In Indonesië wordt uw rondreis mede georganiseerd door Herman. Hij woont hier al enkele jaren en heeft vooral Lombok heel goed leren kennen. Ik vraag hem naar zijn favoriete plekken en activiteiten op het eiland.

Herman, welk restaurant zou je onze reizigers aanraden?

Hier hoef ik niet lang over na te denken, in Lombok net buiten Senggigi in de wijk Green Valley zit een piepklein restaurantje 'Cecak'. Het heeft maar 3 tafeltjes en je zit letterlijk in de keuken die heel erg basic is. 2 kleine oventjes en 2 pitjes om op te koken. Het is wat warm in de kleine ruimte, maar absoluut de moeite waard. Officieel mogen ze geen bier verkopen, maar de eigenaar springt graag voor je op de brommer om een paar flessen Bintang te halen. Het restaurantje is te vinden aan het einde van de hoofdstraat in Green Valley rechtsaf en dan na 300 meter aan je rechterhand. Je ziet een klein lampje op het tuinhek en je loopt zo door naar achter het huis.

Qunci Vila's heeft de beste Gin Tonic's van 't eiland en ook het eten is er verrukkelijk. Lekker lokaal eten kan ook bij Coco Beach tussen Senggigi centrum en Qunci.

Wat moeten onze reizigers in ieder geval gezien hebben voordat ze Lombok weer verlaten?

Het verlaten maar opkomende zuiden, de 'secret gili's', de lange witte zandstranden van Selong Blanak Beach, Tanjung Aan en Kuta (niet te verwarren met Kuta op Bali!!). En het enorme Islamic Center in Mataram.

Selong Balanak Beach, Lombok

Wat is jouw favoriete activiteit op Lombok?

Fietsen! De binnenlanden van Lombok lenen zit uitstekend voor mooie fietstochten, zo makkelijk of zo zwaar als je zelf maar wilt. Door kleine dorpjes, rijstvelden en bossen. Je komt er geen enkele andere toerist tegen. Gegarandeerd! En voor wie net als ik van koken houdt: koken tussen de rijstvelden! In Tetebatu nemen we reizigers eerst mee door de mooie omgeving van rijstvelden, kleine dorpjes en naar de lokale markt om zelf ingrediënten in te kopen. Vervolgens koken zij zelf in een kleine open hut te midden van de rijstvelden een heerlijke lunch op een simpel gasstel. Echt een unieke ervaring en helemaal privé.

Op welke plek kom je het beste in contact met de locals van Lombok?

Aan het einde van dag en vooral in het weekend verzamelen velen jongeren zich langs de kustweg in en net buiten Senggigi. Net ten noorden van het Sheraton hotel is een mooi uitzichts punt waar je een lekkere mais kolf van de BBQ kunt kopen voor minder dan 1 euro. Als je hier gaat zitten komen er ongetwijfeld locals langs die verlegen zijn om een praatje.


Lombok is een eiland in Indonesië wat behoort tot de kleine Soenda eilanden. Het eiland ligt in de Indische Oceaan ten oosten van het grotere en bekendere Bali. Reizigers die de toeristische plekken liever ontlopen zullen zich meer thuis voelen op Lombok. Evenals Bali heeft het eiland mooie stranden, rijstvelden en een vulkaan; Rinjani. Zie ook de voorbeeld rondreis Beleef Bali & Lombok.

Kim Zwinkels

Kim Zwinkels

Reisspecialist Indonesië en Sri Lanka

"Na diverse mooie studiereizen naar Indonesië ben ik verliefd geworden, wat heeft dit land veel te bieden! Maar ook Thailand en Sri Lanka zijn zeer de moeite waard. Met veel plezier organiseer ik steeds weer een unieke reis, volledig afgestemd op de wensen van de klant."