hatsaikhoun. In de middag komt u aan op Don Khone, een eiland dat nog deels gekenmerkt door zijn Frans koloniale invloeden, waaronder tal van koloniale gebouwen. Hier en daar zijn nog overblijfselen te vinden uit die tijd. Verder wordt het eiland gedomineerd door kokosnoot plantages. Er zijn tevens nog resten te zien zijn van de spoorweg die onder de Fransen rond de stroomversnellingen werd aangelegd. De enige rails die Laos rijk is, want het land kent immers geen spoornet. In de middag bezoekt u de Liphi waterval of ga naar het puntje van het eiland om vervolgens de boot te nemen de Mekong rivier op om de zoetwater dolfijnen te spotten. U kunt zelfs een aantal bijzondere vogelsoorten in dit gebied tegen komen. U logeert in Sala Done Khone.
Ontbijt inbegrepen

Dag 18

Vandaag is geheel ter vrije besteding op Khone Island. Dit eiland wordt nog deels gekenmerkt door zijn Frans koloniale invloeden, waaronder tal van koloniala gebouwen. Hier en daar zijn nog overblijfselen te vinden uit die tijd. Verder wordt het eiland gedomineerd door kokosnoot plantages. Er zijn tevens nog resten te zien zijn van de spoorweg die onder de Fransen rond de stroomversnellingen werd aangelegd. De enige die Laos rijk is, want het land kent immers geen spoornet. Overnachting in Sala Done Khone.
Ontbijt inbegrepen

Dag 19

In de ochtend gaat u per boot terug naar het vaste land en verder per auto naar de spectaculaire Khone Phapheng watervallen. De Phapeng watervallen zijn de grootste in volume in heel Indochina. Hierna volgt de transfer naar de luchthaven van Pakse. Vanaf hier vertrekken internationale vluchten (naar bijv. Bangkok of Siem Reap).
Ontbijt inbegrepen

Reissom: vanaf € 3.165,00 per persoon

Deze reissom is gebaseerd op twee personen. Bovenstaande reissom is afhankelijk van het seizoen waarin u reist en de beschikbaarheid van hotels.


Inbegrepen:

 • Overnachtingen in eenvoudige en middenklasse hotels en guesthouses in 1 x 2-persoonskamer
 • Verblijf op basis van logies en ontbijt
 • Transfers volgens het programma per airconditioned auto met privé-chauffeur en gids (tenzij anders vermeld)
 • Excursies en stadstours onder begeleiding van Engelssprekende lokale gids
 • Entreegelden voor de opgenomen excursies
 • Bijzondere 2-daagse trekking met homestay
 • Bezoek aan de vlakte der kruiken en omgeving
 • Boottocht door de Kong Lor grot
 • Bezoek aan de Wat Phou tempel
 • Bezoek aan de watervallen Tad Fane, Tad Lo & Khone Phapheng
 • Overige maaltijden volgens programma
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiging
 • Uitgebreide reisinformatie


Niet inbegrepen:

 • Vliegtickets
 • Evt. vroege check-in en late check-out
 • Drankjes en overige maaltijden
 • Evt. overige tours en entreegelden
 • Fooien & uitgaven van persoonlijke aar
 • Visumkosten Laos ($ 35,00 p.p. ter plaatse te betalen)
 • Administratiekosten (€ 25,00 / € 35,00 per boeking)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
 • Evt. inentingen en reis- en/of annuleringsverzekerin

Ook naar Laos?

Bovenstaande reis kan natuurlijk zo geboekt worden, maar wij stellen ook graag een programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.

Marleen Cok

Marleen Cok

Specialist Myanmar, Cambodja, Laos & Japan

"Tijdens haar studie maakte Marleen haar eerste verre reis naar Bali, Indonesië, waar zij direct verliefd werd op de cultuur. Azië blijft voor haar het meest bijzondere continent om te ontdekken en zij bewaart aan al haar reizen herinneringen die haar voor altijd bij zullen blijven."