Wie op reis gaat naar Sikkim bezoekt zeker een aantal kloosters. Onder invloed van buurlanden Tibet, Bhutan en Nepal is het boeddhisme diep geworteld in dit voormalige koninkrijk. Zelf bezocht ik de afgelopen week een viertal kloosters; het Enchey Monastery, het Palchen Choling Monastry, het Tshuklakhang Monastry en het Rumtek Monastry. Het Enchey Monastry is 200 jaar oud en staat bekend om zijn eenvoud. Het Palchen Choling klooster is heel mooi gelegen. Binnenin staat het grooste Boeddha beeld van Sikkim.

Ik vond zelf Rumtek het mooiste klooster. Dit had er denk ik vooral mee te maken dat het groot is en er ook veel monniken waren. Het was levendig qua sfeer. Dit recente Rumtek klooster werd gebouwd in de jaren `60 en is gebaseerd op het Tsurphu Monastry in Tibet. Eigenlijk heeft bijna ieder klooster wel een school. In het Palchen Choling klooster wonen en studeren bijv. vele jonge monniken.

Palchen Choling Klooster
Rumtek Klooster

De kloosters kun je van binnen bekijken, maar er mogen geen foto's worden gemaakt. De muurschilderingen zijn vrijwel overal hetzelfde, alleen de kwaliteit verschilt (bij sommigen is er bijvoorbeeld een brand geweest). Daarnaast zijn er verschillen tussen de red hats, black hats en yellow hats, dus eigenlijk de stromingen binnen dit boeddhisme.

Het mooiste is om een gebed bij te wonen. In contact komen met de monniken doe je eigenlijk niet, zij doen gewoon hun eigen dagelijkse dingen en je observeert. Ze maken geen praatje en laten geen dingen zien. Zij zijn eigenlijk vrij gesloten, zelfs de jonge monniken. Ze kunnen zich goed afsluiten voor andere mensen. Over het algemeen zijn de mensen in dit gebied vrij rustig, vriendelijk en bescheiden en zij hebben zeer veel respect voor de natuur en omgeving.

Bekijk onze rondreis Sikkim & Bhutan voor meer reisinspiratie.

Jane Sauer

Jane Sauer

"Reizen is mijn grote passie. Als kind maakte ik mijn eerste verre reis naar familie in Indonesië. Maar ook andere landen in Azië vond ik altijd al fascinerend en interessant. De mooie natuur, vriendelijke mensen, tropische vruchten, rijke culturen en mystieke sferen".