Dick van Kooten is schrijver en reiziger, aan de hand van zijn reiservaringen heeft hij het boek 'Wereldreizen You sit.. en andere (eigen)aardigheden in 57 landen' geschreven. Op zaterdag 1 juli om 14:00 uur komt hij langs in ons reiscafé om hier meer over te vertellen. U bent van harte welkom! In dit weblog geeft hij alvast een voorproefje.

Als alles mis dreigt te lopen…

De koffers stonden in de gang, koelkast was leeg en de buurvrouw gebriefd over het verzorgschema van de planten. En toen werd er gebeld… Maar laat ik me eerst even voorstellen. Ik ben Dick van Kooten en ik ben de schrijver van het boek 'Wereldreizen You... sit en andere (eigen)aardigheden in 57 landen'.

Wat nu volgt staat dan ook in dat boek maar dan uitgebreider. De dag voor we vertrokken, aan het einde van de middag, werden we gebeld door Namasté. Dat we eerst even moesten gaan kijken naar de vlucht informatie voor we naar Schiphol zouden vertrekken. De vlucht zou wel eens kunnen worden afgelast. Dat zat zo. In Thailand heerste grote spanning tussen de aanhangers van de wegens machtsmisbruik afgezette premier Thaksin Shinawatra (de roodhemden genoemd, naar de kleur van het T-shirt die ze droegen) en de aanhangers van de toen regerende premier, de geelhemden. Zij wilden voorkomen dat weer een aanhanger van Thaksin premier zou worden. De nacht voor ons vertrek hadden de geelhemden de internationale luchthaven van Bangkok (Suvarnabhumi) bezet en daarmee vliegverkeer, inkomend en uitgaand, lam gelegd. Niet voor een paar uur, nee, de bezetting heeft ongeveer een week geduurd en kon maar mondjesmaat ondervangen worden door omleidingen naar de vorige internationale luchthaven Don Muang. Een beslist onvriendelijke dame van de geboekte airline bevestigde dat vlucht niet doorging en dat we ons geld zouden terugkrijgen. Wanneer of hoe we later in Bangkok zouden komen was ons probleem. Het werd het probleem van Namasté. Ons volledige programma werd opnieuw gepland en pas 5 dagen na de geplande vertrekdatum vlogen we met Swiss via Zurich naar New Delhi. Hier konden we de morgen na aankomst de vlucht van Delhi via Calcutta naar Paro nemen met Bhutan's nationale luchtvaartmaatschappij Drukair. Op die luchthaven hadden we onze eerste bijzondere uitnodiging al te pakken: twee ouders die met hun dochtertje voor een medische behandeling in India waren geweest. Bhutan heeft veel minder mogelijkheden voor kwaliteitsbehandelingen maar de overheid betaalt bijzondere behandelingen die niet daar maar wel in India kunnen plaatsvinden. De vader was lid van de Bhutanese Raad van State. Of we bij aankomst in Thimpu een bezoek aan hem wilden brengen.

Uitzicht op Punakha Dzong

Zo zijn we, dagen later, dus toch in Bhutan gekomen. Een van de bijzonderste landen van de 57, inmiddels naderen we de 60, die we bezocht hebben. Waar we de premier ontmoetten aan de ontbijttafel van het Kichu Resort bij Wangdi. En vervolgens rustig ons ontbijt konden afmaken tussen hoogwaardigheidsbekleders; provinciale bestuurders in traditionele klederdracht.

Ik moet bekennen dat wij vaak onze reizen zelf organiseren. Na 57 landen en meer dan 25 jaar reizen weet je in sommige landen ook wel de weg. Er zijn heel wat reisorganisaties die prima een vlucht, accommodatie en vervoer voor je kunnen boeken maar niet thuis geven alles het mis loopt. Bij deze reis dreigde het aan het begin mis te lopen. Goed mis. Namasté regelde het allemaal en ik denk dat dit niet zo vanzelfsprekend is in de reiswereld.

Ik kom graag wat vertellen over dit bijzondere land en een aantal andere landen die in mijn boek worden besproken, en wel op 1 juli om 14:00 uur in het reiscafé in Delft. De nadruk die dag ligt natuurlijk op Aziatische landen. Wie na afloop een (gesigneerd) exemplaar van mijn boek wil hebben kan het die dag ook kopen. Alle informatie over het boek, inclusief een bestelpagina, boekhandels waar het op voorraad ligt, een auteursblog, en een paar pagina's om van het boek te proeven vindt u op mijn website.

Hopelijk tot ziens op 1 juli!

Dick van Kooten

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Eigenaar

"Na een rondreis door India was ik op slag verliefd op dit kleurrijke land. Ik kon niet wachten om weer terug te keren en om anderen kennis te laten maken met deze explosie aan indrukken. Namasté Reizen werd geboren en groeide uit tot een reisorganisatie met als specialisatie Azië. Bijna achttien jaar later is dat nog steeds wat ik het liefste doe; op reis gaan naar India en mijn ervaringen delen"