Kerala, een deelstaat in het uiterste zuiden van India, is een fantastische bestemming voor een afwisselende rondreis. Prachtige natuurgebieden, vriendelijke bevolking, interessante steden, ongerepte stranden en bovenal heerlijk eten!
De unieke geografie van Kerala (met in het Oosten een bergketen en in het Westen de Arabische Zee) zorgt ervoor dat er een overvloed aan heerlijke kruiden, diverse groenten en een grote verscheidenheid aan tropisch fruit groeit, alles om heerlijk mee te kunnen koken!
Kerala wordt ook wel “de Spice Coast van India” genoemd en is de grootste specerijenproducent ter wereld. Er groeit onder andere cardamon, nootmuskaat, steranijs, kaneel, vanille, peper, kruidnagel, gember en kurkuma. De keuken van Kerala kent, door de lange internationale handelsgeschiedenis, vele buitenlandse invloeden en is daardoor heel divers.
Met een enorme kustlijn, vele rivieren en de uitgestrekte Backwaters is het niet verwonderlijk dat ook vis een belangrijk onderdeel is van vele maaltijden en lekkernijen. Maar ook vegetariërs kunnen hier heerlijk eten.
De traditionele maaltijd van Kerala is Sadya; gekookte rijst met daarom heen diverse (vegetarische) gerechten geserveerd op een bananenblad. Omdat het er niet alleen mooi uitziet, maar ook heerlijk ruikt en smaakt is deze maaltijd een feestje voor de zintuigen!
Eén van de bekendste ontbijtgerechten in Kerala is Puttu. Traditionele Puttu is gemaakt van rijstmeel, bestrooid met geraspte kokos en is gestoomd in bamboe. Vaak gegeten met banaan, papadum en kadala-curry, maar tegenwoordig zijn er vele nieuwe en interessante combinaties mogelijk.
Kerala heeft ook een verscheidenheid aan lunchgerechten die uniek zijn voor deze regio. Populaire lunchgerechten zijn Avial (een mix van vele groenten met rijst), Karimeen Pollichathu (een heerlijke gekruide vis uit de Backwaters), Malabar Biriyani (een kruidige rijstgerecht en uiteraard de Kerala Vis Curry.
Een van de meest bekende desserts in het gebied is Palada Payasam: vermicelli en rijst gekookt in melk, met cardamon, suiker en boter. Het dessert wordt gegarneerd met rozijnen en cashewnoten.
Zin in een zoete snack? Probeer eens Kozhukatta; Gestoomde rijst dumplings gevuld met gezoete kokos of Kuzhalappam; krokante en knapperige rolletjes gemaakt van rijstmeel en geraspte kokos.
Tip: Bestel eens iets bij een “thattukada” (een kraampje langs de weg) of een “chaayakada” (theestalletje)!
Maak je plannen voor een rondreis India dan kunnen we altijd culinaire onderdelen toevoegen zoals een bezoek aan een koffie- en of theeplantage, een kookworkshop, een streetfood tour.. you name it. Vink op het aanvraagformulier als interesse culinair aan en wij nemen het mee in het voorstel!