Olifanten en de ‘purple faced monkey’

We zijn vandaag nog maar net op pad als we het kleine Lahugala Kitulana NP passeren waar we drie olifanten spotten. Het blijft wonderlijk om die enorme dieren 'zomaar' onderweg te zien. 

We rijden via Monaragala, Wellawaya en Tanamalwila, een rit van ruim drie uur, naar het Udawalawe National Park. De accommodaties in Udawalawe liggen verspreid rondom en ten zuiden van de enorme dam van het Udawalawe Reservoir. Na een late lunch kunnen we op safari! Onze gids heeft een goede jeep voor ons geregeld. Het is een rustig park met veel lage bomen, struiken, waters en grassen. Hier kom je voornamelijk, en ook met een kans van bijna 100%, olifanten tegen. De mannetjes lopen alleen en de vrouwtjes zijn met hun kids in kuddes te vinden. Ik denk dat we er in totaal wel meer dan 20 zien, allemaal lekker aan het eten en genieten van de zon die langzaam in kracht afneemt. Daarnaast zien we ook herten, krokodillen, waterbuffels en heel veel vogels, waaronder pauwen, neushoornvogels, de arend, bea eaters, lepelaars en diverse steltlopers.

We verblijven in een accommodatie aan de rivier. We zijn de enige gasten, maar de chefkok heeft toch een uitgebreide barbecue voorbereid. Ze hebben het pad en het terras verlicht met olielampen en de tafel is versierd met bloemen. Ondanks de muggen, echt een heel leuke plek!

De volgende dag rijden we de bergen in! We rijden via een shortcut naar Rakwana. Het is een super smalle weg, breed genoeg voor één auto of twee tuk tuks. Maar we treffen ook brede trucks en overvolle bussen, die ons vaak met een grote vaart tegemoet komen. We hebben een uitstekende chauffeur, maar het is soms best spannend. Het is wel een heel mooie rit naar de ingang van het Sinharaja Rainforest. We rijden te midden van de theeplantages, heel groen en veel hellingen: dus zeer bochtig en prachtig uitzicht. Het is maar een klein stukje op de kaart, maar we doen er ruim drie uur over. Halverwege de middag komen we aan bij onze lodge; eenvoudig maar er is warm water, de ligging is goed en de mensen zijn alleraardigst.

De dag erna gaat de wekker om 05.45 en krijgen een lekker kopje lokale thee en vers fruit. We trekken schoenen aan met extra lange sokken tegen de bloedzuigers. Het is maar een korte rit naar de ingang van het Sinharaja Rainforest. Het is een woud van meer dan 11.000 hectare en kent een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Het is een geliefde plek voor vogel spotters. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet. Om het park echt te kunnen verkennen is het aan te raden er een hele dag voor uit te trekken en een picknick lunch mee te brengen. Onze lokale gids kan ons veel vertellen over de planten, bomen en bloemen, en of deze worden gebruikt als medicijn of dat deze juist giftig zijn. We zien insecten zoals een grote spin in haar enorme web, de duizendpoot en hoornkever. We zien ook apen, de purple face leaf monkey, ze slingeren van boom naar boom! En vogels, waaronder de blue magpie, een prachtig gezicht als die vliegt; blauw en een heel mooie staart. Dan begint het te regenen, wat natuurlijk niet gek is in een regenwoud. Helaas laten daardoor de dieren zich niet zo snel zien. Maar wij hebben al een goede indruk gekregen van dit mooie woud.

We rijden de bergen in westelijk richting uit naar Matugama. Nog een stukje verder kunnen we de highway op, naar het zuiden. Bij Galle de snelweg af, en daar is de zee weer!

Alle artikelen