Het noorden van Vietnam heeft een eigen karakter als het gaat om eten en drinken. De gerechten zijn vaak eenvoudiger dan in het zuiden, met frisse smaken en ingrediënten die rechtstreeks uit de bergen en rijstvelden komen. Wie door het noorden reist, komt onderweg allerlei gerechten uit de streek en lokale markten tegen, waar nog echt met de seizoenen wordt gekookt. In deze blog delen we tips die een goed beeld geven van de noord-Vietnamese keuken.
’s Avonds verandert Sapa in een geurige eetstraat vol kraampjes met gegrilde kip, maïs en groenten. Leuk om hier langs de kraampjes te wandelen en verschillende hapjes te proeven. Hieronder delen wij wat tips voor restaurantjes.
Bij dit kleinschalige familierestaurant kun je terecht voor traditionele Vietnamese gerechten. Op het menu staan onder andere verse springrolls, pho en hun geliefde kipcurry geserveerd in een kokosnoot. Ook vegetariërs en veganisten zijn hier aan het juiste adres, want er is volop keuze uit plantaardige gerechten.
Delta Restaurant is een Italiaans restaurant met steenovenpizza’s en zelfgemaakte pasta’s. Daarnaast is de wijnlijst ook een aanrader.
Fansipan, ook wel de “Roof van Indochina” genoemd, is met 3.147 meter de hoogste berg van Vietnam. De top is te bereiken met een kabelbaan die indrukwekkende uitzichten biedt over de rijstterrassen en valleien van Sapa. Voor wie het liever actiever aanpakt, is er ook de mogelijkheid om de berg te beklimmen tijdens een meerdaagse trekking. Lees bij de rondreis Vietnam by Rail hoe je een trekking door de mooie omgeving van Sapa kan inpassen in je rondreis door Vietnam.
Eettip: Geniet van een diner bij Hai Cang Fansipan Restaurant, gelegen op de begane grond van het aankomststation van de kabelbaan naar de top van de Fansipan-berg. Het restaurant biedt een gevarieerd menu met zowel Vietnamese als internationale gerechten, een bijzondere plek om de dag af te sluiten!
Viet Deli is een fijne plek om kennis te maken met de smaken van het noorden van Vietnam. De gerechten worden bereid met lokale ingrediënten uit de bergregio Tay Bac, zoals gegrilde kip, kleefrijst en kruidige soepen. De vriendelijke eigenaresse Rosie zorgt ervoor dat iedere gast zich welkom voelt!
Op deze traditionele markt van Bac Ha krijg je een kijkje in het authentieke leven. De markt wordt iedere zondag gehouden van 06:00 uur tot 14:00 uur en ligt op zo’n 2,5 uur rijden van Sapa. Hier zie je lokale boeren en etnische minderheden die hun handgemaakte producten, verse groenten, fruit en traditionele kleding verkopen. Probeer lokale specialiteiten, zoals chestnut cakes of lokale maïnwijn (Rượu Ngô), een huisgemaakte rijst- of maïnwijn die in kleine glaasjes wordt gedeeld. Vaak krijg je er een glimlach en een toost bij van de locals! En stop voor een koffietje bij Thanh Son Restaurant!
Een lokale specialiteit in Ha Giang is de Banh Cuon, dunne rijstpannenkoekjes gevuld met gehakt en paddenstoelen, vaak als ontbijt met een schaaltje bouillon ernaast. Wil jij ook deze Banh Cuon proeven? Dat kan bij Bếp Của Ngoại, een modern restaurant in het centrum van Ha Giang. Het betekent letterlijk “de keuken van oma”, en dat is precies het gevoel dat dit restaurant oproept. Geen haast, goed eten, allemaal bereid met verse ingrediënten uit de regio en geserveerd met aandacht. Een ideale plek om even bij te komen na een dag rijden door de Ha Giang-loop.
Ook in Dong Van kan je het rijstpannenkoekje proeven! Kom vóór acht uur naar Bánh Cuốn Bà Hà, want daarna staat de zaak vol met locals die hun dag hier beginnen. Wat verder bekend is in Dong Van zijn de zoete rijstballetjes met sesam en kokos, geserveerd in warme gembersiroop, hier ook wel Thang Den genoemd. Een populair tussendoortje op de avondmarkt.
Cao Bang ligt in het uiterste noordoosten van Vietnam, dicht bij de grens met China en heeft iets dat veel van de bekendere bergregio’s minder hebben: rust én authenticiteit. Het dorp staat bekend om de Ban Gioc-watervallen. De watervallen hebben een hoogte van 60 meter en de grootste val is zo’n 30 meter. Het stadje zelf is compact en overzichtelijk, met een aantal kleine markten en eetgelegenheden waar vooral locals komen.
In Cao Bang kan je een lokale variant van de bekende rijstrolletjes proberen. Dit gerecht wordt meestal geserveerd met een lichte bouillon en een zachtgekookt ei, een combinatie die het tot een klassiek ontbijt in de regio maakt.
Enthousiast geraakt van deze blog over Noord-Vietnam? Ontdek onze voorbeeldrondreis avontuurlijk Vietnam of een reis die door een van onze klanten is gemaakt; Vietnam, Laos & Singapore. En neem hier contact met ons op zodat we jouw droomreis kunnen samenstellen!