Op de laatste dag van mijn reis door Sri Lanka ontmoet ik Anjali Watson, één van Sri Lanka's meest bekende natuurbeschermers. In een presentatie wordt duidelijk dat de biodiversiteit hard afneemt en dat meer aandacht voor natuurbehoud een noodzaak is. Hier ligt wat ons betreft ook een taak voor het toerisme. Sri Lanka kent een groot aantal nationale parken en tijdens mijn studiereis maakte ik enkele safari's en ging ik op zoek naar walvissen. Hoe spectaculair ik het ook vind om oog in oog te staan met wilde dieren tijdens zo'n excursie, ik wil me niet opdringen in hun leefgebied. En dit is iets waar chauffeurs van de jeeps helaas te vaak anders over denken. Zij denken hoe meer er gespot wordt, hoe hoger mijn fooi. Het gevolg zijn harde scheurpartijen door de parken en zodra wildlife gespot wordt, worden de dieren dikwijls tot te dichtbij benaderd. Behalve dat dit laatste gevaarlijk is, leidt het tot agitatie bij het wild. Met alle gevolgen van dien.

Presentatie Anjali Watson

Moeten we dan geen safari's meer maken? Nee, safari's zijn juist ook belangrijk voor natuurbehoud. Met de inkomsten kan onderzoek worden gedaan en kunnen dieren beter beschermd worden. Maar... wij willen het wel een beetje anders aanpakken. Onze chauffeurs die tevens gids zijn, gaan mee op safari en maken vooraf afspraken met de chauffeur van de jeep. Ze worden verteld dat ze alleen fooi krijgen als zich aan de richtlijnen van de natuur houden. Met een respectvol tempo door het park rijden en op afstand blijven. Gebeurt dit niet, geeft u dan alstublieft geen fooi. Het is een klein begin, maar een hele belangrijke eerste stap.

Filmpje over Anjeli Watson

Evelien Booms

Evelien Booms

Reisspecialist Sri Lanka, Vietnam, Nepal, Bhutan en India

"Het is iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen. Om vervolgens op basis van deze ervaring een unieke reis voor één van onze reizigers te mogen organiseren maakt het natuurlijk helemaal af!"