Reizigers Gea en Harry Zuiderent namen alle tijd voor een bezoek aan Bhaktapur. Lees hier hun ervaringen en bekijk de prachtige foto's!

Bhaktapur betekent "Stad van mensen die God met overgave dienen". Tempels zijn er dan ook rijk vertegenwoordigd. Veel wordt nog gerestaureerd, maar toch, hetgeen we zien is indrukwekkend. De befaamde 30 meter hoge Nyatapola pagode van 5 verdiepingen is gelukkig ook gespaard gebleven. Links en rechts van de trappen staan beelden van bewakers geplaatst. Elk beeld is 10 keer sterker dan de beneden hem staande. Voor een mooi overzicht over het plein, klommen we even naar boven. Dat ging prima, maar het afdalen was een stuk lastiger!

Samen met een schoolklas liepen we langs het koninklijk paleis, ook wel het paleis met de 55 vensters genoemd. De gouden toegangspoort, de Sun Dhoka, is vervaardigd in het jaar 1756. Het bad van zijne majesteit mag er ook zijn, al zal het water in zijn dagen vast wel schoner zijn geweest. Maar die uitbundig bewerkte "waterspuwer" is nog altijd van een zeldzame schoonheid.

1-1556531611.jpg'
3-1556531731.jpg'
10-1556532100.jpg'

Ook naar Bhaktapur? Bezoek onze pagina met rondreizen Nepal!

Bhaktapur is eveneens een klooster rijk en daar liepen we dus ook even binnen. Niet echt spectaculair, de monniken waren druk met het opbergen van de vaat. Maar bijzonder was toch wel de opbergplek van de tandenborstels. Ik telde er ruim 30 en er lagen er ook nog een aantal op de grond. Zouden ze nou echt altijd de juiste pakken, vraag ik me dan af!

Al wandelend door de stad zie je dat overal handel wordt gedreven. De ene koopman slijt zijn spullen op de fiets, de ander zit gewoon op de grond. Soms ook op een kleine verhoging. Veel groente en fruit trouwens. De laatste twee foto's zijn op dezelfde plek genomen. De eerste 's morgens vroeg, de tweede toen we, na een hele dag sightseeën, terug liepen naar ons hotel. De verkoopster, met haar bloedkoralen ketting, telt daar wellicht haar verdiensten. In elk geval lijkt ze flink wat te hebben verkocht, al zal het bij haar thuis die avond vast wel bloemkool worden.

4-1556531846.jpg'
5-1556531896.jpg'
6-1556531936.jpg'
7-1556531970.jpg'
8-1556532004.jpg'
9-1556532054.jpg'

Bhaktapur heeft ook een pottenbakkers wijk. We zien er de pottenbakkers aan het werk, sommigen draaien het wiel nog handmatig, met een stok. De resultaten liggen overal op straat te drogen. Ook andere souvenirs zijn overal te koop, al is het hier wel iets minder dan in Kathmandu. Wij worden een fabriekje binnen genodigd, waar nog op eeuwenoude wijze papier met de hand wordt "geschept". Daar krijgen we een rondleiding en ik vind het altijd wel aardig daar een aandenken van mee te nemen. Op het gekochte doosje was een plaatje geplakt met figuurtjes van een Sherpa familie. Thuisgekomen maakte ik het doosje open en….. verrassing, uit het doosje kwamen al die figuurtjes (eveneens van papier!) tevoorschijn. En ook daar is weer een plekje voor gevonden!

Bhaktapur hebben wij onder andere opgenomen in de reis Taste Local Life Nepal. Een reis die u kennis laat maken met het lokale leven van Nepal.

Familie Zuiderent

Familie Zuiderent

Reizigers

Harry en Gea zijn reizigers in hart en nieren. Zij bereisden alle vele bestemmingen in Azië zoals Oezbekistan, China, India, Sri Lanka, Myanmar en recentelijk Bangladesh. Samen maken zij duizenden foto's en vertellen zij tijdens lezingen over andere culturen en ontmoetingen met de lokale bevolking.