In september mocht ik weer op reis voor Namasté. Dit keer naar Zuid-India, één van mijn favoriete delen van India vanwege met name de prachtige natuur. Samen met een vriendin start ik de reis in Bangalore in de staat Karnataka en reizen we via Mysore & Kabini de staat Kerala in om deze helemaal tot in het zuiden bij Kovalam 'opnieuw' te ontdekken.

We vertrekken met Emirates via Dubai naar de stad Bangalore. Vroeger werd deze stad City of Gardens genoemd, tegenwoordig heet het de ICT hoofdstad van India. Bangalore is een stad met een aangenaam klimaat, veel groen, moderne winkelcentra en bijzondere culturele wijken. We bezoeken de Lal Bagh Gardens, een mooie botanische tuin waar je niets meer merkt van de hectiek van de grote stad. Ook wandelen we door Malleswaram, een wijk waar je het authentieke Bangalore nog terug vindt. De chaotische, maar vooral gezellige wijk, kent veel 'verborgen' tempeltjes. Voor het avondeten kiezen we voor het restaurant Olive Beach. Op een binnenplaats tussen de olijfbomen bij kaarslicht genieten van meditteraanse gerechten. We gokken erop de Indiase keuken verder in de reis nog uitgebreid tegen te komen.

De stad Mysore is absoluut een cultureel hoogtepunt met de vele paleizen die zijn overgebleven uit het Koninkrijk Mysore. Het paleis van de Maharadja is een sprookje om te zien met prachtige zalen, gigantische zuilen en veel glitter en glamour. Elke zondag is dit paleis ook voor korte tijd verlicht. Helaas waren wij er op een andere dag, maar ik geloof direct dat dit heel indrukwekkend moet zijn. Ook de moeite waard in Mysore is de Devraja markt. Dit is misschien wel één van de meest kleurrijke markten die ik ooit heb gezien. Je kunt deze markt elke dag bezoeken van 's ochtends 06:00 tot 's avonds 20:00.

De volgende ochtend starten wij met een bezoek aan Charmundi Hill waar je enkele bijzondere tempels vindt en geniet van een mooi uitzicht over Mysore. Daarna laten we de steden achter ons en rijden we naar het natuurgebied Kabini nabij het Nagarhole Forest. Het Nagarhole Forest Reserve kent de grootste tijgerpopulatie van India en is als één van de weinige parken heel het jaar te bezoeken. Ondanks dat de populatie hier het grootst is, zijn de tijgers vanwege de dichte begroeiing vaak moeilijk te spotten. Maar je vindt er meer dieren zoals luipaarden, hyena's, wilde honden, olifanten en hertjes. Het park bestaat naast het dichte bos ook voor een groot deel uit water. Je kunt er dus kiezen voor een bootsafari of safari per jeep. Sighting van groot wild kan het beste per jeep. In de middag trekken wij er daarom met een jeep op uit en worden we enorm verrast... Naast wat kleiner wild als herten en wilde honden worden we getrakteerd op een luipaard en maar liefst vier (!) tijgers. Heel bijzonder voor deze tijd van het jaar, wat een bofkonten!

Dan is het tijd om de provincie Kerala in te gaan, één van de meest dichtbevolkte en welvarende gebieden van India. We beginnen in het groene Wayanad, gelegen tussen de koffie- en theeplantages. Het gebied is heel uitgestrekt, je kunt overal mooie wandelingen maken. We lopen zelf tot halverwege Chembra Peak. Dit is een trekking van drie kilometer die eindigt bij Sweethart Lake, een klein meer in de vorm van een hart. In normaal tempo kost het ongeveer drie uur totaal om heen en terug te lopen. Goed schoeisel is wel prettig, de ondergrond wordt snel glibberig vanwege de vele regen die er valt. Er is deels een pad, maar je klautert af en toe ook over rotspartijen. Onderweg geniet je in elk geval van prachtig uitzicht over de omgeving. Helemaal tot aan de top van Chembra lopen kan momenteel helaas niet, dit is afgesloten door het Forest Department vanwege een conflict met de lokale boeren in de omgeving.

Kleurrijk Zuid-India
Op zoek naar wild in het nagarhole forest reserve
tijgers gespot, bijzonder voor de tijd van het jaar
Het groene Wayanad
Snoepjes kopen
Op bezoek bij een lokale school
de backwaters van kerala
Vissers aan het strand van Mararikulam
Locals in Kaliyal
het einde van een geweldige reis

Vanuit Wayanad reizen we door naar Cochin. Onderweg brengen we een bezoek aan een bijzonder project, een workshop voor 200 studenten gegeven door muziekkanten van de Sopanam School of Panchavadyam. Voor ons heel bijzonder om hier getuige van te mogen zijn, dit is echt kennis maken met het lokale leven. We worden met veel enthousiasme ontvangen, en met veel plezier delen we de typisch Keralase lekkernijen uit die we hebben meegenomen. De studenten voeren in groepjes een drumuitvoering op en het bijzondere is dat er ook een groepje meisjes is dat de drums beslaat. Tot voor kort oefenden alleen jongens het drummen uit. Ook geven de muziekkanten en leraren van de school een optreden weg, werkelijk briljant! Een van de muziekkanten heeft een boek geschreven dat tijdens de workshop wordt uitgereikt. Aan mij het genoegen om hem hiermee te mogen eren. Voordat we vertrekken is het nog even selfie-tijd tot groot plezier van de studenten en mijzelf. Laat in de avond komen we in Cochin aan.

In de ochtend stappen we op de fiets voor een tocht door Fort Kochi en Mattancherry. Cochin kent een rijke Portugese, Nederlandse en Britse geschiedenis. We fietsen langs de hoogtepunten van de stad als het indrukwekkende Dutch Palace (ga zeker naar binnen), de Synagoge, Dutch Cemetery en de Chinese visnetten. In de middag maken we een sunset-cruise langs de verschillende (schier) eilanden van de stad. Tevens is dit de beste manier om de visnetten te zien. Cochin, en dan met name Fort Kochi, is een heel gemoedelijke stad waar je je makkelijk kunt vermaken. Sfeervolle hotelletjes, goede restaurants, leuke markten en winkelgebieden.

We reizen door naar het hooggelegen Munnar. Ergens vergelijkbaar met Wayanad, echter ligt Munnar hoger en je vindt er meer theeplantages. Ook dit gebied is weer heel uitgestrekt, met veel mooie wandelmogelijkheden over plantages. Interessant is een bezoek aan één van de theefabrieken. Je kunt er het proces van theeblaadje tot theezakje zien. Tevens kun je de verschillende soorten thee proeven. In het centrum van Munnar vind je een kleurrijke overdekte markt. Mocht het binnen het budget vallen is een verblijf in Spice Tree absoluut een aanrader. Deze accommodatie ligt op een prachtige plek, met kleurrijke kamers, een zwembad, een goed restaurant en een fijne theelounge waar je kunt genieten van verschillende theesoorten en huisgemaakte lekkernijen. Absoluut één van m'n favorieten.

Tijd om door te reizen naar één van de hoogtepunten, de beroemde backwaters oftewel de binnenwateren van Kerala. We maken met een traditionele houseboat een tocht van ongeveer vier uur en kijken onze ogen uit. Prachtig om te zien hoe de lokale bevolking haar dagelijkse bezigheden als 'douchen', tanden poetsen en kleding wassen uitvoert. Onderweg stappen we over in een klein bootje om de smallere kanalen van de backwaters in te trekken, hier mag de grote houseboat namelijk niet komen. Helaas is het weer ons niet gunstig gezind, door de vele regen is er minder te beleven dan gewoonlijk. We overnachten in een homestay midden in de backwaters, een fijne plek. Op een stoeltje langs de waterkant genieten van alles wat voorbij komt. Veel homestays bieden fietsen aan, leuk om een tochtje door de omgeving te maken en in contact te komen met de lokale bevolking. Eigenlijk ben je zelf de grootste attractie...

Tot slot brengen we een bezoek aan de stranden van Mararikulam en Kovalam waarvan laatstgenoemde eigenlijk de meest bekende is. Mararikulam is rustiger, heeft geen bruisend centrum. Wel mooie stranden en leuke hotels in bungalowstijl. Kovalam heeft een hele ruige en indrukwekkende kustlijn. Veel hotels liggen op een klif waardoor je geniet van een mooi uitzicht. En mocht je eens voor een alternatieve afsluiting, niet aan het strand, willen kiezen? Op de laatste dag reden wij door naar het dorpje Kaliyal, gelegen op ruim een uur rijden van Kovalam tussen de rubberplantages. Ver weg van alle drukte vind je hier het Anantya Resort, sfeervolle cottages gelegen aan het Chittar Lake tussen de rubberplantages. Het is een bergachtig gebied waar je veel kunt ondernemen. Boottochten, wandelingen en een bezoek aan één van de rubberplantages behoren tot de mogelijkheden. Of gewoon tot rust komen met een boek aan de heerlijke infinity pool vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. Of geniet van een massage.

En dan zit het er helaas echt weer op... Conclusie; Zuid-India biedt alles voor een afwisselende reis. Een prachtig landschap, gezellige steden, lieve mensen, sfeervolle hotels, lekkere restaurants en mooie stranden. Ik kom er graag snel weer terug!

Mijn favoriete adresjes om te verblijven:


Ook naar het zuiden van India? Voorbeelden van reizen Zuid India

Evelien Booms

Evelien Booms

Reisspecialist Sri Lanka, Vietnam, Nepal, Bhutan en India

"Het is iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen. Om vervolgens op basis van deze ervaring een unieke reis voor één van onze reizigers te mogen organiseren maakt het natuurlijk helemaal af!"