India is inmiddels mijn thuis geworden. Zo'n bijzonder land met een rijke geschiedenis, interessante gewoontes, boeiende cultuur, spectaculaire natuur, veelzijdige keuken, spiritualiteit en levendige mensen. Ik heb het geluk dat ik dit keer op ontdekkingstocht ga door Madhya Pradesh & Maharashtra. Een voor mij nog onbekend gebied.

OP ZATERDAG 22 JUNI GEEFT JANE EEN PRESENTATIE OVER HAAR REIS IN ONS REISCAFE IN DELFT. U KUNT ZICH HIER AANMELDEN!

Dit keer reis ik samen met mijn moeder. We vliegen op Delhi en vliegen de volgende ochtend direct door naar Indore. India heeft jaren geleden mijn hart gestolen. Nu ben ik op reis door Madhya Pradesh, ook wel bekend als 'the heart of Incredible India'. De chauffeur brengt ons naar Akbarpura, of eigenlijk Khalghat, een plaatsje gelegen in het Khargone district. Het is gelegen op zo'n 150 meter hoog aan de oevers van de Narmada rivier. Het is een mooie plek, omgeven door bananenbomen en tarwevelden. Het ligt in the middle of nowhere, maar dat maakt het juist een mooie plek.

We bezoeken het plaatsje Maheshwar. Ook wel bekend onder de naam Mahishmati, een belangrijk cultureel en politiek centrum dat genoemd wordt in de Ramayana en Mahabharata. In de achttiende eeuw heerste de Holkar koningin Rani Ahilyabai van Indore over dit gebied. India staat bekend om het leven aan de heilige rivier de Ganges. Als je naar het westen van Madhya Pradesh gaat, dan speelt het leven zich af aan de rivier de Narmada. Ook hier zie je rituelen rondom de oevers van de rivier. Bij Maheshwar zie je een mooi deel van deze rivier. Dit ervaar je het beste per boot. Zie de zon onder gaan in de Narmada, een ervaring om nooit meer te vergeten.

We rijden naar Mandu, waar je overblijfselen kunt vinden van een oud koninkrijk. Het behoorde tot het Taranga koninkrijk en was welvarend in de 6e eeuw. Het staat vooral bekend om de bijzondere architectuur. De rit is mooi, je komt langs kleine dorpen en je ziet het platteland van India. De mensen zwaaien en lachen naar je. Ze werken op het land en zijn bezig met hun dagelijkse bezigheden. In Mandu bezoeken we eerst Rupamati's Pavalion en daarna de Royal Complex. Mandu was de hoofdstad van de Parmara heersers van Malwa. Mandu werd door de sultans van Malwa daarna Shadiabad genoemd, the city of joy. Het laat de liefde zien van prins Baz Bahadur, voor zijn Rani Roopmati. Op deze plek zijn prachtige paleizen gebouwd, met kanalen, badhuizen en paviljoens. De Jama Masjid en Hoshang Shah's tombe dienden ter inspiratie voor de Taj Mahal in Agra.

We reizen verder naar Bhopal, de hoofdstad van Madhya Pradesh. De stad is netjes onderhouden met veel schilderingen op de muren, veel planten en bloemen aan de kant van de weg, modern en schoon. Het staat ook bekend als groene stad, vanwege de vele bomen en planten. De stad heeft maar liefst zeven meren. Het is opvallend dat er vooral veel islamitische invloeden te zien zijn. De stad kent een lange historie. Bhopal is gebouwd op de 11e eeuwse stad Bhojapal, opgericht door Raja Bhoj. De oprichter van de huidige stad is een Afghaanse soldaat, Dost Mohammed (1708-1740). Je vindt hier vele moskeeën, lokale markten en paleizen.

Vanuit Bhopal kun je een bezoek brengen aan de Sanchi Stupa. Een hele oude stoepa uit de tijd van koning Ashoka. Het is een van de oudste overblijfselen uit het boeddhisme. Het is een World Heritage Site. Je vindt hier een verzameling van stoepa's , kloosters, tempels en pilaren op deze heuvel, uit de derde eeuw voor Christus tot de twaalfde eeuw na Christus. De poorten van de grote stoepa bevat afbeeldingen uit het leven van boeddha.

Terug in Bhopal maken we een stadstour met gids. Eerst brengen we een bezoek aan de grootste moskee van Azie. De Taj-ul-Masajid met minaretten van 72 meter hoog. In Bhopal zijn er vele moskeeën te vinden, vanwege de grote invloed van de Mughals. Daarna brengen we een bezoek aan het Tribal Museum. Dit is echt een mooi museum. Je leert hier over de vele tribals die ooit in deze staat hebben geleefd. Het museum is ook goed onderhouden. Hierna bezoeken we een lokale markt. De voorbereidingen voor het Holi festival zijn al in gang gezet.

We maken het Holi festival mee. Een jaarlijks terugkerend festival dat meestal in de maand maart wordt gevierd. Het is een lentefeest, de overwinning van het goede op het kwade en ook wel een nieuwjaarsfeest. We vieren Holi samen met een lokale familie en hun vrienden en familie. Er wordt gegeten, gezongen en uiteraard smeren mensen elkaar in met gekleurd poeder. Een geweldige ervaring!

Akbarpura (Khalghat) Narmada River
Akbarpura (Khalghat)
Maheshwar
Onderweg naar Mandu
Mandu
Mandu
Mandu
Sanchi Stupa
Sanchi Stupa
Bhopal markt
Bhopal markt
Bhopal Holi Festival

Ook naar dit deel van India? Bekijk onze pagina rondreizen India!

Onderweg van Bhopal naar Satpura National Park bezoeken we de Bhimtbetka caves. Er zijn hier maar liefst 600 grotten, waarvan er alleen maar 12 opengesteld zijn voor publiek. Het is een UNESCO World Heritage Site sinds 2003 en is pas in 1957 ontdekt. Deze bijzondere plek herbergt eeuwenoude rotsschuilplaatsen. Dit archeologisch wonder toont de vroegste sporen van permanente bewoning op het Indiase subcontinent. Je vindt hier prachtige rotstekeningen. Enkele van de schuilplaatsen werden 100.000 jaar geleden bewoond door een nog niet nader omschreven vorm van Archaïsche Homo sapiens. Sommige rotsschilderingen die gevonden zijn in de schuilplaatsen zijn ongeveer 30.000 jaar oud en worden toegeschreven aan de moderne mens.

India heeft de grootste biodiversiteit in Azië. In Madhya Pradesh zijn maar liefst 78 nationale parken te vinden. Het grootste gedeelte van deze staat bestaat uit bossen. Shat pura betekent 100 bergen. Het park beslaat een gebied van 2600 vierkante kilometer, het grootste van India. Er zijn diverse landschappen te zien, grasland, rotsachtige bossen en wetlands. De big four van Satpura: luipaard, tijger, wilde hond en de sloth beer. Het is het begin van de droge tijd. Bomen laten hun bladeren vallen en voordat de monsoen weer begint krijgen de bomen nieuwe bladeren. Door de droogte kun je makkelijker dieren spotten.

We maken twee safari's door het Satpura National Park, een per jeep en een per boot. We hebben geluk en zien veel verschillende diersoorten. Het meest indrukwekkende was het zien van de sloth beer. Tijdens de boot safari hebben we vooral veel vogels gezien. Het landschap aan de oever van de rivier is prachtig. Er worden gewassen verbouwd tussen de glooiende heuvels. Tarwe, mosterd en kikkererwten. Mohan Joshi, de natuuronderzoeker die met ons mee is, springt uit de jeep. We gaan het land op en kopen een paar kilo kikkererwten bij een ouder echtpaar dat de hele dag aan het werk is geweest in de volle zon. In Nederland koop je een blikje bij de supermarkt, zonder er bij stil te staan hoeveel werk er gedaan moet worden voordat dat ene blikje in de supermarkt terecht komt. We nemen afscheid van het echtpaar. De zon gaat bijna onder en het licht op de tarwevelden is magisch. We komen langs dorpjes en de mensen zwaaien naar ons. De simpele dingen in het leven zijn het mooist en daar zijn deze lokale mensen zich bewust van. Het gebied kent nog geen massatoerisme en is authentiek. Hopelijk blijft dit zo, want deze unieke ervaringen zijn onvergetelijk.

We reizen verder naar het volgende park. Het Pench National Park diende als inspiratie voor Rudyard Kipling's beroemde boek The Jungle Book. Het gebied staat ook wel bekend als het land van Mowgli. Er leven zoogdieren zoals tijgers, luipaarden, wolven, jakhalzen en Sambar herten. Uiteraard zijn er ook vele vogelsoorten te vinden. Het merendeel van de dieren die je hier ziet herten en langoers. Wij hebben ook een luipaard en een tijger gezien.

We reizen verder naar de staat Maharashtra. Het Tadoba National Park is het grootste nationale park van de staat Maharashtra. Het park beslaat een oppervlakte van 1727 vierkante kilometer. Het park staat vooral bekend om de tijger. Daarnaast kun je ook andere diersoorten zien zoals herten, de Indiase gaur (bizon) en luipaarden. De natuur is erg mooi, het opvallende van dit bos zijn de vele bamboe bossen. Het park is vlak. Tijdens de ochtendsafari zien we niet zoveel, maar tijdens de middagsafari hebben we het geluk twee tijgers te zien. Wat een prachtige dieren.

De grotten van Bhimbetka
De grotten van Bhimbetka
Satpura Nationaal Park
Satpura
Satpura
Satpura
Pench National Park
Tadoba National Park
Tadoba National Park

Vroeg in de ochtend vertrekken we naar het vliegveld van Nagpur, waar we afscheid nemen van onze lieve chauffeur Abrar. We hebben een lange overstap op Mumbai, waardoor we even de tijd hebben om een stadstour te maken. Wat een verschil, van de jungle van Tadoba naar de metropool Mumbai. Het imago van de grote sloppenwijken heeft Mumbai nog wel, maar de stad is erg veranderd in de afgelopen jaren. Nu is de stad schoon en zijn de wegen goed. Het is een moderne stad waar de duurste huizen staan. Een brug van 5,6 km verbindt het noorden met het zuiden van de stad. De stad is beïnvloed door de Portugezen, de Oostindische Compagnie, de Britten en Persies (Iran). We bezoeken Mani Bhavan, de plek waar Mahatma Gandhi heeft gewerkt. Het is een indrukwekkend museum, met het verhaal over Gandhi en foto's en brieven van vroeger. In het oude deel van de stad staan veel Britse gebouwen. Het Victoria Station is een prachtig gebouw en het eerste station in India. We rijden door naar Dhobi Ghat, de plek waar mannen aan het werk zijn om te wassen. Alles nog op de ouderwetse manier met de hand.

We vliegen verder naar Aurangabad. In Aurangabad is niet veel te zien, maar je kunt vanuit deze plaats wel de Ellora en Ajanta Caves bezoeken. Ajanta en Ellora staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Ajanta is beroemd vanwege de grotten en zalen, met indrukwekkende schilderingen over het leven van boeddha. De grotten zijn gemaakt van één gesteente. Een gemeenschap van boeddhistische monniken begon met het uithakken van tempels en kloosters, hiermee werd begonnen vanaf 300 voor Christus. Ellora staat ook bekend om de prachtige rotsarchitectuur. Er zijn hier boeddhistische, hindoeïstische en jainistische grottempels en kloosters gebouwd tussen de 6e en 10e eeuw na Christus. De Kailasha tempel in Ellora, gemaakt voor Lord Shiva, vond ik persoonlijk het meest indrukwekkend. Wat mij betreft zou dit de highlight van India moeten zijn. Als je tussen de rotsen staat is het gevoel onbeschrijfelijk. Zoveel details allemaal uitgehouwen uit een rots. Al zoveel jaren oud. Wat een meesterwerk!

Per trein reizen we terug naar Mumbai. Na aankomst maken we een Bollywood tour en sluiten we onze reis door India af met een Indiase film.
Mumbai Mani Bhavan
Mumbai Dhobi Ghat
De grotten van Ellora in Aurangabad
De grotten van Ellora in Aurangabad
De grotten van Ajanta in Aurangabad
Mumbai Bollywood tour
Mumbai Bollywood tour

Met pijn in mijn hart moet ik India helaas weer verlaten. Keer op keer blijft het mij verbazen. Het heeft zoveel te bieden. Iedere plek is weer anders. Deze reis was een goede afwisseling tussen cultuur, historie, stad, platteland, natuur en wilfdlife. Nu de zomer al vroeg is begonnen is het landschap dor en kaal, maar zodra de monsoen is geweest zal er een transformatie plaatsvinden en zal alles weer groen zijn. Mens en dier zullen daar blij mee zijn, want er is waterschaarste. Het hart van India raad ik zeker aan om te bezoeken. Er komen nog niet veel toeristen en het is nog authentiek. Voor een afwisselende reis ben je hier op de juiste plek.

Interesse in een rondreis door dit gebied? Binnenkort voegen we een nieuwe reis toe aan ons aanbod rondreizen India. Deze reis als eerste ontvangen? Mail mij even!

Bezoek @bestemmingindia voor meer India inspiratie

Jane Sauer

Jane Sauer

"Reizen is mijn grote passie. Als kind maakte ik mijn eerste verre reis naar familie in Indonesië. Maar ook andere landen in Azië vond ik altijd al fascinerend en interessant. De mooie natuur, vriendelijke mensen, tropische vruchten, rijke culturen en mystieke sferen".