We geven een pakket weg voor een avondje India thuis! In het pakket zit:

  • De film The Lion
  • Het boek Waar olifanten dansen
  • Maaltijdpakket van @nilaskeuken
  • Een block print tafelkleed van @namaste.atelier
  • Een kleine houten ganesha uit Varanasi
  • Reisinspiratie van onze India Specialisten

HOE MAAK JE KANS: heel simpel, door de volgende accounts op instagram te volgen:

  • @namastereizen
  • @namastayvaranasi
  • @namaste.atelier

Op vrijdag 12 juni maken we de winnaar bekend!


Het is op het moment niet mogelijk om een verre reis te maken, maar gelukkig kunnen we op allerlei manieren de Aziatische sfeer in huis halen. Dus, wat denkt u van een avondje India thuis? We hebben 3 suggesties om er een onvergetelijke avond van te maken:

Film

Als eerste de film Lion. De film speelt zich af in 1986 in Noord-India. De film gaat over Saroo, een jongen van vijf jaar uit een arm maar gelukkig gezin. Op een nacht worden Saroo en zijn broer gescheiden op een treinstation. Saroo probeert zijn broer te vinden, maar belandt in een trein die hem naar Calcutta brengt, 1600 km verderop. In Calcutta wordt hij opgevangen door een organisatie die adoptieouders zoekt voor wezen en verloren kinderen. Saroo wordt geadopteerd door een Australisch stel en verhuist naar Hobart, Tasmanië. Twintig jaar later besluit hij zijn biologische moeder en broer op te zoeken. De film is momenteel te zien op Netflix.

Boek

De tweede suggestie is het boek 'Waar olifanten dansen'. Dit boek is speciaal voor iedereen die houdt van India, haar cultuur, geschiedenis, symboliek en bijzondere verhalen. De schrijver van het boek, J Andersson, portretteert op een levendige en gevoelige manier dit fascinerende land; de tradities, de spiritualiteit en het steeds moderner worden van het land. Waar olifanten dansen is een heerlijk geschreven boek voor iedereen die ervan droomt om eens naar India te reizen maar ook voor iedereen die het geluk heeft gehad er al eens te zijn geweest. Het staan vol verrassende verhalen en ontmoetingen.

Eten!

Tot slot 2 heerlijke Indiase gerechten die makkelijk zelf te maken zijn. Stagiair Reinier dook zelf de keuken in en beschreef en fotografeerde de ingrediënten en het bereiden van de maaltijden.

Rogan Josh

(Lamsvlees in rijke chili-tomatensaus)

Dit populaire lamsvlees gerecht uit Kasjmir is een geweldig feestgerecht. Het heeft een dieprode kleur die afkomstig is van het chilipoeder uit Kasjmir, dat wel pittig, maar niet te scherp is.

Ingrediënten voor 4 personen

  • -675 g uitgebeende lamsbout, in blokjes van 2,5 cm
  • -2 el citroensap
  • -1 tl zout, of naar smaak
  • -50 g ongezouten roomboter
  • -2 el olijfolie
  • -1 kaneelstokje van 2,5 cm
  • -2 bruine kardemonpeultjes, gekneusd
  • -5 kruidnagels
  • -5 kleine sjalotjes
  • -2 tl gemberpuree
  • -2 tl knoflookpuree
  • -1,5 tl koriander poeder
  • -2 tl komijnpoeder
  • -1 tl kurkumapoeder
  • -0,5-1,5 tl Kasjmir chilipoeder of normaal chilipoeder
  • -400 g tomaten uit blik met sap
  • -0,5 tl kardemonpoeder
  • -0,5 tl gemalen nootmuskaat
  • -2 el fijngehakt vers koriander blad
Voorbereiding Rogan Josh

Bereiding

Stap 1 - Doe het vlees in een niet-metalen kom en voeg het citroensap en het zout toe. Wrijf ze in het vlees en laat het ongeveer een half uur staan.

Stap 2 - Houd 1 eetlepel boter achter en verhit de rest met de olie op laag vuur in een grote pan met zware bodem . voeg het kaneelstokje, de kardemonpeultjes en de kruidnagels toe en laat ze 1 minuut bakken, zodat de smaak zich kan ontwikkelen.

Stap 3 - Voeg de uisnippers toe, zet het vuur ietwat hoger en bak ze in 5-6 minuten glazig. Voeg de gember- en de knoflook pure toe en roer geregeld, tot het mengsel lichtbruin kleurt.

Stap 4 - Voeg de gemalen specerijen toe: koriander, komijn, kurkuma en chilipoeder. Bak ze ongeveer 1 minuut en voeg de helft van de tomaten toe. Verhit het mengsel tot het op een dikke moes lijkt en het vet zich afscheid met de moes.

Stap 5 - Voeg het vlees toe, zet het vuur hoog en bak tot het vlees van kleur verandert. Voeg 1,5 dl warm water toe en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag, sluit de pan en laat hetvlees 45-50 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.

Stap 6 - Smelt de resterende boter op laag vuur en bak het kardemonpoeder en de gemalen nootmuskaat voor 25-30 seconde. Schenk de gekruide boter over het vlees en roer de helft van het gehakte korianderblad erdoor. Neem de pan van het vuur en garneer met de resterende koriander.

Eet smakelijk!

Bereiding Rogan Josh - Stap 4
Bereiding Rogan Josh - Stap 5
Bereiding Rogan Josh - Stap 6 - Eet smakelijk!

Palak Paneer

(Spinazie met verse witte kaas)

Bij de bereiding van een Indiase maaltijd is het serveren van een curry geen 'must', maar het hoort er wel, zowel bij de lunch als het diner, altijd een groentegerecht bij gegeten te worden. In India bestaat de maaltijd meestal uit één of twee groentegerechten, een linzen-dal, een yoghurtgerecht zoals een raita, en roti's en/of rijst. Palak Paneer is zo'n gerecht en dus heerlijk te serveren bij een curry.

Ingrediënten voor 4 personen

  • -350 g Griekse/Bulgaarse yoghurt
  • -250 g Halloumi kaas
  • -2 tl zoet, of naar smaak
  • -4 tl citroen- of limoensap
  • -500 g verse spinazie
  • -2 groene chilipepers, fijngehakt
  • -1 tl fijngehakte gemberwortel
  • -4 el arachideolie
  • -Een snufje fenegriekzaad
  • -2 uien, fijngehakt
  • -2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • -0,5 tl komijnzaad
  • -4 tomaten, gepureerd
Voorbereiding Palak Paneer

Bereiding

Stap 1 - Kook de spinazie gaar met aanhangend water, de chilipepers, gember en een beetje zout. Leg het deksel niet op de pan; zo behoudt de spinazie zij heldere groene kleur. (het zout zorgt er ook voor dat de spinazie zijn kleur houdt.) Pureer de spinazie na afkoeling in een blender of keukenmachine.

Stap 2 - Verhit de olie in een koekenpan en fruit daarin de fenegriekzaadjes gedurende 30 seconden. Doe de fijngehakte uit erbij en bak hem goudbruin. Voeg dan de knoflook en het komijnzaad toe en, na 30 seconden, ook de tomaten. Bak ongeveer 5 minuten.

Stap 3 - Als het vocht van de tomaten is verdampt, doe dan de yoghurt erbij en roer voorzichtig. Voeg de spinaziepuree toe en laat alles nog een paar minuten koken.

Stap 4 - Snijd de halloumi kaas in blokjes van 1 centimeter, en bak die goudbruin in een klein pannetje op hoog vuur. Voeg de halloumi bij de rest en roer het goed samen.

Geniet ervan!

Bereiding Palak Paneer - Stap 1
Bereiding Palak Paneer - Stap 2
Bereiding Palak Paneer - Stap 4
Bereiding Palak Paneer - Stap 4
Bereiding Palak Paneer - Eet smakelijk

Heeft deze heerlijke Indiase avond u enthousiast gemaakt om ooit een reis door het betoverende India te maken? Of heeft u al een reis door India gemaakt en verlangt u door de verhalen, geuren en smaken terug naar de tijd dat u daar was? Dat kunnen wij ons helemaal voorstellen! Meer inspiratie vindt u op ons weblog of bekijk onze voorbeeld rondreizen India.

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Eigenaar

"Na een rondreis door India was ik op slag verliefd op dit kleurrijke land. Ik kon niet wachten om weer terug te keren en om anderen kennis te laten maken met deze explosie aan indrukken. Namasté Reizen werd geboren en groeide uit tot een reisorganisatie met als specialisatie Azië. Bijna achttien jaar later is dat nog steeds wat ik het liefste doe; op reis gaan naar India en mijn ervaringen delen"