Bij de term duurzaamheid denk je vaak allereerst aan de natuur & het milieu. Maar het behelst verschillende aspecten, waarin de lokale cultuur & de gemeenschap ook een belangrijke rol spelen. Een voorbeeld accommodatie hierin is The Dali Linden Centre, een mooi & rustig gelegen accommodatie en tevens cultureel erfgoed op 18 kilometer afstand van Dali in Xizhou. Ik bezocht het dit najaar tijdens mijn studiereis.

De accommodatie is geworteld in de lokale gemeenschap. Een groot gedeelte van het personeel is lokaal aangetrokken en hun expertise wordt ingezet om reizigers een échte indruk te geven van de dorpsgemeenschap. Zo kunt u bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse rijstoogstfestival, dat mede door The Linden Centre wordt georganiseerd, deelnemen aan de oogst en kennismaken met de volksrituelen. Met als doel om de traditionele lokale volkscultuur te behouden, te laten zien en om de culturele identiteit van de gemeenschap te versterken.

Naast lokaal personeel is er ander Chinees en overzees talent aangetrokken, waardoor de organisatie een werkplek is geworden waar interculturele communicatie en uitwisseling alledaags is. De accommodatie organiseert ook verschillende sociaal-educatieve projecten. Een mooi voorbeeld hiervan is de English Corner op zaterdag in de accommodatie, waar lokale kinderen in contact kunnen komen met verschillende culturen en hun Engels kunnen verbeteren.

De accommodatie is een mix van Westerse gemakken en traditionele Bai stijl inrichting. Een bijzonder, aangenaam verblijf in een klein dorpje in ruraal China, Xizhou, met een dagelijkse ochtendmarkt.

Voor meer informatie: www.linden-centre.com

The Dali Linden Centre
The Dali Linden Centre
Verblijf in lokale Bai stijl architectuur
rust en ruimte voor yoga
het jaarlijkse rijstoogstfestival
het jaarlijkse rijstoogstfestival
Elsbeth Venema

Elsbeth Venema

Reisspecialist China, Vietnam en Zuid-Korea

"Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met Azië en de fascinatie met dit continent is dan ook vroeg ontstaan. Uiteindelijk heeft zich dit vertaald in het behalen van mijn master in 'Contemporary Asian Studies'. Het is ontzettend leuk om middels advies, service en begeleiding samen met de reiziger een voor hem of haar onvergetelijke reis samen te stellen!"