Start in de wereldstad Bangkok

In februari 2016 besluiten wij met de kerst eens niet thuis te blijven maar tickets te boeken naar Thailand. Een heerlijk vooruitzicht, als het hier koud is genieten wij van de zon. Maar als de vertrekdatum dichterbij komt voelt het toch wat onwennig aan om de kerstperiode in Thailand door te brengen, want het thuis zo gezellig in deze tijd van het jaar. Maar de tickets zijn geboekt, de plannen gemaakt en dus stappen wij op eerste kerstdag in het vliegtuig naar Thailand. En daar krijgen we geen spijt van!

Onze reis begint natuurlijk in Bangkok. Maar waar begin je in zo'n wereldstad van formaat? We beginnen rustig aan en plannen de eerste dag even helemaal niets. Want de lange vlucht en het tijdsverschil van zes uur hakt er best in, vooral bij Daan en Roos. We logeren in het Anantara Riverside Hotel. Het hotel heeft een groot zwembad, inter connecting rooms en – ontdekken we de volgende ochtend - het ontbijt is indrukwekkend. Ontbijten op z'n Engels, Japans, Chinees, Frans of Thais… het kan allemaal. Het hotel ligt aan de rivier en aan de overkant ligt het nieuwe Asiatique met winkels, restaurants en een groot reuzenrad. Vanuit het hotel gaat er 's avonds een gratis shuttleboot.

Tijdens onze twee dagen in Bangkok maken we een tour met een 'local' net buiten de stad. We maken een boottocht en stappen geregeld uit, bij een lotusfarm, fruitboomgaard en rijstcracker fabriekje. Ondanks dat het top hoogseizoen is komen we hier maar enkele toeristen tegen. Onze lokale gids vertelt ons over bamboe, rijst, lotusbloemen en vogels. De tractor rit over de fruitboomgaard gaat in een behoorlijk hoog tempo en had van de kinderen langer mogen duren . We zijn op tijd weer terug in het hotel zodat er nog even van het zwembad genoten kan worden. Vlak voordat de zon ondergaat begint er iemand te trommelen en komen er plotseling danseressen met olielampjes tevoorschijn. Een dagelijks ritueel zal later blijken. Ook bezoeken we een aantal tempels zoals de boeddhistische tempel Wat Pho met zijn liggende boeddha. Hier is het wel enorm druk, maar op het terrein zijn meerdere mooie tempels en boeddha's te bewonderen waar het een stuk rustiger is. Wij nemen er dus de tijd voor. Vervolgens stappen we op een ferryboot naar de Wat Arun, de tempel van de Dageraad. Jos en ik hebben hier goede herinneringen aan. Onze eerste verre reis ging naar Thailand en de Wat Arun was destijds onze lievelingstempel. Helaas staat deze nu voor een deel in de steigers en kunnen we deze niet beklimmen. Vanuit de Wat Arun nemen we een privé longtailboot en varen een stuk over de Chao Praya rivier naar het Mandarin Oriental Hotel voor de lunch. Het is een oud koloniaal hotel, zeer luxe en de kinderen kijken dan ook hun ogen uit. In het China House genieten we van een hele lekkere Dim Sum lunch. Na de lunch staat China Town op het programma waar we een wandeling maken langs de vele etenskraampjes, winkels en restaurantjes. Als theeliefhebber ga ik ook op zoek naar thee en naast Chinese thee lukt het mij ook Thaise thee – uit het noorden van het land - te vinden. We varen ook een avond over naar Asiatique waar we in een bistro eten en Jos en Daan het reuzenrad uitproberen.

Groen Bangkok
Groen Bangkok
Rondleiding over een boerderij net buiten Bangkok
Winkeltje vlakbij de Wat Pho Temple
Wat Pho Temple
Zegening bij Wat Pho
Monnik bij Wat Arun
China Town
China Town
Ayutthaya
Ayutthaya
Khao Yai National Park
Khao Yai National Park
Koh Kradan Island bij Krabi
Snorkelen bij Koh Mook

De natuur in: Khao Yai National Park

Het zijn de laatste twee dagen van het jaar en wij rijden naar het Khao Yai National Park, gelegen ten oosten van Bangkok. Onderweg bezoeken we koningsstad Ayutthaya. Een oude stad met veel oude tempels. Ook hier moet een keuze worden gemaakt en de gids raadt aan de Wat Chai Watthanaram als eerste te bezoeken. De bouw van de tempel begon in het jaar 1630 in opdracht van koning Prasat Thong ter herdenking van het feit dat zijn moeder in dit gebied woonde. Ook stappen we kort uit bij de Wat Lokayasutharam, de tempel van de liggende boeddha. Tot slot mogen we volgens de gids de Wat Mahathat niet missen; hier is de belangrijkste bezienswaardigheid een boeddha hoofd omklemd door wortels van een boom. Hier is het wel erg druk met toeristen.

Lunchen doen we hier ook, in het Iudia on the river hotel. Dit hotel is opgenomen in onze reisprogramma's en is een aanrader. Ook om eventueel te beginnen alvorens Bangkok te verkennen. Het is rustig gelegen aan de rivier, heeft leuke kamers, een zwembad en een gezellig en goed restaurant. 's Avonds moet het uitzicht over de verlichte tempels aan de overkant van het meer spectaculair zijn!

In het Khao Yai logeren wij in het Kiri Maya, een golfresort. Het ligt mooi, de kamers kijken uit op het zwembad en veel groen en het Thaise restaurant is 's avonds een sprookje. Liever Japans eten of Italiaans.. een shuttlebusje brengt je er naartoe. Zo groot is het terrein. Wij aten zowel in het Thaise als Italiaanse restaurant en beide waren uitstekend. Ook brachten wij een hele dag door in het park. We zagen diverse Hornbills en vele andere vogelsoorten, we trokken door dichtbegroeide bossen en klauterden naar beneden over een heel moeilijk begaanbaar pad naar de rivier. Hier stond een lunch voor ons klaar die ons goed smaakte. Ook de waterval – bekend van de film The Beach – werd bezocht. Onze gids - geboren aan de rand van het park – was zeer gepassioneerd en vertelde veel maar deed ook echt haar best ons vogels en krokodillen te laten zien. Olifanten hebben we helaas niet gezien, maar de kans hierop is er normaal gezien zeker. Het was absoluut een leuke dag maar door de vele auto's in het park vonden wij het niet een hoogtepunt wat je niet zou mogen missen.

Oud & nieuw in Bangkok

Op 31 december kwamen wij terug in Bangkok met het idee hier vanaf een rooftop te kunnen genieten van het vuurwerk. Maar de koning overleed in september en daarom is het land een jaar lang in rouw en dus word er geen vuurwerk afgestoken. We nemen 's middags de skytrain naar het Siam Paragon shopping centre. Maar oh wat is het hier druk! De Thai zijn vrij en dit is goed te merken. Het Aquarium in de kelder komen we niet in, zoveel mensen staan er in de rij. De speelgoedafdeling is nog wel een hoogtepunt voor Daan en Roos.. deze is enorm en je kunt het zo gek niet bedenken of ze verkopen het. Ook bezoeken we nog een hotel waar ik benieuwd naar ben.. het Old Capital Bike Inn. Slechts acht kamers heeft dit hotel wat wordt gerund door een Thaise familie. Het heeft geen zwembad of restaurant, maar het is authentiek Thais en erg knus. Het ligt in een levendige buurt met leuke café's en art galeries. Naast de deur kan een kookworkshop gevolgd worden en voor gasten organiseren zij een gratis fietstocht. Een aanrader wat mij betreft!

Ontspannen op Krabi

Op nieuwjaarsdag staan we al om vijf uur naast ons bed om naar Krabi – in het zuiden van Thailand – te vliegen. Ons hotel – het Anantara Si Kao – ligt op anderhalf uur rijden van de luchthaven. Een mooie rit door het groene zuiden van het land. Het resort zelf ligt mooi, aan een lang wit strand. Wel voelt het resort wat massaal aan, wellicht omdat het rond de kerstdagen top hoogseizoen is. Het resort heeft een eigen Beach Club op het eiland Koh Kradan waar we in 30 minuten per speedboot heenvaren. Ook hier is het erg druk maar we vinden een rustig plekje en genieten van de zon en het zwemmen in de zee. Ook maken we de dag erna een privé boottocht per longtailboot en bezoeken we het eiland Koh Mook. Dit bevalt beter, het heeft die typisch Thaise sfeer die ik mij herinner van eerdere reizen naar Thailand. We brengen onze tijd vooral snorkelend door en zwemmen door een donkere grot naar de Emerald Cave.

Onze laatste nacht in Thailand verblijven we in het Meridien Hotel vlakbij de luchthaven. Hier verwachtte ik weinig van, maar wat is dit een mooi hotel! Echt een fijne plek om de reis af te sluiten. Mooi zwembad, goede restaurants en voor wie nog wat wil shoppen is de Mega Bangla Mall per taxi in 10 minuten te bereiken.

Wij kijken terug op 13 hele mooie dagen! En als het aan Daan en Roos ligt gaan we volgend jaar weer :)


Heeft u interesse gekregen in een familievakantie naar Thailand? Bekijk de voorbeelden van onze familievakanties of neem contact met ons op voor een voorstel op maat.

Margaret Vrolijk

Margaret Vrolijk

Eigenaar

"Na een rondreis door India was ik op slag verliefd op dit kleurrijke land. Ik kon niet wachten om weer terug te keren en om anderen kennis te laten maken met deze explosie aan indrukken. Namasté Reizen werd geboren en groeide uit tot een reisorganisatie met als specialisatie Azië. Bijna achttien jaar later is dat nog steeds wat ik het liefste doe; op reis gaan naar India en mijn ervaringen delen"