Het zijn toch vaak de ontmoetingen met de lokale bevolking die ons het meeste bijblijven van een reis. Tijdens onze reizen wordt u grotendeels begeleidt door lokale gidsen, maar sommige activiteiten door en met locals voegen net dat beetje extra toe aan uw reis. Daarnaast steunt u hiermee de lokale gemeenschap. Onderstaand een aantal tours die u kunt opnemen tijdens een rondreis door Myanmar:

Village Life Myanmar

Een dagtour vanuit Yangon naar het kleine dorpje Htee Tan. U rijdt vanuit Myanmar of Bago in twee uur naar Kyauk Tan en stapt hier op een mountainbike voor een twee en half uur durende fietstocht over het platteland. Na de tocht stapt u op de boot naar het dorp Htee Tan. Een dorp waar de lokale bevolking al eeuwen samenleeft in goede en slechte tijden. Het dorp heeft een dorpsschool en klooster. Men leeft hier zonder elektriciteit en stromend water. Water wordt tijdens de regentijd opgevangen in een grote put. Geniet samen met een lokale familie van een eenvoudige lunch en maak een wandeling door het dorpje.

Meet & greet met auteur Ma Thanegi

Een ontmoeting met Ma Thanegi, een Birmaans schrijfster en voormalig secretaris van Aung San Suu Kyi; politica, leidster van de geweldloze beweging voor de mensenrechten en democratie in Myanmar en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991. U ontmoet elkaar voor een kopje koffie of thee in uw hotel in Yangon aan het begin van de avond. Zij zal u een inzicht geven van de gebeurtenissen rond Aung San. Ma Thanegi was zeer betrokken bij de oppositiebeweging en verbleef na de opstand in 1988 een kleine drie jaar in de Insein gevangenis. Dit heeft zij beschreven in haar boek Nor Iron Bars a Cage. Maar zij schreef ook boeken over de cultuur van Myanmar en kookboeken. Al haar boeken worden hier opgesomd. Een bijzondere ontmoeting met een hele speciale vrouw die altijd optimistisch is maar ook kritisch en wereldwijs.

Jeepsafari door de dry zone

Een kijkje in het echte leven op het platteland rondom Bagan. Vandaag geen tempels, maar vriendelijke communities die vaak in bamboe hutten leven en met weinig toch heel gelukkig kunnen zijn. U bezoekt tijdens één ochtend diverse werkplaatsen waar bijv. houten slippers worden gemaakt of olie om te koken wordt geproduceerd. Enkele dorpen in dit gebied hebben een waterput gekregen gefinancieerd door reizigers van Namasté, want van iedere reiziger die Bagan bezoekt gaat er geld naar dit project.

Leer koken van Tin Tin

Ontmoet Tin Tin, een goedlachse dame van de Intha stam. Zij deelt haar traditionele Shan recepten tijdens een kookles in een gezinswoning gebouwd op palen op het Inle Lake. Dit is geen cursus van een Masterchef, maar u leert eenvoudige en smaakvolle gerechten bereiden door een lokale dame die al bijna haar hele leven voor haar familie kookt! Samen met een Engelssprekende vertaler bezoekt u eerst de lokale markt om alle ingrediënten te kopen, daarna helpt u met het schoonmaken van de groenten, het hakken van de ingrediënten, het bakken en koken en het toevoegen van de juiste kruiden. Het wordt u zo goed uitgelegd dat u de maaltijden ook thuis kunt maken. Zoals een pompoensoep, Shan noedels, gestoomde vis in bananenbladeren en een tomatensalade met gestampt pinda's. Natuurlijk wordt de workshop afgesloten met een heerlijke lunch. U ontvangt na de workshop een keukenschort, enkele specifieke lokale keuken gereedschappen en een lijst met alle ingrediënten om het te proberen thuis. Een fantastische dag om letterlijk en figuurlijk te proeven van het echte lokale leven. De rest van de dag is de boot + begeleiding beschikbaar voor meer bezoeken op en rondom het meer.

St Andrew's Bay; snorkelen & dorpsleven

Dit is een heerlijke dag! U wordt in uw hotel in Ngapali opgehaald om na een ontspannen rit over zee aan te komen in de perfect gevormde rustige baai van Maung Shwe Lay. Dit is een lokale vissersgemeenschap waar het leven lijkt te hebben stilgestaan. Begin met een wandeling door het dorp en bezoek de lokale markt, de dorpsschool en de bibliotheek. Loop ook even naar binnen bij de plaatselijke steenfabriek. Een ossenkar brengt u na uw wandeling door het dorp terug naar het strand. Hier ligt een kleine boot klaar voor een snorkeltocht in het midden van de baai, waar u veel koraal zult zien en scholen kleurrijke vissen. Geniet tussendoor van een seafood lunch in een lokaal restaurantje.


Andere taste local life activiteiten zijn: een foodtour door Bagan, Kayaken door rijstvelden bij het Inle Lake en een trekking naar de Pa O stam bij het Inle Lake. Deze activiteiten worden begeleidt door locals uit het gebied. Zo steunen we de lokale gemeenschap. Voor meer informatie over deze activiteiten en onze rondreizen door Myanmar kunt u altijd contact met mij opnemen.

Edwin Qualm

Edwin Qualm

Gastblogger

"Ik heb al een behoorlijk aantal bestemmingen in Azie gezien en toch raak ik steeds weer onder de indruk van de cultuur en de natuur. Ieder land is uniek, in Azië zegt men dan ook vaak "same same, but different". De mensen zijn altijd vriendelijk en hebben een grote glimlach op het gezicht."