Mediteren met een monnik.... Ik twijfelde geen moment, met mijn interesse in mindfulness leek me dat heel bijzonder. In het Mihintale tempelcomplex bij Anuradhapura kan het, mits er geen grote festiviteiten gepland staan. Het complex op zich is al een hele spirituele plek. De witte stupa's, de kleurrijke vlaggetjes en de rots die je kunt beklimmen om te genieten van de zonsopgang. Vroeger leefden in dit complex wel 2000 monniken, tegenwoordig zijn het er nog maar zo'n 100. Het is één van de belangrijkste bedevaartsplaatsen voor boeddhisten in Sri Lanka.

We moeten ons melden bij de beveiliging van het complex. Dan is het even spannend, heeft de monnik tijd of zijn er tussentijds andere verplichtingen ontstaan. Dit kan namelijk altijd gebeuren. Maar gelukkig komt monnik Uparathana mij ophalen, prachtig gekleed in een oranje habijt. We lopen weg van de drukte, en klimmen op blote voeten via een moeilijk begaanbaar pad tussen de bomen naar een rots met uitzicht over de groene vallei. Her en der steken in de verte wat stupa's boven de boomtoppen uit. Ik ben er stil van... Een rots van slechts één bij twee meter, bomen direct achter ons en voor ons niks anders dan de diepe vallei... Wat een plek!

Mihintale
Monnik Uparathana
Evelien in gesprek met Urapathana
Mihintale

We nemen plaats op twee meegebrachte kussens en een drietal apen komt ons vergezellen op de kleine rots. Ze druipen echter al snel weer af. Uparathana vertelt kort wat over zichzelf, hij kwam als 11-jarig jongetje in het klooster en is nu 28. Meerdere malen per dag klimt hij naar deze plek om te mediteren, of om alleen te genieten van de stilte. En dat laatste het liefst in het donker. Hij vertelt wat meer over mediteren. Meditatie is voor iedereen, niet alleen voor wie in het boeddhisme gelooft. Het helpt je geest tot rust te brengen, te stoppen met denken. Vooral in de sterk gedigitaliseerde wereld waarin we nu leven en alles op topsnelheid draait een wezenlijk iets... In het hier en nu zijn, dat is de belangrijkste boodschap.

Hij vertelt verder over de verschillende vormen van meditatie. Omdat ik nog niet heel bedreven ben in mediteren kiezen we voor een sessie in de makkelijkste vorm, gericht op de ademhaling. Hij vertelt me voor een comfortabele positie te kiezen, niets hoeft strak in de houding te zijn. Alles mag. Dan sluiten we onze ogen en laten we ons voor een minuut of tien meevoeren in onze ademhaling. Je laten afleiden door geluid uit de omgeving mag je wordt vanzelf weer tot je ademhaling teruggebracht. Het is voor mij een bijzondere les in bewustwording. Iets waar we ook nog even over napraten, Uparathana neemt er echt de tijd voor. Dan klauteren we weer naar beneden en is het tijd om afscheid te nemen. Diep onder de indruk daal ik de trappen van het complex terug af naar de auto waar chauffeur Mohan vol verwachting op mijn verhalen wacht.

Evelien Booms

Evelien Booms

Reisspecialist Sri Lanka, Vietnam, Nepal, Bhutan en India

"Het is iedere keer weer een luxe om naar een bestemming in Azië af te mogen reizen. Om vervolgens op basis van deze ervaring een unieke reis voor één van onze reizigers te mogen organiseren maakt het natuurlijk helemaal af!"