Als u denkt aan de Japanse natuur schieten u waarschijnlijk beelden te binnen van Mount Fuji of het Arashiyama Bamboo Forest bij Kyoto. Maar eigenlijk barst het door heel Japan van de prachtige natuur! Van het uiterste, ruige noorden op Hokkaido tot het subtropische zuiden van Okinawa zijn er talloze plekken waar u uw ogen uitkijkt. Hieronder lichten we drie bijzondere locaties van de Japanse natuur uit.


1. Daisetsuzan Park - Hokkaido

In het hart van Hokkaido ligt het grootste natuurpark van Japan: Daisetsuzan Park. Dit ongerepte gebied met actieve vulkanen, watervallen en (zeldzame) wilde dieren is een absoluut hoogtepunt voor natuurliefhebbers. De serene alpine landschappen met groene heuvels, meren, riviertjes en bloemenvelden zijn perfect voor rustige wandelingen. Daar tegenover staan de hoge bergtoppen, rokende vulkanen en waanzinnige vergezichten over de Tokachi en Ishikari bergketens. Ideaal voor korte en lange hikes! Met een hoogte van twee kilometer noemt men Daisetzusan Park ook wel "het dak van Hokkaido" of volgens het inheemse Ainu volk "de speeltuin van de goden". Desondanks het aanzicht van het park elk seizoen anders is, is het hier altijd mooi. In de lange winters is het park bedekt met sneeuw en ijs en is het een rustgevend beeld om het witte landschap de stoom van de warmwaterbronnen onafgebroken uit te zien ademen. In de korte zomers (juli en augustus) is het park tot volledige bloei gekomen en heeft de witte laag sneeuw plaats gemaakt voor een groen tapijt vol planten en bloemen. Het kleurrijkste hoogtepunt vindt in september plaats, wanneer de eerste herfstkleuren van Japan het park rood en geel kleuren. Het is een mooie ervaring om met een kabelbaan over te boomtoppen te reizen of op zoek te gaan naar bruine beren, sabelmarters en rode vossen. Maak een uitstapje naar het westen van het park voor een paar iconische foto's van het onwerkelijk blauwe Shirogane Blue Pond.


2. Yoshino-Kumano National Park – Honshu

Een spectaculaire kustlijn, diepe kloven, pelgrimsroutes en een van de mooiste plekken om de kersenbloesem te aanschouwen. Het is niet zo gek dat het Yoshino-Kumano National Park al meer dan 1000 jaar bezoekers van heinde en verre trekt. Het park beslaat het gebied ten zuiden van de tempelstad Nara, waar duizenden herten vrij door de stad lopen, en strekt zich tot aan de zuidkust van de Wakayama prefectuur. Hoewel dit park het hele jaar door te bezoeken is, bereikt de natuur het hoogtepunt van haar ongekende schoonheid maar twee weken per jaar in het noorden van het park. Zorg daarom dat u rond maart bij dorpje Yoshino bent, wanneer de sakura (kersenbloesem) de omgeving in een sprookjesachtige, roze gloed hult. Een magisch aanzicht! Een andere reden om het park te bezoeken is de Kumano Kodo. Dit is een beroemd netwerk van vijf pelgrimsroutes die langs zeer belangrijke shintoïstische en boeddhistische locaties door het Kii-gebergte lopen. Hier vindt u niet alleen spiritualiteit, maar kunt u ook waanzinnige plekken ontdekken. Zo is een boottocht door de Dorokyo kloof een mooie ervaring en is de rode Kumano Nachi-taicha schrijn, met het bulderende water van de Nachi watervall op de achtergrond, een indrukwekkend aanzicht. Reis verder naar het zuiden om bij de grillige kustlijn met steile kliffen, afgelegen baaitjes en witte zandstranden te komen. Leuk om hier te zwemmen of te snorkelen. De warme zee herbergt hier een aantal van 's werelds meest noordelijke koraalriffen, welke u vanuit het onderwater observatieplatform van het Kushimoto Marine Park kunt bekijken.

Daisetsuzan Park
Shirogane Blue Pond
Sakura rondom Yoshino
Nachi wateval
Subtropisch Okinawa

Klik hier voor onze voorbeeld rondreizen Japan

Ryukyu Islands, Okinawa

Bij een rondreis door Japan wordt niet snel zon, zee en strand gedacht, maar wellicht dat de subtropische eilanden van Okinawa prefectuur u hier heel anders naar laten kijken. Het grootste deel van deze uitgestrekte groep kleine eilandjes ligt dichter bij China en Taiwan dan bij Japan, waardoor de temperatuur hier het hele jaar door aangenaam is. Natuurlijk kunt u de hele dag op de perfecte, witte zandstranden aan de azuurblauwe van de Kerama Islands of Kabira Bay te liggen, maar nog leuker is het om per boot naar een aantal mooie duik- en snorkellocaties te varen. Maak ook eens vanaf Ishigaki de oversteek naar het ongerepte Iriomote-Ishigaki Natonional Park. Het is een unieke ervaring om landinwaarts langs mangroves te kajakken of te paddleboarden en avontuurlijke trekkingen door de mystieke bossen naar de meest afgelegen watervallen te maken.

Marleen Cok

Marleen Cok

Reisspecialist Myanmar, Cambodja, Laos en Japan

"Wat reizen zo fijn maakt zijn de ontmoetingen: een kopje koffie bij een boer op een kleine plantage, oog in oog met een moeder Orang Oetang en haar baby, op pad met een gezellige gids en slapen in een homestay, uitbundig begroet worden tijdens een fietstocht, even stoppen bij een schooltje, helpen met thee plukken of tot aan de knieën in de modder bij de rijstsawa's. Deze herinneringen zullen mij altijd bijblijven!"