Bent u bekend met de term Community Based Tourism? Onze collega Jasmijn studeerde afgelopen maand af op dit onderwerp. Community Based Tourism is een manier om winst, gemaakt door toerisme, terug te laten vloeien naar de lokale gemeenschap rond een project èn om deze gemeenschap te betrekken in de ontwikkeling en het management van het project. Namasté Reizen streeft er naar meer van deze duurzame projecten in haar reizen op te nemen. Meer voorbeelden van duurzaam reizen vindt u hier.

Een goed voorbeeld van Community Based Tourism is de Chay Lap Homestay van mr. Khai, gelegen op een mais- en pindaboerderij in de provincie Quang Binh. Het huis ligt naast torenhoge kalkstenen kliffen in het Phong Nha Ke Bang Nationaal Park. Het is een plek op het platteland waar niet veel toeristen komen en dit maakt een verblijf in deze homestay extra bijzonder. Het is een mogelijkheid om van dichtbij te zien en te ervaren hoe de meeste Vietnamezen leven, want het overgrote deel van de bevolking woont en werkt tenslotte op het platteland.

Chay Lap

Chay Lap Homestay is opgenomen in de voorbeeld rondreis Vietnam maar dan anders. Bekijk hier al onze rondreizen Vietnam.

De heer Khai en zijn familie zijn zeer gastvrij en zorgen goed voor hun gasten. U verblijft in een comfortabele en eenvoudige kamer met eigen badkamer en dineert in de keuken en op de patio van het huis van de heer Khai. Verdere faciliteiten zijn er niet, dus wees voorbereid op een verblijf zonder t.v., radio en telefoon. Geniet van vers bereide maaltijden waarbij gebruik wordt gemaakt van producten die groeien op het land rondom de Homestay. Door hier te verblijven helpt u de lokale bevolking van het Chap Lap Village zichzelf verder te ontwikkelen en aan een beter inkomen.

In de omgeving van de Chay Lap Homestay kunt u fietsen, wandelen of kayaken. Bezoek in ieder geval het Phong Nha-Ke Bang National Park dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het park staat bekend om haar kalksteen landschappen, grotten, ondergrondse rivieren en lange ondergrondse gangen. Maar geniet ook zeker van de rust en de stilte bijvoorbeeld aan de oevers van de Tro Oc River.

Voor meer informatie: www.chaylap.org

Elsbeth Venema

Elsbeth Venema

Gastblogger

"Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met Azië en de fascinatie met dit continent is dan ook vroeg ontstaan. Uiteindelijk heeft zich dit vertaald in het behalen van mijn master in 'Contemporary Asian Studies'. Het is ontzettend leuk om middels advies, service en begeleiding samen met de reiziger een voor hem of haar onvergetelijke reis samen te stellen!"