Eten is in Japan een belangrijk onderdeel van de cultuur. Bij Japans eten wordt er al snel gedacht aan sushi, maar het land biedt zoveel meer heerlijke lokale gerechten! Tijdens een reis door Japan zul je veel gerechten tegenkomen die je niet kent. Mijn advies, probeer het eens! Japanners weten veel van smaak en nemen het koken erg serieus. Hierbij een aantal gerechten op een rij die je tijdens een reis door Japan zeker geprobeerd moet hebben. En krijgt u meteen trek en zin in een (culinaire) reis naar Japan? Neem dan contact met mij op of bekijk voor meer inspiratie onze voorbeeld rondreizen Japan.

Bestellen

Japan staat voor efficiëntie en dit is ook terug te zien bij veel restaurants. De service verloopt snel en is van goede kwaliteit. Bij veel restaurants, met name in de grote steden, zijn vendingmachines te vinden. Op zo'n automaat staat de menukaart aangegeven met plaatjes en Japanse tekens. Je klikt op het gerecht en het drankje dat je wilt bestellen, gooit geld in de machine om te betalen en met de bonnetjes die er vervolgens uitkomen loop je naar de deur. Hier wacht je tot er een zitplek wordt toegewezen, overhandigt de bonnetjes en binnen tien minuten staat alles op tafel. Efficiënter kan niet!

Okonomiyaki

Mijn persoonlijke favoriet is Okonomiyaki: de Japanse pannenkoek. Het is overal in Japan verkrijgbaar, maar komt oorspronkelijk uit het gebied rondom Osaka en Kyoto. Veel steden hebben een eigen versie ervan gemaakt. De basis van Okonomiyaki is een mix van gesneden kool, pannenkoekachtig deeg en varkensvlees. Dit wordt vervolgens afgetopt met Japanse mayo en de speciale Okonomiyaki-saus. In Hiroshima wordt hier ook nog noedels meegemixt zodat het een volwaardige maaltijd wordt.

Ramen

Ramen komt oorspronkelijk uit China, maar wordt ondertussen ook gezien als een Japans gerecht. Het is een simpel gerecht met noedels in vlees- of visbouillon, een stuk vlees en vervolgens gegarneerd met een gekookt ei en lente uitjes.

Bestellen
Okonomiyaki
Ramen

Takoyaki

Takoyaki wordt wel eens gezien als de Japanse variant op de Nederlandse poffertjes. Je zult het vooral tegenkomen als streetfood op bijvoorbeeld een markt. Het zijn gebakken deegballen met octopus erin die worden afgetopt met de bekende Japanse mayonaise en Okonomiyaki-saus. De pan waarin dit gerecht wordt gemaakt ziet er uit als de Hollandse poffertjespan.

Tempura

Een terugkomend gerecht in de Japanse keuken is tempura: vis, vlees of groenten omhuld met een laagje beslag en vervolgens gefrituurd. Vaak wordt dit geserveerd met een kom udon noedels of rijst.

Kushikatsu

Naast Tempura is Kushikatsu ook een bekend gefrituurd gerecht in Japan. Het grootste verschil tussen deze twee gerechten is het beslag dat wordt gebruikt. Bij Tempura bestaat dit namelijk uit water, meel en ei, maar bij Kushikatsu worden hier ook broodkruimels bij gebruikt. Daarnaast worden de porties kleiner gemaakt en op spiesjes geserveerd. Een standaard Kushikatsu bestaan veelal uit ui, aubergine, champignons, vlees zoals rund en varken, garnalen, octopus en kwartel ei.

Bento box

Zoals gezegd draait het in Japan om efficiëntie en dit is ook terug te zien in de lunchbox voor onderweg, genaamd de bento box. Japanners eten niet in het openbaar op straat, maar alleen binnen een café of onderweg in de trein. Hiervoor hebben zij de handige bento box bedacht, waarbij de maaltijd is opgedeeld in aparte vakjes. Een vakje voor rijst, groente en vlees of vis. Zo'n box is op elk treinstation te verkijgen.

Hotpot

Bij de Japanse hotpot staat er een grote pot met bouillon op tafel samen met een grote schaal met rauwe groenten, vlees en tofu. Het is de bedoeling dat je zelf ingrediënten in de pot laat gaar koken. Dit kan allemaal tegelijkertijd in dezelfde pot. Persoonlijke aanrader is een hotpot dat geserveerd wordt met de bekende Hida beef (Takayama) of Kobe beef (Kobe).

Takoyaki
Tempura
bento box
beef voor de hotpot

Trek gekregen en zin in een (culinaire) reis naar Japan? Neem dan contact met mij op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Maartje Veeke

Maartje Veeke

Sales support en specialist Japan

Na twee jaar in het buitenland gewoond te hebben is Maartje blij dat zij weer terug is bij Namasté Reizen. Als Senior Sales Support ondersteunt zij de reisspecialisten, maar zij verdiept zich ook in reizen naar Japan wat zij een bijzonder en mooi land vindt. Er blijft voor haar nog heel veel te ontdekken in Azie.