Tijdens de lente staat in Japan de kersenbloesem in volle bloei. Deze prachtige bloem groeit aan verschillende boomsoorten van het geslacht Prunus, met name de Prunus serrulata. In de volksmond Japanse sierkers genoemd, in Vlaanderen Japanse kerselaar. Deze sierkers komt van nature voor in Korea, Japan en in het gebergte van West-China. Tegenwoordig is de boom of struik wereldwijd verspreid, alleen nergens betekent de kersenbloesem zo veel als in Japan. Vaak kiezen reizigers voor een rondreis Japan in deze periode van het jaar!

Symbool

De bloeiperiode van de kersenbloesem is kort, maar erg mooi. Zo zien de Japanners het leven van mens en natuur ook; mooi en kort. Dat de kersenbloesem symbool staat voor het leven komt uit de tijd van de samoerai. Het leven van veel samoerai krijgers was erg kort, omdat ze vaak aan het strijden waren voor hun daimyo, de krijgsheer. Echter werden de levens nooit gezien als weggegooid, maar als iets moois. Duidelijke invloeden van het boeddhisme zijn hier ook in terug te vinden, omdat de vergankelijkheid van het leven in het geloof centraal staat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kersenbloesem gebruikt als symbool om de Japanse burgers te motiveren en moed in te spreken. De Japanse overheid vertelde aan het volk dat de zielen van de gesneuvelde soldaten reïncarneerden in de kersenbloesems. Voor het vertrek van hun zelfmoordmissie schilderen de kamikazepiloten de bloesems op hun vliegtuig. Nu nog steeds worden de kersenbloesems als symbool gebruikt in het Japanse leger en de Japanse politie als emblemen, vlaggen en insignes in plaats van de klassieke sterren.

Ook staat de bloem symbool voor een nieuw begin. In Japan gaat het nieuwe school- en belastingjaar van start in april en in die tijd begint op de meeste plekken de kersenbloesem te groeien. Bij veel scholen en publieke gebouwen staan kersenbomen geplant, waardoor de bloesem gezien wordt als goede hoop en moed bij een nieuwe start.

kersenbloesem1-1427722182.jpg'
kersenbloesem4-1427722278.jpg'
kersenbloesem5-1427722299.jpg'
kersenbloesem6-1427722966.jpg'
kersenbloesem5-1427724617.jpg'

Kersenbloesemseizoen

Zoals hierboven al vermeldt begint het kersenbloesemseizoen in de lente, maar overal in Japan begint de bloem op een ander tijdstip te bloeien. Het begint al in januari op het zuidelijkste en warme eiland Okinawa. Daarna trekt de kersenbloesem verder over de eilanden Kyushu, Shikoku en Honshu rond het einde van maart en begin april. Een paar weken later bereikt de bloesem het noordelijkste eiland Hokkaido. Japanners zijn dol op het volgen van dit natuurverschijnsel en daarom wordt tijdens het seizoen de verschuiving van de bloesem goed in de gaten gehouden en uitgezonden op televisie.

Hanami

Tijdens het seizoen speelt er door heel Japan een eeuwenoude traditie op, genaamd hanami, vrij vertaald als kersenbloesem kijken. Alle parken worden in de lente drukbezocht door enthousiaste groepen die hun (meestal blauwe plastic) kleedjes uitslaan om onder de bloeiende kersenbomen te gaan picknicken. Ik geef ze groot gelijk, want de bloesem ziet er prachtig uit en ruikt heerlijk. Het is niet zo gek dat dit seizoen populair is onder reizigers. Als voorproefje een aantal foto's van deze mooie bloesem. Zou u er ook niet meteen onder willen gaan zitten met een picknickmand vol lekkers?

Japan bezoeken in de lente? Bekijk hier onze voorbeelden van rondreizen Japan

Marleen Cok

Marleen Cok

Reisspecialist Sri Lanka, Thailand, Japan en Myanmar

"Wat reizen zo fijn maakt zijn de ontmoetingen: een kopje koffie bij een boer op een kleine plantage, oog in oog met een moeder Orang Oetang en haar baby, op pad met een gezellige gids en slapen in een homestay, uitbundig begroet worden tijdens een fietstocht, even stoppen bij een schooltje, helpen met thee plukken of tot aan de knieën in de modder bij de rijstsawa's. Deze herinneringen zullen mij altijd bijblijven!"