Wat een leuke verrassing! Myriam had me stiekem ingeschreven voor de workshop reisfotografie die Namasté Reizen regelmatig organiseert in het reiscafé aan de Nieuwe Langendijk te Delft.

Inderhaast moest ik nog één vakantiefoto kiezen om mee te nemen naar de workshop. Beslist geen gemakkelijke opgave vond ik, maar je graaft dan sowieso weer in het arsenaal van mooie reisherinneringen. En dat brengt je meteen in de goede stemming. Aangezien wij in België wonen, was de trip naar Delft op zich al een mooie gelegenheid om er een mini-reisje van te maken. Wij boekten een hotelletje net buiten het centrum, ontleenden er fietsen, en gingen zaterdagochtend al even de sfeer van de stad opsnuiven.

Na de middag werden we in het reiscafé hartelijk ontvangen door Margaret. Zij bood ons een kopje lekkere thee aan en vertelde ons iets over de laatste vernieuwingen aan het kantoor en het reiscafé. Bij het nippen aan de thee en het snuisteren in de reisliteratuur uit de boekenkast kwamen fotograaf Hans Kruse en de overige deelnemers aan de workshop druppelsgewijs toe. Tijdens een geanimeerd praatje over de basisbeginselen van fotografie werden diverse beelden getoond. Hans verduidelijkte hoe je meer kans maakt op geslaagde opnames en hoe je teleurstellende resultaten kan vermijden. Lichtgevoeligheid, scherptediepte en bewegingsonscherpte passeerden de revue. Maar evenzeer wisselden de deelnemers tips uit over handige apps (bvb. om de kleurtemperatuur via je iPhone te meten) en over het gebruik van statieven, of hoe een met zand gevuld washandje en een herbruikbare klittenband op reis ook wonderen kunnen verrichten … Er was ruimte om de toeters en bellen van onze respectievelijke camera's te vergelijken en ook de meegebrachte foto's werden besproken. Als vanzelf kwamen fotoboeken en de ervaringen met verschillende leveranciers ervan aan bod. Onvermijdelijk gingen de gesprekken over op eenieders reiservaringen en de verschillende landen die al bezocht werden of die nog op het verlanglijstje stonden. En dat beantwoordt volkomen aan de wens die Namasté Reizen beoogde met het opzet van een eigen reiscafé : een ontmoetingsplek creëren waar reizigers elkaar offline kunnen ontmoeten, ervaringen uitwisselen en persoonlijk reisadvies geven.

Reisfotografie

Na de uiteenzetting door Hans bleven wij nog even keuvelen met enkele deelnemers. Daarna gaven we ons over aan de charmes en geneugten van de stad die beslist de moeite waard is om te bezoeken en er je camera op los te laten. Ook 's anderendaags genoten wij nog van dit aangenaam, charmant stadje met vele grachten, bruggetjes, historische gebouwen, gezellige pleintjes, diverse restaurantjes en leuke winkeltjes! Wij hebben ten volle genoten van een leuk weekendje Delft!