En dan is de dag aangebroken, 23 april 2017… De dag dat we in het vliegtuig stappen en ik weer een mooie studiereis naar Indonesië mag maken. Dit keer een heel bijzondere! Voor het eerst reis ik naar Azië met mijn gezin: mijn man Marcel en twee zoontjes; Mika van 5 jaar en Noé van 1 jaar. Bali, here we come…!

De lange vlucht (met KLM via Singapore en met Noé op schoot) valt ons eigenlijk alles mee. We vliegen immers de nacht in, dus wij – of eigenlijk vooral Mika en Noé – hebben prima geslapen.

Onze chauffeur Eka staat ons met een grote glimlach op te wachten op Denpasar. 'Selamat Datang' (oftewel: welkom) in Indonesia! Hij brengt ons naar ons hotel in Canggu, op ongeveer 40 minuten rijden vanaf de luchthaven. Ons eerste plekje mag er gelijk al zijn, we verblijven in Plataran Canggu. Een prachtige accommodatie, net buiten Canggu. Je waant je hier in een oase van rust. De bungalows met jawel, allemaal een private pool, liggen verspreid in een tropische en weelderige tuin. En alles wat je vindt in het resort is ontworpen in harmonie met de natuur.

Vanuit Plataran maken we een korte, maar leuke en verrassende hike met onze lokale gids Gde. We lopen over de hangbrug het terrein van Plataran af, over dichtbegroeide paadjes. We wandelen vervolgens langs bananenbomen, suikerrietvelden en rijstvelden naar een kleine kampung, waar de bewoners ons vriendelijk ontvangen en met trots hun kippen, twee varkens en een koe laten zien. Na een lekker kopje koffie wandelen we weer verder, naar de lokale dorpstempel. Gde vertelt met trots over zijn geloof en de rituelen in de tempel.

Plataran
1-canggu-plataran-img_3305-1498205087.jpg'
Hike vanuit Plataran
2-canggu-trekking-plataran-img_3255-1498205234.jpg'
Ontmoetingen met locals

Dan is het alweer tijd om Canggu achter ons te laten en door te reizen naar Jatiluwih. Onderweg brengen we een bezoek aan de 17e-eeuwse koninklijke tempel Taman Ayun. Op het moment dat wij er zijn, zijn er nog niet zoveel toeristen. De mooie tempel met verschillende niveaus wordt bezocht door tientallen Balinese vrouwen die, mooi gekleed, hun kleurrijke offers brengen.

Ik vind het zo bijzonder, de spiritualiteit op Bali. Je vindt het terug op iedere hoek van de straat in de vorm van de kleine offertjes op de grond, bij de ingang van ieder huis, op ieder kruispunt en bij ieder tempeltje, klein of groot. Maar ook in de levensstijl van de Balinezen en de positieve manier waarop ze in het leven staan…

Na het tempelbezoek rijden we door naar onze accommodatie in Jatiluwih, het D'wan Tea Guesthouse. Het is even zoeken en het laatste stuk van de weg is een avontuurlijke rit de berg op. Maar wat een bijzonder plekje! Wan, de eigenaar en gastheer van de homestay, heet ons warm welkom samen met zijn vrouw. Hij woont hier al jaren, maar is in 2011 de eerste theeplantage op Bali begonnen. We worden dan ook ontvangen met natuurlijk, een kopje verse thee! Het huis van Wan en zijn vrouw is prachtig, ruim en open, met diverse Marokkaanse details in het interieur. Er is een heerlijke veranda en een mooie infinity pool. Om over het uitzicht nog maar te zwijgen… Vanuit het guesthouse kijk je het dal in, in de verste verte is geen leven te bekennen. Alleen maar weelderige natuur, met af en toe wat vogelgeluiden op de achtergrond. En niet te vergeten, de dorpshaan die zo nu en dan kraait. De komende twee dagen zijn we echt onderdeel van de familie. Ze zorgen voor een heerlijk en vers bereid ontbijt en diner, en we hebben leuke gesprekken. De zonsopgang die we de volgende ochtend vanuit onze kamer zien als we de gordijnen openslaan, is magisch… Zo mooi! We zijn alle vier geen ochtendmensen, maar nu is opstaan een feestje!

Wan neemt ons mee voor een mooie trekking van een paar uur. De rijstvelden die in Jatiluwih te vinden zijn, staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. En dat is niet voor niets. Ik heb al heel wat rijstvelden gezien, maar zelden zo mooi als hier! De jongens vinden het heerlijk, lekker rondrennen door de rijstvelden. En af en toe steken we een klein riviertje over. De wandeling eindigt bij een mooie waterval, waar we welkome verkoeling zoeken.

Taman Ayun
3-taman-ayun-img_3483-1498205550.jpg'
D'wan Tea Guesthouse
Trekking bij Jatiluwih
De oneindige rijstvelden

Na een goed ontbijt en een warm afscheid van de vriendelijke Wan en zijn vrouw, vertrekken we weer zuidwaarts, richting Keliki. Hier stoppen wij bij een Balinese familie met een organic farm. De heer des huizes gaat ons een Balinese kookworkshop geven. Nadat we in de tuin alle verse groente en kruiden geplukt hebben, kan het echte werk beginnen. We maken verschillende gerechten; Bregedel (gefrituurde maïskoekjes), Bekuea (kip in kokosmelk), tum (kip in bananenblad) en mijn favoriet: tempé manis (gefrituurde zoete tempé). Ik vind het bijzonder en inspirerend, hoe de mensen hier met relatief weinig luxe, met de meest eenvoudige en duurzame keukengerei en met vrijwel alles uit eigen tuin, zulke smaakvolle gerechten uit de keuken weten te toveren!

Terwijl wij druk zijn in de (open) keuken, zijn de jongens heel leuk aan het spelen met alle toegesnelde kindjes uit het dorp. Hoewel ze niet dezelfde taal spreken, kunnen ze met handen en voeten en vooral met dezelfde interesses voor speelgoed en spelletjes, heel leuk met elkaar communiceren en spelen. Af en toe komt Mika een handje helpen in de keuken. En Noé kijkt zijn ogen uit bij de kippen en de poesjes.

Aan het eind van de dag rijden we door naar Ubud. Ik ben er enkele jaren geleden voor het laatste geweest en vind het er nog drukker dan toen. Vooral de hoofdstraat, vol met auto's, winkeltjes, restaurantjes, boetiekjes, kunstgalerijen, souvenirshops, etc… Maar toch blijft het een fijne plek, een plek die je eigenlijk niet mag missen tijdens een reis door Bali. Even buiten de drukke, maar gezellige straten, vind je de stilte, de riviertjes, de rijstvelden, de heuvels en de mooie uitzichten. Zo ook de accommodatie waarin we verblijven, Greenfield Ubud. De eigenaar is een kunstenaar en dit vind je terug in de inrichting van het hotel. Iedere kamer is anders ingericht en in heel het hotel vind je prachtige beelden en schilderijen. Het ligt in een levendige straat, maar aan de achterzijde en vanuit de meeste kamers, heb je een prachtig en wijds uitzicht over rijstvelden. En dan de zonsondergang… Wow!

De volgende ochtend staan we vroeg op, het is tijd voor een fietstocht! Wij fietsen, de jongens zitten allebei in een kinderzitje achterop. De tocht is zo'n 23 kilometer, voornamelijk bergafwaarts. We beginnen op een klein uurtje rijden vanaf Ubud, in het dorpje Bangbang op ca. 450m hoogte en we eindigen aan het zwarte strand van Sedayu, aan de oostkust van Bali. De fietstocht gaat door het Klungkung district, door dorpjes, langs tempels, door mooie natuur met palmbomen, rijstvelden en kleine plantages met pinda's, paksoi, etc. Wij, maar vooral de kinderen kijken hun ogen uit. Het is toch bijzonder om te zien hoe alles hier groeit en bloeit in de natuur! We lunchen bij onze gids thuis, zijn vrouw kookt o.a. Ayam Betutu en gemende groenten. En dan nog pisang goreng toe.

Terwijl wij met een kopje kopi luwak 'uitbuiken', laten onze gids en zijn neefje zien hoe ze een vlieger maken van bamboe, garen en 2 kleuren plastic (vuilniszakken). Onze jongens mogen meehelpen. Met alleen een zakmesje en een satéstokje dat ze in het vuur houden, smelten ze het plastic vast en maken ze een mooie vlieger. En dan komt het leukste gedeelte; we gaan naar buiten om de vlieger te testen en samen met de kindjes uit het dorp te leren vliegeren. Een onvergetelijke ervaring, vooral voor de kids!

Balinese kookworkshop
Greenfield Hotel in Ubud
Fietstour in de omgeving van Ubud
Met wat lokale kinderen
Een vlieger maken!
De manier van vervoeren in Ubud

Bekijk onze familievakanties Azië

Na Ubud stappen we op de boot naar Nusa Lembongan, op ruim een half uur varen vanaf de haven van Sanur. Een tropisch eilandje van slechts enkele kilometers lang, met een heerlijk relaxte sfeer, weinig verkeer en mooie witte stranden. Het eilandje wordt omgeven door koraalriffen, dus de onderwaterwereld is prachtig. Ook surfers kunnen hier hun hart ophalen! We verblijven wederom op een prachtig plekje, in Batu Karang. Een luxe hotel op een heuvel, met geweldige uitzichten over zee! De villa's zijn heel mooi ontworpen, aan werkelijk ieder detail is gedacht. In het restaurant 'Muntigs' worden de meest heerlijke gerechten geserveerd. En in café The Deck kun je terecht voor een goede cocktail en lekkere snacks. En dat alles met uitzicht op zee en een prachtige zonsondergang! Onderaan het resort ligt een mooi en rustig strandje, 'Coconut Bay'. Maar het is ook heel leuk om de andere strandjes op het eiland te verkennen, zoals Dream Beach en Mushroom Bay. En natuurlijk het naastgelegen eilandje Nusa Ceningan en de bekende Yellow Bridge - alleen te voet of met fiets/scooter te betreden - die beide eilandjes met elkaar verbindt.

Ook wij willen natuurlijk de mooie koraalriffen ontdekken, dus in de haven regelen we een bootje voor een paar uur. Bootman Nik zorgt voor de snorkeluitrusting, zwemvesten en voor wat flesjes water. Hij brengt ons naar de mooiste snorkelplekjes, o.a. bij 'Mangrove Point' en bij' The Wall'. Voor Mika is het de eerste keer dat hij snorkelt, dus een beetje spannend is het wel. Maar het gaat heel goed! Al gauw heeft hij door dat er ontelbaar veel vissen, groot en klein en in alle kleuren van de regenboog om hem heen zwemmen. We krijgen er geen genoeg van! Doordat Nik vanaf de boot de vissen voert, laat hij ook Noé kennismaken met tientallen gekleurde visjes, heel goed te zien in het heldere water.

Batu Karang op Nusa Lembongan
Breakfast with a view
De prachtige stranden van Nusa Lembongan
Local in Jimbaran
Het was een onvergetelijke reis!

Onze laatste bestemming is Jimbaran, gelegen aan een mooie baai aan de zuidkust van Bali. Jimbaran staat niet alleen bekend om de mooie stranden, maar vooral om de ontelbare visrestaurantjes op het strand, waar je vers gevangen vis kunt uitkiezen en laten wegen. Je betaalt voor het gewicht. De BBQ staat al klaar, hier wordt onze vis met heerlijke Balinese kruiden bereid. Jimbaran is een fijne plek om onze reis af te sluiten. Het is er nog niet zo druk als in bijvoorbeeld Sanur en Seminyak en er heerst een relaxte sfeer.

En dan is het tijd om naar huis te gaan, ons Bali avontuur zit er helaas alweer op… Ik heb weer heel wat nieuwe indrukken opgedaan, veel mooie nieuwe plekjes mogen ontdekken en leuke tours en excursies mogen ervaren. Wat is het toch een prachtig eiland, met naast de bekende en drukke gebieden ook nog zoveel mooie, authentieke en pure plekjes. En bovenal, ik kan deze bestemming en deze reis ieder gezin met kinderen - jong of oud - aanraden. De mensen zijn zo vriendelijk, Balinezen zijn dol op kinderen en er is zoveel moois te beleven. Voor de oudsten, maar zeker ook voor de kleintjes. Wij zijn met zijn vieren in ieder geval een hele bijzondere ervaring rijker!

Heeft u door dit reisverslag interesse gekregen in een reis naar Indonesië? Bekijk dan onze familievakantie naar Bali of onze rondreizen Indonesië.

Kim Zwinkels

Kim Zwinkels

Reisspecialist Indonesië en Sri Lanka

"Na diverse mooie studiereizen naar Indonesië ben ik verliefd geworden, wat heeft dit land veel te bieden! Maar ook Thailand en Sri Lanka zijn zeer de moeite waard. Met veel plezier organiseer ik steeds weer een unieke reis, volledig afgestemd op de wensen van de klant."