Ook al kom ik minimaal eens per jaar in India, het is voor mij toch al een behoorlijke tijd geleden dat ik Tamil Nadu bezocht. Deze deelstaat ligt in het zuiden van India.

Samen met vriendinnen Annie en Clementine begin ik aan een reis vol activiteiten en belevenissen door Tamil Nadu en Kerala. Met als doel nieuwe plekken te ontdekken voor Namasté Reizen, maar ook om de droom van Annie waar te maken. Als klein meisje droomde zij al van India en ondanks dat zij al veel van de wereld heeft gezien heeft zij op 68 jarige leeftijd nog nooit een voet op Indiase bodem gezet.

Chennai

En zo komt het dat wij rond middernacht landen in Chennai, de hoofdstad van Tamil Nadu. Een stad zoals vele Indiase steden; overvolle wegen, vervallen huizen en nieuwe kantoren staan er naast elkaar en er zijn een heleboel tempels. Rondom die tempels is er veel bedrijvigheid, want er worden bloemen en rijst verkocht om te offeren. Wij zijn maar enkele uren in deze stad en bezoeken twee tempels in de oude wijk Mylapore; de Shirdi Sai Baba Temple en de Kapaleeshwar Temple. Beiden zijn hindoetempels. Vandaag wordt het Dussehra Festival gevierd; viering van de overwinning van het goede (in de vorm van Shri Rama) op het kwaad (de demonenkoning Ravan) in de wereld. Daarom zijn er verschillende festiviteiten in de tempels.

Chennai
Ashram in Chennai
Kapaleeshwar Tempel Chennai
Kapaleeshwar Tempel Chennai
Mahabalipuram
Shore Temple Mahabalipuram
Arjuna's Pendance Mahabalipuram

Mahabalipuram

Na deze korte tour door Chennai rijden we door naar Mahabalipuram, gelegen aan het strand. Wij verblijven in het Ideal Beach Resort, waar ik meer dan 20 jaar geleden ook overnachtte met mijn man en wat nog steeds in veel van onze reisprogramma's is terug te vinden. Het is nog steeds een prima resort met ruime en schone kamers. Na een lange reis is het heel fijn om hier langs het strand te wandelen of gewoon een beetje pootje te baden, wat de meeste Indiërs doen. Het resort heeft ook een zwembad en een eenvoudig maar goed restaurant. In Mahabalipuram bevinden zich een aantal interessante bezienswaardigheden zoals de kust tempel en Arjuna's Penance, hele grote rotsblokken met meer dan honderd beeltenissen.

Pondicherry

Over Pondicherry heb ik al veel gelezen en ik kijk er dan ook erg naar uit om het stadje te bezoeken. Het ligt op ongeveer 3 uur rijden van Mahabalipuram. White Town is het Franse deel van het stadje met witte huizen, veel bomen en de zee nabij. In Pondicherry overnachten wij in Villa Helena. De sfeer is koloniaal maar ook een beetje trendy en heel relaxed. De kamers zijn ruim en hebben een heerlijk terras. Ontbijten doen we in een tropische tuin. Midden in het koloniale deel van de stad en toch heerlijk rustig. Ik zou hier wel een week kunnen blijven. Maar we moeten het helaas met twee dagen doen... ik heb verschillende hotels bezocht (mijn favoriet is Gratitude), leuke winkels (La Pondy Cherie) ontdekt en heerlijk gegeten (bij Villa Shianti, La Villa en Hotel L'Oriënt). Ook deden wij een een Ayurveda Workshop en Workshop schilderen bij Sita Cultural Centre. Ondanks dat de ontvangst niet zo vriendelijk was hebben we er veel van geleerd.

Lunch Villla Helena Pondicherry
Villa Helena
Tuin van Villa Helena
Villa Shianti
Gratitude
Sita Cultural Centre
Hotel L'Orient

Thanjavur

Thanjavur staat bekend als tempelstad en dat is helemaal terecht. Wat een beauty is de Sri Brahadeeswara tempel! De tempel dateert uit het jaar 1010, uit de Chola periode. De lokale bevolking nam mij spontaan mee de tempel in voor een zegening, een mooi moment. Maar vooral de sfeer, de muziek en de lieve nieuwsgierige mensen zijn mij bijgebleven. Wat zijn er veel foto's van ons gemaakt! We wandelden ook een tijdje door het Tanjore Palace, gelegen in het Fort in het oude centrum. De collectie bronzen beelden in het museum is zeer de moeite waard. Lunchen doen we in het Ideal River Resort waar je ook kunt onvernachten. Maar wij mogen in het vijfsterrenhotel Svatma slapen. Diezelfde avond nog genieten we van een massage, klankschaal therapie (een aanrader!) en vegetarisch 8-gangendiner!

Dindigul

Altijd op zoek naar nieuwe plekken zijn wij te gast op het Rajakkad Estate in Dindigul. Het ligt op 2 uur rijden van Madurai, in de bergen. De rit er naartoe is prachtig, maar de homestay overtreft al mijn verwachtingen. Het gebouw is in meer dan 13.000 onderdelen verhuisd vanuit Kerala naar Dindigul en bestaat grotendeels uit hout. Er zijn 7 sfeervol ingerichte kamers met grote openslaande deuren naar de tuin. 's Nachts kun je de deuren openlaten voor een natuurlijke airco èn om je 's morgens te laten wekken door vogelgeluiden. Op het landgoed groeit koffie, diverse kruiden, groenten, fruit.. alles wat je eet en drinkt komt dus bijna altijd van het eigen landgoed. De keuken is vegetarisch en het eten vers en gekruid maar niet spicy. Al snel werd de hangmat mijn favoriete plek en wat kun je hier geweldig wandelen. Wij maakten een wandeling over het landgoed en door het bijbehorende dorpje. De locals zijn heel vriendelijk en open en laten zich graag fotograferen. Hier zie je van heel dichtbij het leven op het platteland. Wij waren geraakt door de sfeer in dit dorp, de mensen hebben zo weinig maar zijn heel tevreden. De kinderen zijn blij en vrolijk en vinden het leuk je te ontmoeten en een praatje te maken.Het Rajakkad Estate nemen we zeker op in één van onze rondreizen India.

Onderweg naar Thanjavur
Onderweg naar Thanjavur
Lunch in River Resort Thanjavur
Lunch in River Resort Thanjavur
Brihadisvara Temple, Thanjavur
Brihadisvara Temple, Thanjavur
Svatma, Thanjavur 1 van de 8 gangen
Svatma, Thanjavur
Rajakkad Estate, Dindigul
Lunch Rajakkad Estate, Dindigul
Dindigul
Dindigul

Eat Pray Love

Na het zien van de film Eat Pray Love was ik nieuwsgierig geworden naar het leven in een Ashram. Deze studiereis heb ik de kans om heel even van dit leven te proeven (lees hierover verder op ons weblog)

Munnar

Na een goed ontbijt en rondleiding door het Heritage Hotel in Madurai verlaten wij de stad en rijden naar Munnar. Een prachtige rit, vooral het laatste uur wanneer we steeds hoger de bergen in rijden. Zoveel intense kleuren groen heb je nog nooit eerder bij elkaar gezien. Onze eerste stop is het Spice Tree Resort, waar een lunch en rondleiding op ons wachten. Wij worden hier ongelofelijk hartelijk welkom geheten en voor wij het weten is een hike en tea tasting voor ons geregeld. De lunch is echt heerlijk en vanuit het gehele hotel is er een geweldig uitzicht over cardomom plantages. Met een jeep worden wij naar Bison Valley gebracht. Hier leven veel locals die werken op de plantages. Vanuit deze vallei begint onze wandeling omhoog. Niet eenvoudig want we lopen door hoge grashalmen heen behoorlijk stijl de berg op. Met als beloning een Tea Tasting waarbij we verschillende soorten thee proeven, veel info krijgen en een etagère vol heerlijke cakes, koekjes en – onze favoriet – banana fritters. Wij moeten aan het einde van de middag helaas afscheid van het Spice Tree Resort om door te rijden naar ons hotel voor die nacht; Windermere Estate. Onderweg stoppen we nog even in het dorp om thee in te slaan. Ik wordt er hebberig van, van al die mooie blikken thee. Helaas zit mijn koffer al bomvol.

Kochi

En dan… Kochi! Deze stad bezocht ik al meerdere malen en ik hoop er nog vaak terug te komen. Vooral in Fort Kochi, waar je zo lekker rustig kunt rondwandelen. De Chinese visnetten, Portugese en Nederlandse kerk.. ze liggen allemaal op loopafstand. Wanneer u de visnetten goed wilt zien vanaf het water boekt u een sunset boattour. Of neem rond een uur of vijf de ferry die vertrekt naast het Brunton Boatyard Hotel. Neem dezelfde ferry terug. Er zijn ook een altijd leuke café's zoals het Kashi Art Café en Tea Pot. Voor een sfeervol diner bij kaarslicht en muziek zijn het Brunton Boatyard en Malabar House een aanrader. Wij logeren in Trinity, een boutique hotel met smaakvol ingerichte kamers en balkon. Zwemmen mag in het Malabar House en het ontbijt is echt supergoed!

Munnar
Munnar
Teatasting, Munnar
Teatasting Spice Tree, Munnar
Wandeling Spice Tree, Munnar
Uitzicht kamer Windermere Estate, Munnar
Trinity, Kochi
Fort Kochi
Bij de Chinese visnetten, Kochi
Kookworkshop Kochi

In Kochi nemen we afscheid van Annie. Zij blijft nog wat langer in India en vertrekt naar Kovalam in het uiterste zuiden van Kerala. Clementine en ik reizen naar Bangalore voor onze terugvlucht naar Amsterdam. Gelukkig hebben we nog een halve dag om mijn favoriete tempel van de stad te bezoeken. Lees verder op ons weblog als je wilt weten wat mijn favoriete tempel is.

Ook naar dit deel van India? Bekijk onze voorbeeld rondreizen Zuid-India:

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Eigenaar

"Na een rondreis door India was ik op slag verliefd op dit kleurrijke land. Ik kon niet wachten om weer terug te keren en om anderen kennis te laten maken met deze explosie aan indrukken. Namasté Reizen werd geboren en groeide uit tot een reisorganisatie met als specialisatie Azië. Bijna achttien jaar later is dat nog steeds wat ik het liefste doe; op reis gaan naar India en mijn ervaringen delen"