Mijn reis door India begint deze keer aan de voet van de Himalaya, in Rishikesh. Deze stad ligt aan de Ganges en wordt ook wel de toegangspoort naar de Himalaya genoemd. Vanuit Delhi vliegen we (ik reis samen met vriendin Clementine) naar de stad Dehradun, waar we overnachten in Sirmour Villa, de homestay van Ash. Het is een mooie villa in een rustige straat met een eenvoudige maar schone kamer. Helaas was de vrouw van Ash ziek en kon zij niet voor ons koken. Het ontbijt bestond uit toast met jam uit een niet erg frisse pot. Dat was jammer, want het zou anders best een plek zijn die ik zou aanraden.

De volgende dag rijden we al vroeg door naar Rishikesh. De stad ligt in het noorden van India in de staat Uttarakhand. De heilige rivier de Ganges stroomt hier vanuit de Himalaya Rishikesh binnen. We rijden naar Lakshman Jhula, een ijzeren hangbrug over de Ganges en het oriëntatiepunt van de stad. Men zegt dat hindoegod Lakshmana hier ooit de Ganges is overgestoken via een brug van juten touwen. Een mooie plek om onze stadwandeling te beginnen! Met gids Bhupi wandelen we langs de Ganges en naar de vele Ashrams die de stad rijk is. Hier worden yoga teacher trainingen gegeven, maar je kunt er ook een aantal nachten verblijven en het programma van yoga, meditatie en satsang volgen. De stad is een bonte mengeling van locals, toeristen, sadhu's en vele heilige koeien. De pittoreske straatjes met de vele winkeltjes maken Rishikesh een fijne plek om doorheen te slenteren en wat te winkelen. Ook zijn er een aantal goede restaurants. Ik had gereserveerd bij Ira's Kitchen & Tea Room, maar door de plotselinge hevige regenval was het niet mogelijk hier naartoe te rijden. Dus kozen we voor Pumpernickel German Bakery, vanwege het uitzicht op de Ganges. Een ander leuk café met uitzicht is The Ganga View Café.


  • Ira's Kitchen & Tea Room • Tapovan, Rishikesh, Uttarakhand 249137, India • +91 90586 21247
  • Pumpernickel German Bakery • Lakshman Jhula Road, Rishikesh, Uttarakhand 249304, India • +91 84491 26859
  • The Ganga View Café • Laxman Jhoola, Laxman Jhula, Rishikesh, Uttarakhand 249302, India • +91 99970 28057
Ganges
Shiva
Diner met eigenaar Sirmour Villa
Verse groenten op de markt
Lakshman Jhula
The Glasshouse on the Ganges
The Glasshouse on the Ganges

We overnachten iets buiten de stad, in The Glasshouse on the Ganges. We hebben meteen spijt dat we hier maar één nacht zullen verblijven. Want oooh.. wat hebben we een fijne kamer met groot balkon met uitzicht over de Ganges! De kamer is ruim, heeft een mooie houten vloer, goede bedden en een fijne douche. Ook ben ik altijd blij met een waterkoker en goede kwaliteit thee en ook dat is aanwezig. Het hotel heeft de enige Forest Essentials Spa van het land en hier maken we graag gebruik van. Heerlijk om je even 90 minuten te laten verwennen. Het hotel heeft een eigen strandje waar 's avonds een Ganga Aarti plaatsvindt. Een ceremonie waarbij hindoes moeder Ganga (de rivier) danken voor het brengen van leven. Met het licht van olielampen en mooie liederen wordt de duisternis verdreven. We zijn uitgenodigd om te eten in het restaurant van het net geopende The Roseate Ganges. Een luxe boutique hotel met kamers met openhaard. Het doet wat koel aan, maar de locatie is schitterend. En het eten buitengewoon goed. 's Nachts laten we de deur van onze kamer open staan om het stromende water van de ganges te blijven horen. Heerlijk geslapen!


De volgende ochtend staan we om vijf uur op voor een bijzonder begin van de dag; een duik in de Ganges. Het water is ontzettend koud maar eenmaal in het water lijk je dat niet meer te voelen. Je bent je alleen bewust van de stilte, het stromende water en de opkomende zon. Ik voelde mij de hele dag heel energiek. Of dit het effect is van de Ganges of tussen mijn oren zat.. ik durf het niet te zeggen.

Ganga Aarti-ceremonie
Ganga Aarti-ceremonie
Rishikesh Evening Aarti
Verfrissende duik in de Ganges
Ganges

Onze volgende bestemming is het Corbett National Park, het oudste nationale park van India. Het park ligt in Uttarakhand en is grotendeels bebost. Er stromen twee rivieren het park in, waardoor het een goede habitat is voor in het water levende soorten, waaronder veel vogels. Maar de kans om een tijger te zien is hier helaas niet zo groot. Toch hopen we dat de goden ons goed gezind zijn! We logeren in Jim's Jungle Retreat, een Jungle Lodge aan de rand van het park. Deze accommodatie heeft precies de look & feel die je verwacht. De individuele cottages zijn sfeervol ingericht en hebben een eigen veranda. Het restaurant bevindt zich in de buitenlucht onder tentdoek en in de tuin ligt een klein zwembad. 's Avonds genieten we van een zeer goede maaltijd en kruipen er daarna vroeg in omdat de wekker de volgende morgen weer in alle vroegte zal gaan.

Weer staan we om vijf uur naast ons bed, dit keer voor een safari van vier uur waarin we hopen een tijger te spotten. Na een kop thee stappen we in de jeep en rijden na ongeveer tien minuten het park binnen. De ranger die ons begeleidt vertelt ons het een en ander over het park, maar ook over hoe hij ranger is geworden. Hij wijst ons de mooiste vogels aan die we vervolgens opzoeken in het vogelboek. Lange tijd worden we 'achtervolgt' door een enorme olifant en we zien herten en hele apenfamilies. Maar een tijger zien we helaas niet. Toch is dit geen probleem en hebben we ons geen moment verveelt in de vier uur dat we door het park reden. Er is zoveel te zien, de natuur in dit park is prachtig en er is geen sprake van filerijden zoals ik in andere parken in Thailand en Sri Lanka weleens heb meegemaakt. Behalve safari's kun je hier ook mooie wandelingen en fietstochten maken. Wij zijn op studiereis en verblijven hier één nacht, maar ook hier hoop ik nog eens terug te komen en wat langer te blijven.

Na een jeepsafari van vier uur en een terugreis naar Delhi van zes uur komen we behoorlijk gaar aan in het Roseate House in Delhi Aerocity. Behalve eten doen we die avond niet veel meer. De kamers van het hotel zijn echt van alle gemakken voorzien. Verder heeft het alle faciliteiten die horen bij een vijfsterren hotel. Voor wie niet perse in de stad wil verblijven of de volgende ochtend vroeg weer terug naar huis vliegt is dit een hele goede keuze.

Welkom in het park
Safari in Corbett National Park
Safari in Corbett National Park
Wilde pauw
...maar ook herten...
en natuurlijk olifanten
...van dichtbij
Natuurschoon
Jim's Jungle Retreat
Jim's Jungle Retreat
Jim's Jungle Retreat

Bekijk hier de rondreis India Heart & Soul waarin plaatsen als Corbett, Varanasi en Rishikesh worden bezocht.

Maar wij gaan nog niet naar huis. Als afsluiter van de reis wacht Varanasi op ons. Ook voor mij is het doel dit keer het Guesthouse wat ik er hoop te openen; NamaSTAY. Na een bezoek aan het huis en een ontmoeting met de eigenaar lijkt het erop dat we nu eindelijk stappen kunnen gaan zetten! Een opluchting, want we zijn er al driekwart jaar mee bezig. Gelukkig is er ook nog tijd om wat meer van Varanasi te zien; we maken in alle vroegte een boottocht over de ganges en zien mensen zwemmen, zich wassen, bidden.. de rivier speelt een grote rol in het leven van de inwoners van de stad. De rivier is vol leven maar speelt ook een grote rol bij de dood. Hier sterven en gecremeerd worden is een wens van vele Indiërs. We bezoeken ook de Nepalese Tempel, wandelen door de kleine straatjes van de oude stad en drinken thee in een oud theehuis. Tot slot staat bij het Sparrow Café een ontbijt voor ons klaar. Een leuk kleurrijk café waar Sakchhi vrouwen opleidt die gescheiden zijn of het om andere redenen niet mee zit in het leven. Je kunt hier ook leuke handicrafts kopen.

We overnachten in Suryauday Havali aan de ganges. Het ligt mooi, maar is te duur voor het gebodene. Het heeft behalve een restaurant geen andere faciliteiten. Op uitnodiging eten we heel sjiek een 8 gangen diner in het luxe Brij Rama Palace. Dit ligt niet ver van ons hotel en is het enige luxe hotel aan de Ganges. Het ligt tevens vlak naast Dashashwamedh Ghat, waar iedere avond de Ganga Aarti plaatsvindt. Ook wij mogen deze Aarti beleven en ondanks de vele mensen is het een heel bijzondere en spirituele ervaring.

NamaSTAY
Langs de ganges
Langs de ganges
Nepalese Tempel langs de ganges
Varanasi
Varanasi
Evening Aarti Varanasi
Uitzicht vanaf Nepalese tempel Varanasi

En dan vliegen we na een laatste maaltijd in het Sparrow Café terug naar Delhi. Zelf heb ik nog een zakelijke afspraak, maar Clementine heeft tijd voor een Delhi Food Tour. We gaan nog even naar Khan Market om te winkelen en liggen de rest van de dag aan het zwembad van ons heerlijke hotel The Lodhi.


Bekijk hier onze rondreizen India

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Eigenaar

"Na een rondreis door India was ik op slag verliefd op dit kleurrijke land. Ik kon niet wachten om weer terug te keren en om anderen kennis te laten maken met deze explosie aan indrukken. Namasté Reizen werd geboren en groeide uit tot een reisorganisatie met als specialisatie Azië. Bijna achttien jaar later is dat nog steeds wat ik het liefste doe; op reis gaan naar India en mijn ervaringen delen"