Vele reizigers zullen tijdens hun reis door Zuidoost-Azië op zoek willen gaan naar de bedreigde orang-oetans. Van bijna gegarandeerde ontmoetingen in de beschermde reservaten tot de ongrijpbare schimmen in het dichtbeboste regenwoud… De kans om deze magnifieke dieren te spotten hangt natuurlijk sterk af van de plek waar u naar ze op zoek gaat. Maar waar zoekt u dan? En hoe haalt u het meeste uit uw zoektocht? Hieronder delen wij een aantal unieke, beschermde locaties die u kunt bezoeken tijdens uw rondreis door Maleisië of Indonesië, waar de kans groot is om de orang-oetans in het wild te zien...

Kinabatangan-rivier, Maleisisch Borneo

In deze smalle strook regenwoud aan de Kinabatangan-rivier is de kans groot dat u veel wilde dieren tegenkomt. Zij hebben zich hier namelijk teruggetrokken om te ontsnappen aan de ontbossing van de omliggende gebieden. Ontdek het regenwoud door vanuit het Bilit Rainforest Lodge meerdere keren per dag een boottocht te maken. Vaar uit in de optrekkende ochtendnevel of dobber 's nachts rond in het mystieke licht van vlammende fakkels en vuurvliegjes. Langs de oevers zijn ook en aantal stamdorpen te vinden en aan het einde van de dag kunt u in alle 'junglerust' het groene resort ontdekken of vanaf de veranda nog wat wilde dieren proberen te spotten.

Tabin Wildlife Reserve, Maleisisch Borneo

In het noordwesten van Borneo ligt het grootste wildreservaat van Maleisië. Hier vindt u naast orang-oetans ook veel andere (bedreigde) diersoorten, zoals de Borneo dwergolifant, de tembadau, makaken, katachtigen en vele vogelsoorten. Het reservaat bevat ook moddervulkanen, waar veel dieren afhankelijk van zijn om mineralen binnen te krijgen. Het is leuk om op pad te gaan met een lokale gids om meer te leren over de bijzondere dieren en planten die u tegenkomt. Verblijf hier middenin de jungle in de Tabin Lodges en, als u avontuurlijk bent ingesteld, kunt u in een hangmat op de uitkijktoren van het reservaat overnachten: een ongeëvenaarde kans om het regenwoud 's nachts te ervaren!

Spot de orang-oetan!
Canopy Walk, Danum Valley
Prachtig uitzicht over de boomtoppen
Regenwoud
ORANG-OETANS!
Tabin Lodge

Bekijk onze voorbeeld rondreizen Op zoek naar orang-oetans en neusapen, Borneo Nature Trail en Sumatra Nature Trail.


Borneo Rainforest Lodge, Danum Valley, Maleisisch Borneo

Dit is de crème de la crème van Borneo's eco-toerisme. De Borneo Rainforest Lodge ligt in het Danum Valley Conservation Area en wordt per boot bereikt. Vanuit de lodge wandelt u over kilometerslange loopbruggen langs de boomtoppen van het regenwoud. Rust even uit bij een van de vele uitzichtpunten en laat de indrukken van dit wonderlijke natuurgebied op u inwerken. De voederstations van de lodge trekken veel wilde orang-oetans aan, die maar wat graag een lekkere fruitsnack komen afhalen. Naast de orang-oetans en andere aapsoorten leven hier een aantal bedreigde dieren, zoals de Aziatische olifant, de nevelpanter en de banteng. Tijdens het verblijf zult u nog veel meer andere wilde dieren tegenkomen en kijk ook niet verbaasd op, wanneer er een voor uw deur staat!

Tanjung Puting National Park, Kalimantan, Indonesië

Er zijn nog maar weinig plekken ter wereld waar je oog in oog kunt staan met de bedreigde orang-oetan, maar in het Tanjung Puting National Park, in het zuiden van Kalimantan, is deze kans heel erg groot. Er wonen namelijk meer dan 6000 orang-oetans, die hier vrij kunnen rondslingeren. Ga op een unieke ontdekkingsreis met een traditionele klotok: een privé-houseboat die zijn naam dankt aan het 'klok-tok-tok' geluid dat het maakt, wanneer het rustig voort dobbert. Omdat het park veel meren en rivieren kent, is dit een uitstekende, comfortabele manier om een aantal dagen diep in de jungle door te brengen, op zoek naar orang-oetans, maar ook krokodillen, neushoornvogels en beren. Ontwaak met geluid van de jungle, stop bij verschillende voederstations, zie hoe apen en hagedissen de oversteek wagen en aanschouw het avondtoneel van de vuurvliegjes.

Gunung Leuser National Park, Sumatra, Indonesië

In Bukit Lawang, dat aan de rand ligt van het Gunung Leuser National Park, kunt u verblijven in de Bukit Lawang Cottages. De kamers liggen in een ruime tuin en zijn ingericht met bamboemeubels. Vanuit dit hotel kunt u prachtige trekkings maken door het woud op zoek naar de orang-oetans en andere apen die in het bos leven. Aangezien orang-oetans geen natuurlijke vijanden hebben zijn ze van nature nieuwsgierig en is het heel makkelijk om ze tot op korte afstand te naderen. De jungle van het Gunung Leuser Nationaal Park leent zich uitstekend voor korte of langere wandeltochten. Het regenwoud in dit park is een van die plekken met de grootste biodiversiteit ter wereld. Daarom is het een prettige leefomgeving voor de orang-oetans. Het park is alleen te betreden onder begeleiding van een ervaren gids. Het terras voor uw kamer is een hele fijne plek om naar de junglegeluiden te luisteren!


Dus staan de orang-oetans op uw bucketlist, neem contact met ons op voor een reis op maat naar Azie.

Evelien Booms

Evelien Booms

Reisspecialist Sri Lanka, Vietnam, Nepal, Bhutan en India

"Het is iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen. Om vervolgens op basis van deze ervaring een unieke reis voor één van onze reizigers te mogen organiseren maakt het natuurlijk helemaal af!"