Myanmar kent nog veel plekken waar lokale gemeenschappen wat hulp kunnen gebruiken om zich verder te ontwikkelen. Dit is het verhaal van Edwin Briels, die zich inzet voor de inwoners van het vissersdorpje Maung Shwe Lay door een duurzame lodge te starten: Lalay Lodge.

Een paar jaar geleden, toen ik de vissersgemeenschap Maung Shwe Lay bezocht, stond ik versteld van de natuurlijke schoonheid en de eenvoud van het leven in het dorp. Maar toen ik beter naar de realiteit van het dagelijkse leven van de jonge mensen in het dorp keek, ontdekte ik al snel dat er niet veel banen voor jongeren zijn… Tenzij je geniet van het zware werk om visser te zijn en elke avond de zee op te gaan. Zo ontstond het idee om het duurzame Lalay Lodge op te zetten en hiermee goede banen en leermogelijkheden te creëren voor de mensen van Maung Shwe Lay!

We begonnen met het organiseren van dagtochten met Beach Safari en lieten mensen uit het dorp wennen aan het bereiden van een traditionele, huisgemaakte Rakhine-lunch voor toeristen. Daarnaast organiseerden we wandelingen door het dorp en werkten we samen met schippers voor de transfers en het snorkelen. We ontvingen gasten die in een kleine tent overnachten en hun feedback was fantastisch; Maung Shwe Lay is een hele leuke plek voor toeristen die er even tussenuit willen en in een rustige strandgemeenschap gewoon het geluid van de zee willen horen en de lokale dorpelingen willen ontmoeten. Samen ondersteunden we de lokale bibliotheek, bouwden we een waterput en toiletten op school en zochten we voortdurend naar manieren om de gemeenschap te ondersteunen.

Vissersboten
Bevolking

Bekijk ons aanbod voorbeeld rondreizen Myanmar

Tijdens onze voorbereiding voor de zogeheten soft opening (15 november 2019) was ik al erg trots om te zien dat we een fantastisch team hebben samengesteld van 13 enthousiaste en leergierige mensen uit het dorp van Maung Shwe Lay. Ze leren Engels (met dank aan Coral English School) en leren de vaardigheden die nodig zijn in de keuken, het restaurant en de housekeeping. We selecteren lokale leveranciers voor de Rakhine-ontbijtsnacks, uniformen, vervoer met tuk-tuks en boten, snorkeltrips, fietsen en nog veel meer. Daarnaast werken wij het liefst met lokale producten uit Maung Shwe Lay, Thandwe en Gyeiktaw. Wanneer iets niet beschikbaar is halen wij producten met het openbaar vervoer uit Yangon. De lodge draait voornamelijk op zonne-energie, we gebruiken lokaal geproduceerde handgemaakte stenen en gerecycled hout voor de bouw en sommige meubels. Ook gebruiken we de zon om het water voor je douche op te warmen.

Shampoo, douchegel en bodylotion zitten allemaal in milieuvriendelijke navulbare flessen die in Myanmar zijn gemaakt. Er zijn geen plastic kamer voorzieningen voor eenmalig gebruik, dus neem uw eigen tandenborstel mee. Ook gebruiken we geen plastic waterflessen, maar hebben we vul stations voor drinkwater. Grijs water wordt apart opgevangen en gebruikt om de tuin water te geven (die is ontworpen om niet veel water te gebruiken).

Lalay Lodge van bovenaf
Je loopt zo het strand op
Lalay Lodge
Mooie kamers
Ontdek de onderwaterwereld
sfeervol dineren

Ondertussen komen er steeds meer projecten naar Maung Shwe Lay die de lokale natuur en leefomstandigheden verbeteren, zoals een afvalverzamelsysteem voor de hele gemeenschap en bescherming van de koraalriffen. Ik wil u van harte uitnodigen voor een fantastische ervaring in Lalay Lodge, waarbij u met uw verblijf echt iets goeds doet voor de lokale gemeenschap. Ontdek deze magische plek op slechts 45 minuten varen vanaf Ngapali. Lodge Manager Pam England en het hele team heten u hier van harte welkom!

Bekijk hieronder ook de video over Lalay Lodge en kom meer te weten over dit duurzame initiatief!

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Eigenaar

"Na een rondreis door India was ik op slag verliefd op dit kleurrijke land. Ik kon niet wachten om weer terug te keren en om anderen kennis te laten maken met deze explosie aan indrukken. Namasté Reizen werd geboren en groeide uit tot een reisorganisatie met als specialisatie Azië. Bijna achttien jaar later is dat nog steeds wat ik het liefste doe; op reis gaan naar India en mijn ervaringen delen"